Θεσσαλονίκη 15: Η τελετή έναρξης

Δημοσίευση: 7 Νοε. 2015, 19:51
Συντάκτης:

Άνοιξε η αυλαία του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο κατάμεστο Ολύμπιον, με μια λιτή τελετή έναρξης, την οποία παρουσίασε ο ηθοποιός Αντίνοος Αλμπάνης και σκηνοθέτησε ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης.

Η τελετή ξεκίνησε με θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στο βωβό κινηματογράφο, το οποίο παρουσίασε ομάδα σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Γιάννη Κολοβού.

Την έναρξη της 56ης διοργάνωσης κήρυξε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης. «Η αυλαία του 56ου Φεστιβάλ ανοίγει απόψε, φέρνοντας εδώ στο Ολύμπιον, στον Παύλο Ζάννα και στις αίθουσες του Λιμανιού τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου κινηματογράφου διεθνώς», τόνισε χωρίς μάλιστα να υπερβάλει, διότι το φετινό πρόγραμμα είναι πολύ δυνατό, με 200 ταινίες από 53 χώρες απ’ όλο τον κόσμο, οι περισσότερες με εξαιρετικές συστάσεις και βραβεία.

Χαιρετισμό απέστειλε στο 56ο ΦΚΘ ο Αριστείδης Μπαλτάς, Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, τον οποίο διάβασε η σκηνοθέτρια Κυριακή Μάλαμα. Μεταξύ αάλλων ανέφερε: «Πέρα από το πλούσιο, για άλλη μια χρονιά, διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα και το πανόραμα ανεξάρτητων παραγωγών από ολόκληρο τον κόσμο, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη η σταθερή ενότητα ταινιών από τα Βαλκάνια. Παράλληλα, προβάλλει την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, η οποία γνωρίζει μια σημαντική άνθηση τα τελευταία χρόνια, με διεθνείς διακρίσεις. H άνθηση αυτή τροφοδοτείται από μια ευρύτερη δυναμική, που μένει σε ένα βαθμό υπόγεια: ένα κύμα δημιουργίας από νέους ανθρώπους στις τέχνες και τα γράμματα, που θέτει τις βάσεις για μια πραγματική πολιτιστική αναγέννηση της χώρας.

Η μείωση στα κονδύλια του Υπουργείου Πολιτισμού, άρα και στην κρατική χρηματοδότηση του κινηματογράφου, διαμορφώνει μια άβολη πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει με στοχευμένες κινήσεις να ανατάξουμε. Εκείνο στο οποίο μπορούμε καταρχήν να δεσμευτούμε, είναι ότι θα αποκατασταθεί άμεσα η αδικία που συντελέστηκε με την αφαίρεση από τα κινηματογραφικά εισιτήρια του ποσοστού του φόρου που κατευθυνόταν στη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφίας: ότι δηλαδή ίσο ποσό θα αποδοθεί στην ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής. Επίσης, γίνονται τώρα οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα τηλεοπτικά κανάλια να καταβάλουν επιτέλους το προβλεπόμενο ποσοστό από τα διαφημιστικά τους έσοδα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos