Η Νέα Ταινιοθήκη είναι γεγονός!

Η Νέα Ταινιοθήκη είναι γεγονός!
Δημοσίευση: 3 Νοε. 2012, 19:23

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιάννης Μπουτάρης, ο διευθυντής του Δημήτρης Εϊπίδης και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς (και Πρόεδρος της Cinémathèque Française) ανακοίνωσαν την ίδρυση της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε: «Η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται σε επαφή με όλες τις Ταινιοθήκες και στο εξωτερικό, ενώ επίσης θα γίνει το βήμα για να παρουσιάζονται ταινίες του κλασικού παγκόσμιου κινηματογράφου καθώς και έργα και αφιερώματα σε σύγχρονους δημιουργούς. Τέλος, εκθέσεις και συζητήσεις θα υποστηρίξουν το πρόγραμμα της Ταινιοθήκης με στόχο μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην κινηματογραφική δημιουργία, αποτελώντας έναν ακόμα κινηματογραφικό πυρήνα. Το Φεστιβάλ, όπως αντιλαμβάνεστε, επεκτείνεται και θα είμαστε όλοι δίπλα του».

Ο Κώστας Γαβράς, επεσήμανε: Με τη σειρά του, ο κ. Γαβράς επισήμανε: "Θα ήθελα να συγχαρώ αυτούς που δημιούργησαν αυτή την νέα Ταινιοθήκη. Πιστεύω ότι μια Ταινιοθήκη είναι απαραίτητη όχι μόνο για τον κινηματογράφο, αλλά και για το κοινό. Ο ρόλος της Ταινιοθήκης είναι να διασώζει τα φιλμ, ήδη από την αρχή της ζωής του κινηματογράφου. Να τα διασώζει και να τα διατηρεί, γιατί ο χρόνος τα αλλοιώνει. Και βέβαια να τα προβάλλει. Είναι ένας τρόπος να γνωρίσουμε τη ζωή και την κοινωνία όπως ήταν στο παρελθόν και να την αντιλαμβανόμαστε μερικές φορές πιο καλά και από τα βιβλία. Είναι ένα ζωντανό μουσείο που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Η Ταινιοθήκη δε διασώζει μόνο τα φιλμ που αυτή τη στιγμή διαθέτουν αισθητική αξία, αλλά και όσα μπορεί να αποκτήσουν αξία στο μέλλον. Ο αισθητικός και ιστορικός ρόλος μιας Ταινιοθήκης είναι βασικός, κατά τη γνώμη μου". 

Ο Δημήτρης Εϊπίδης ολοκλήρωσε την παρουσίαση λέγοντας ότι το αναλυτικό πρόγραμμα της Ταινιοθήκης θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού σε μηνιαία βάση. Η τιμή της εισόδου θα είναι 4 ευρώ, 3 για όσους έχουν κάρτα μέλους. «Μακάρι να ήταν δωρεάν. Αλλά δεν είναι προς το παρόν δυνατόν. Ομως όλα τα χρήματα εξασφαλίσθηκαν από πόρους εκτός Ελλάδας και από χορηγίες - δεν έχουμε επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο ούτε ένα ευρώ. Ετσι όμως θα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε πλέον. Επίσης, το ''STUDIO-παράλληλο κύκλωμα'' μας παρείχε το υλικό για να ξεκινήσουμε. Υπάρχει ένα αποθεματικό ταινιών - πάνω από 700 τίτλους που αποτελούν τον πυρήνα. Θα εμπλουτίζεται συνεχώς – από εταιρίες διανομής και φορείς. Οι κόπιες θα αποσύρονται και θα κατατίθενται για συντήρηση. Θα προσπαθήσουμε να ανταλλάξουμε και ταινίες με ταινιοθήκες του εξωτερικού. Θα επικρατήσει το πνεύμα της ανταλλαγής και της συνεργασίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Ταινιοθήκη θα βάλει τη Θεσσαλονίκη στον κινηματογραφικό χάρτη.»

Δημοσίευση: 3 Νοε. 2012, 19:23
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
12029
Feelgood
9042
Tanweer
3463