Θεσσαλονίκη 17 - Σταύρος Τσιώλης: "Ένα road movie επί των γυναικών"

Δημοσίευση: 13 Νοε. 2017, 16:42
Συντάκτης:

Η νέα ταινία του Σταύρου Τσιώλη «Γυναίκες που περάσατε από δω» πραγματοποίησε πανελλήνια πρεμιέρα στο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσία του αγαπημένου Έλληνα σκηνοθέτη.

Ακριβώς πριν από την έναρξη της ταινίας προβλήθηκε ένα βίντεο - έκπληξη που είχαν επιμεληθεί οι διοργανωτές του Φεστιβάλ, με τίτλο «Ταξιδεύοντας με τον Τσιώλη», το οποίο περιελάμβανε μία συρραφή από σκηνές παλαιότερων ταινιών του, όπου οι πρωταγωνιστές περιδιαβαίνουν την επαρχία της Ελλάδας, σε ένα συνεχές καθεστώς ταξιδιού και μετακίνησης. Μετά το τέλος της προβολής, ακολούθησε συζήτηση, με τον Σταύρο Τσιώλη, τους βασικούς πρωταγωνιστές της ταινίας -Ερρίκο Λίτση, Κωνσταντίνο Τζούμα και Τάκη Χρυσικάκο-, καθώς και τον παραγωγό του φιλμ Χρήστο Κωνσταντακόπουλο (Faliro House Productions).

Στο ξεκίνημα της βραδιάς, τον λόγο πήρε αρχικά ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος παρομοίωσε τον Σταύρο Τσιώλη με ένα αστέρι που ομορφαίνει τη ζωή μας και το οποίο εμφανίζεται και εξαφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Πριν από 61 χρόνια έκανε την εμφάνισή του στον κόσμο του ελληνικού σινεμά ένα αστέρι. Το οποίο, μετά από λίγο, επέλεξε να εξαφανιστεί. Μέχρι που επανήλθε, για να μιλήσει για τα ταπεινά όνειρα των ανθρώπων και το πώς αυτοί παλεύουν για να τα μετατρέψουν σε πραγματικότητα. Το αστέρι αυτό παραλίγο να εξαφανιστεί εκ νέου, αλλά ευτυχώς είναι και πάλι μαζί μας», δήλωσε σχετικά.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο Σταύρος Τσιώλης, ο οποίος, αφότου εισέπραξε παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα, ευχαρίστησε όλους όσοι ενεπλάκησαν στην ταινία και έδωσε ραντεβού με το κοινό για το q&a μετά το τέλος της προβολής. «Αν σας αρέσει η ταινία, θα τη συζητήσουμε, αν όχι, δεν πειράζει, θα ελευθερώσουμε την αίθουσα και θα ξαλαφρώσουμε το πρόγραμμα του Ορέστη Ανδρεαδάκη», ανέφερε, στον γνώριμο χιουμοριστικό του τόνο, ο σκηνοθέτης.

Μετά το τέλος της προβολής, ο Σταύρος Τσιώλης, κι αφότου αποθεώθηκε για δεύτερη φορά από το κοινό του «Ολύμπιον», ευχαρίστησε όλους τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στην ταινία, τη Faliro House Productions και τον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο προσωπικά, ενώ ειδική μνεία έκανε στη διευθύντρια παραγωγής Ράνια Ψημένου, για την οποία δήλωσε πως δεν του χάλασε το παραμικρό χατίρι, ούσα πάντα διατεθειμένη να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο σε κάθε πρόβλημα που προέκυπτε. «Η ταινία μας, όπως είδατε, είναι μία μικρή ταινία, διάρκειας μόλις 84 λεπτών. Είχαμε κι άλλες ιστορίες να διηγηθούμε, αλλά θα τις βάλουμε στην επόμενη ταινία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Τσιώλης.

Μιλώντας για το κατά πόσο το Γυναίκες που περάσατε από δω συνιστά το κλείσιμο μίας άτυπης «γυναικείας» τριλογίας στη φιλμογραφία του, ο Τσιώλης δήλωσε πως στις δύο προηγούμενες ταινίες (Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε και Ας περιμένουν οι γυναίκες) οι γυναίκες είναι κατά κάποιον τρόπο απούσες και βρίσκονται στο πίσω φόντο. Αντιθέτως, αυτή τη φορά περνούν στο προσκήνιο, τοποθετούνται σε πρώτο πλάνο. «Ο φίλος και συνεργάτης μου Βάσος Γεώργας είπε σε κάποια στιγμή των γυρισμάτων πως η συγκεκριμένη ταινία είναι ένα road movie που ξεδιπλώνεται όχι στους δρόμους, αλλά επί των γυναικών. Κάπως έτσι, καταλήξαμε στο σλόγκαν “μια ακίνητη road movie”, που αναγράφεται και στην αφίσα της ταινίας», προσέθεσε ο Σταύρος Τσιώλης.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε για το γεγονός ότι αποσπάσματα παλαιότερων ταινιών του φιγουράρουν στο Γυναίκες που περάσατε από δω, δήλωσε πως η συγκεκριμένη επιλογή ήταν προτροπή του μοντέρ της ταινίας (και σταθερού συνεργάτη του Γιώργου Λάνθιμου) Γιώργου Μαυροψαρίδη. «Σε κάποια στιγμή, μου ανέφερε πως η μικρή διάρκεια της ταινίας ίσως να αποτελεί πρόβλημα, οπότε προσθέσαμε κάποια αποσπάσματα παλαιότερων ταινιών, τα οποία αγαπώ πολύ, σε στιγμές της ταινίας όπου θα μπορούσαν να ενταχθούν αρμονικά. Η επόμενη ταινία μου, την οποία υπολογίζω πως θα έχω ολοκληρώσει σε δύο περίπου χρόνια, σας υπόσχομαι πως θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, περίπου δύο ώρες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, τον λόγο πήραν οι πρωταγωνιστές της ταινίας Ερρίκος Λίτσης, Κωνσταντίνος Τζούμας και Τάκης Χρυσικάκος, οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό την εμπειρία της συνεργασίας τους με τον σκηνοθέτη. «Ήταν μεγάλη μου χαρά να αποδεχτώ την πρόταση του Σταύρου Τσιώλη, τον οποίο εκτιμώ πολύ βαθιά, για να πρωταγωνιστήσω στη νέα του ταινία. Πρόσθετη χαρά για μένα ήταν το γεγονός της παρουσίας των Κωνσταντίνου Τζούμα και Τάκη Χρυσικάκου, οι οποίοι είχαν υπάρξει ινδάλματά μου όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα στο σινεμά, γεγονός που, όπως ξέρετε, συνέβη σε αρκετά προχωρημένη ηλικία», δήλωσε αρχικά ο Ερρίκος Λίτσης. Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ο οποίος ανέφερε πως γνωρίζει τον Σταύρο Τσιώλη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχοντας υπάρξει σταθερός θαυμαστής του σκηνοθετικού του έργου. «Τόσο το γύρισμα μιας ταινίας με τον Σταύρο όσο και η απλή παρέα μαζί του συνιστούν μία αληθινή περιπέτεια. Αυτό που εκτιμώ στη σκηνοθετική του προσέγγιση είναι η έλλειψη μανιέρας. Ακόμη και τα υπέροχα σενάρια που γράφει, τη στιγμή του γυρίσματος, επί της ουσίας, βρίσκονται στον αέρα, καθώς πολύ συχνά ζητά από τους ηθοποιούς να ξεχάσουν τα όσα έχουν απομνημονεύσει. Πέρα από τον Σταύρο, κι εγώ είχα καιρό να συμμετάσχω σε κινηματογραφική ταινία, και αυτό το πρότζεκτ με έπεισε τόσο γιατί ήταν σφιχτοδεμένο και ελάχιστα χρονοβόρο όσο και επειδή διέθετε μία σπιρτόζικη φρεσκάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Τζούμας. Αμέσως μετά, πήρε τον λόγο ο Τάκης Χρυσικάκος, ο οποίος, μιλώντας για τον χαρακτήρα που υποδύθηκε στην ταινία, τόνισε πως του φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ήρωας κινείται μεταξύ του στυγνού συμφέροντος και του αγνού ανθρώπινου ενδιαφέροντος, βασιζόμενος συγχρόνως στο χιούμορ, αλλά και τη συγκίνηση, που αποπνέει.

Έπειτα, ο Σταύρος Τσιώλης αναφέρθηκε στη διαδικασία εύρεσης κεφαλαίων για την πραγματοποίηση της ταινίας, καθώς και για την εμπλοκή της Faliro House Productions στο πρότζεκτ. «Είχαμε ξεκινήσει μία crowd funding καμπάνια, αλλά παρά την αθρόα συμμετοχή νεαρών ανθρώπων που κατέθεταν ένα οβολό των 5 ή των 10 ευρώ, είχαμε συγκεντρώσει μόλις 8.000 ευρώ από τα 60.000 που ήταν ο αρχικός στόχος. Μέχρι που μια μέρα, ο συνεργάτης μου Βάσος Γεώργας με προέτρεψε να τηλεφωνήσω στον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο. Αρχικά, δεν μπόρεσα να τον βρω στο τηλέφωνο κι όταν εν τέλει κατάφερα να μιλήσω μαζί του, εκείνος δέχτηκε ολόψυχα να συμμετάσχει στο πρότζεκτ, δηλώνοντας συγκινημένος. Εγώ να δείτε πόσο συγκινήθηκα τότε», εξιστόρησε ο Σταύρος Τσιώλης. Ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, από τη μεριά του, αρκέστηκε να αναφέρει πως είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο, αλλά και για την εταιρία του, να αποτελούν κομμάτι της νέας ταινίας του Σταύρου Τσιώλη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos