Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2020: η Κάτια Γκουλιώνη ambassador της Αγοράς

Δημοσίευση: 8 Οκτ. 2020, 16:50

Με πρέσβειρα την ηθοποιό Κάτια Γκουλιώνη και με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζουν το ελληνικό σινεμά, η Αγορά του 61ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (5-15/11/2020) επιστρέφει δυναμικά. Φέτος, λόγω των συνθηκών, οι βασικές ενέργειες της Αγοράς θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

<a href="/nea/i-elina-psykoy-kai-ta-adespota-kormia-tis/69430">Η Ελίνα Ψύκου και τα "Αδέσποτα κορμιά" της</a>ΣΧΕΤΙΚΑΗ Ελίνα Ψύκου και τα "Αδέσποτα κορμιά" της

Η Κάτια Γκουλιώνη είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πρόσωπα του ελληνικού σινεμά. Πολυπράγμων και δραστήρια, έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ταινίες όπως το Σύμπτωμα, το Ακίνητο Ποτάμι, την Πολυξένη και φυσικά την Ευτυχία, έχει πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις και έχει βραβευτεί ως ενδυματολόγος για τη δουλειά της στο Ακίνητο Ποτάμι του Άγγελου Φραντζή. Ως ambassador της Αγοράς στο 61ο Φεστιβάλ θα προωθεί τις σημαντικές διεργασίες μέσα από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο. Η Κάτια Γκουλιώνη θα φροντίσει να εξηγήσει σε όλους, δημιουργούς, δημοσιογράφους και ευρύ κοινό, τον σημαντικό ρόλο της Αγοράς, τον οποίο γνωρίζει από πρώτο χέρι.

Φέτος, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η στήριξη του ελληνικού σινεμά. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της Αγοράς για την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας. Συγκεκριμένα:

  • Αναδεικνύει οκτώ νέους διευθυντές φωτογραφίας ελληνικών ταινιών και τους παρουσιάζει στο πρόγραμμα Meet the Future.
  • Αυξάνει τα ελληνικά πρότζεκτ που συμμετέχουν στο Crossroads Co-Production Forum.
  • Εισάγει τη νέα δράση Agora Lab, στην οποία κορυφαίοι επαγγελματίες του σινεμά δίνουν πολύτιμες συμβουλές σε δημιουργούς ελληνικών ταινιών για την ολοκλήρωση των πρότζεκτ τους.
  • Αφιερώνει το Thessaloniki Locarno Industry Academy International αποκλειστικά σε επαγγελματίες που ζουν στην Ελλάδα.
  • Παρουσιάζει δύο επιπλέον βραβεία, ένα για ελληνικό πρότζεκτ του Crossroads Co-Productin Forum και ένα για ελληνικό πρότζεκτ των Works in Progress και Agora Lab.
  • Επίσης, το διαδικτυακό εργαστήριο «Ημέρα Καινοτομίας» Europa Cinemas που απευθύνεται σε έλληνες αιθουσάρχες θα προσφέρει ιδέες και λύσεις για τη νέα εποχή του COVID-19 και τον επανασχεδιασμό της κινηματογραφικής εμπειρίας.  
  • Ενισχύει τη συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες θα προβληθούν σε ειδικό section στο Film Market, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση sales agents και εκπρόσωποι φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του εξωτερικού.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και η Κάτια Γκουλιώνη, «φέτος, το Φεστιβάλ μάς καλεί να το παρακολουθήσουμε με ένα δυναμικό σύνθημα: “Σινεμά με κάθε τρόπο”. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που η προτροπή αυτή φαίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Όμως, για να παρακολουθήσουμε ως θεατές το Φεστιβάλ, πρέπει να υπάρχουν ταινίες. Να γίνονται ταινίες. Ξέρουμε ότι η διανομή των ταινιών στις αίθουσες φέτος έχει τραυματιστεί περισσότερο από ποτέ, όμως ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι οι πληγές θα κλείσουν, είναι να εγγυηθούμε ότι οι ταινίες θα συνεχίσουν να γίνονται. Η θεραπεία του τραυματισμένου κινηματογραφικού χώρου είναι η εξασφάλιση της συνέχειας της κινηματογραφικής πρακτικής. Και σε αυτό το κομμάτι, η Αγορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έρχεται να παίξει, φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά ένα βασικό ρόλο. Να υποστηρίξει στα 3 βασικά επίπεδα της παραγωγής (development, post production, sales) τις ταινίες και να διασφαλίσει τη συνέχεια, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να κάνουμε και να βλέπουμε σινεμά. Σινεμά με κάθε τρόπο».

Η Αγορά του ΦΚΘ, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και στην οποία δίνονται βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί online από τις 7 έως τις 14 Νοεμβρίου 2020. Η ψηφιακή βιντεοθήκη της Αγοράς επιστρέφει, σε συνεργασία με την επαγγελματική πλατφόρμα Cinando και προσφέρει σε διαπιστευμένους επαγγελματίες την ευκαιρία να παρακολουθούν online περισσότερες από 150 επιλεγμένες ταινίες από την Αγορά και από το πρόγραμμα της 61ης διοργάνωσης (ανάλογα με την έγκριση του εκάστοτε δικαιούχου). 

Το Thessaloniki Locarno Industry Academy International 2020, μία σπουδαία συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο που μετράει ήδη πέντε χρόνια, συνεχίζεται. Έξι επαγγελματίες που ζουν στην Ελλάδα θα συμμετάσχουν στο Thessaloniki Locarno Industry Academy International, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχο έχει να βοηθήσει τους νέους επαγγελματίες που ειδικεύονται στην προώθηση και διανομή ταινιών. Σε αυτό το εντατικό πρόγραμμα πέντε ημερών (10 έως 14 Νοεμβρίου) κορυφαίοι παίκτες της διεθνούς κινηματογραφικής σκηνής θα προσφέρουν την εμπειρία τους στους έξι συμμετέχοντες μέσω συζητήσεων, παρουσιάσεων case study και ομαδικής εργασίας. Η εξατομικευμένη εκπαίδευση που προσφέρει το πρόγραμμα θα τους βοηθήσει να επεκτείνουν την εμπειρία τους και το επαγγελματικό τους δίκτυο στα πεδία των διεθνών πωλήσεων, του μάρκετινγκ, της διανομής και του προγραμματισμού ταινιών. Φέτος, λόγω συνθηκών, το Thessaloniki Locarno Industry Academy International θα πραγματοποιηθεί online. Project manager του Thessaloniki Locarno Industry Academy International 2020 είναι ο Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.

Οι συμμετέχοντες είναι οι: Μάγδα Βαζ, Thessaloniki Animation Festival - Προγραμματισμός ταινιών  /  Ερμιόνη Ευστρατιάδου, asterisk* - Film Marketing Executive  /  Χρυσάνθη Καρφή Κώη, Haos Film - Παραγωγός  /  Ρομάννα Λόμπατς, AKRAN - Παραγωγός  /  Δάφνη Μπεχτσή, Cinobo - Ιδρύτρια, Γενική Διευθύντρια  /  Σωτήρης Πετρίδης, Ανεξάρτητος κινηματογραφικός παραγωγός/Διδάκτωρ του Τμήματος Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη. 

Το Crossroads – Φόρουμ συμπαραγωγών (10 - 13 Νοεμβρίου 2020) ετοιμάζεται για την ψηφιακή του εκδοχή με περισσότερες ελληνικές συμμετοχές από κάθε άλλη φορά. Φέτος, θα παρουσιαστούν έξι (6) ελληνικά και ένα (1) κυπριακό πρότζεκτ στο στάδιο της προ-παραγωγής και οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους με διεθνείς παραγωγούς, εκπρόσωπους πωλήσεων και θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν για τα βραβεία του Crossroads.

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι Ελίνα Φέσσα και Κωστής Χαραμουντάνης παρουσιάζουν την πρότασή τους για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους. Στην προετοιμασία της δεύτερης μεγάλου μήκους βρίσκονται η Χριστίνα Ιωακειμίδη (Χάρισμα) και η Τώνια Μισιαλή (Παύση), ενώ ο Ζαχαρίας Μαυροειδής (Ξεναγός, Απόστρατος), ο Γιώργος Γεωργόπουλος (Tungsten, Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό) και ο Αλέξανδρος Βούλγαρης -The Boy (Κλαις, Ροζ, Huigita, Το νήμα, Winona) μάς παρουσιάζουν τις καινούργιες ταινίες τους. Το Crossroads Co-production Forum εστιάζει σε ιστορίες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τη Μεσόγειο. Η επιτροπή του φετινού Crossroads αποτελείται από τους: Αναμαρία Αντότσι | Παραγωγός, Tangaj Production – Ρουμανία, Μίλαν Στογιάνοβιτς |  Παραγωγός,  Sense Production – Σερβία, Καταρίνα Τόμκοβα | Παραγωγός, σύμβουλος, training - kaleidoscope, Punkchart films, MIDPOINT Institute - Σλοβακία & Τσεχία. Τα παρακάτω πρότζεκτ θα παρουσιαστούν στους διεθνείς επαγγελματίες και στην κινηματογραφική αγορά από Έλληνες δημιουργούς (17 συνολικά) :

1. ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠ’ ΤΗ ΜΑΡΓΚΟ

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης, Παραγωγή: Ελένη Μπερντέ – LOGLINE, Ελλάδα

2. ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ CARMEN

Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Παραγωγή: Πάνος Παπαχατζής, Δημήτρης Τσακαλέας (Associate Producer) – Argonauts Productions, Ελλάδα 

3. KΙΟΥΚΑ - ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Σκηνοθεσία: Κωστής Χαραμουντάνης, Παραγωγή: Δανάη Σπαθάρα – Heretic, Ελλάδα

4. ΜΕΝΤΙΟΥΜ

Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη, Παραγωγή: Λουΐζος Ασλανίδης – EKSO Productions, Ελλάδα

5. ΠΟΛΥ ΚΟΡΙΤΣΙΣΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟ ΠΑΤΤΥ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γεωργόπουλος, Παραγωγή: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Φένια Κοσοβίτσα, Φανή Σκαρτούλη - Faliro House Productions, Blonde Audiovisual Productions, Ελλάδα

6. RETIRO

Σκηνοθεσία: Ελίνα Φέσσα, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος -PLAYS2PLACE, Ελλάδα

7. NALA AND STELLA

Σκηνοθεσία: Τώνια Μισιαλή, Παραγωγή: Τώνια Μισιαλή, Anna Różalska, Στελάνα Κληρής – Bark Like A Cat Films, Συμπαραγωγή: Match&Spark, Κύπρος | Πολωνία

Τα βραβεία του Crossroads Co-production Forum είναι: Το μεγάλο βραβείο post-production  (εικόνα και ήχο) από την εταιρία Δύο Τριάντα Πέντε (2|35). Το βραβείο ανάπτυξης σεναρίου 8.000 ευρώ  από το CNC (Centre National du Cinema et de l’ image animee). Το ARTE Kino International Prize των 6.000 ευρώ. Η διαπίστευση του  Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών. Η επιλογή ενός πρότζεκτ από το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας. Η υποτροφία του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου Script 2 Film Workshops. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ελληνικό πρότζεκτ της Initiative Film. Το βραβείο THESSALONIKI EAVE Marketing Workshop Scholarship. Το βραβείο Asterisk* σε υπηρεσίες Packaging και Project Marketing Strategy. To Cinemed, επιλέγει τουλάχιστον ένα ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο για το Development Grant που διοργανώνει ετησίως.

Έντεκα ταινίες θα συμμετάσχουν στο τμήμα Works in Progress της Αγοράς (10 - 13 Νοεμβρίου 2020), το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Οι ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο πριν την ολοκλήρωσή τους, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές, θα παρουσιαστούν την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στους καλεσμένους επαγγελματίες. Το Works in Progress εστιάζει στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου.  Οι δέκα από αυτές τις ταινίες θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στους επαγγελματίες του σινεμά. Οι δημιουργοί, εκτός από την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπρόσωπους πωλήσεων, προγραμματιστές από άλλα φεστιβάλ και δυνητικούς συνεργάτες, θα διαγωνιστούν και για το σημαντικό Eurimages Lab Award  που βραβεύει μια καινοτόμα και τολμηρή (τόσο καλλιτεχνικά όσο και από την άποψη της παραγωγής) ταινία με ανώτατη υποστήριξη 50.000 ευρώ, το βραβείο Graal σε υπηρεσίες post-production και το βραβείο MuSou Music & Sound Award. Συνολικά το ποσό των βραβείων ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ. Ελλάδα, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Πολωνία, Πορτογαλία, Σερβία, Ουκρανία και Τουρκία εκπροσωπούνται φέτος και ελπίζουμε να έχουν την ίδια επιτυχία με τις περσινές συμμετοχές στο Works in Progress, SWEAT (Πολωνία, Σουηδία) του Magnus von Horn, η οποία επιλέχθηκε στο Επίσημο Πρόγραμμα των Καννών 2020 και LA ULTIMA PRIMAVERA (Ολλανδία, Ισπανία) της Isabel Lamberti, η οποία έκανε πρεμιέρα στο πρόγραμμα L’ACID των Καννών 2020 και βραβεύτηκε με το βραβείο New Directors στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστιαν 2020.

Η επιτροπή του φετινού Works in Progress είναι: Ντόριεν βαν ντε Πας | Υπεύθυνη του New Screen NL, Εκπρόσωπος Eurimages – Ολλανδία, Καρίνα Κόρενμπλουμ |Sales & Acquisitions, Cercamon / Screenbox – ΗΑΕ, Γιώργος Ζώης | σκηνοθέτης και παραγωγός, Squared Square - Ελλάδα. Οι ταινίες είναι:

18
Σκηνοθεσία: Βασίλης Δούβλης, Παραγωγή: Παναγιώτης Κακαβιάς, Συμπαραγωγή: ΕΡΤ, ΕΚΚ,  Ελλάδα

CYCLING WITH ZOLI THE TURK
Σκηνοθεσία: Szabolcs Tolnai, Παραγωγή: Szabolcs Tolnai -Atalanta,  Σερβία

THE GAME
Σκηνοθεσία: Ana Lazarevic, Παραγωγή: Pavle Stefanovic- NiKrivaNiDuzna, Σερβία

HOW’S KATIA?
Σκηνοθεσία: Christina Tynkevych, Παραγωγή: Olha Matat – Evos Film, Ουκρανία

MIRROR MIRROR
Σκηνοθεσία: Belmin Söylemez, Παραγωγή: Hasmet Topaloglu – Filmbüfe Productions, Τουρκία

MUSA
Σκηνοθεσία: Nikos Nikolopoulos, Παραγωγή: Nikos Nikolopoulos, Artemis Zervou, Ελλάδα

PRIME TIME
Σκηνοθεσία: Jakub Piątek, Παραγωγή: Jakub Razowski- Watchout Studio, Συμπαραγωγή: TVN, Πολωνία

ROCK BOTTOM RISER
Σκηνοθεσία- Παραγωγή: Fern Silva, Πορτογαλία | ΗΠΑ

SNOW AND THE BEAR
Σκηνοθεσία: Selcen Ergun, Παραγωγή: Nefes Polat- Nefes Films, Συμπαραγωγή: Michael Eckelt -  Riva Film, Set Sail Films, Τουρκία | Γερμανία | Σερβία

TRACKING SATYRS
Σκηνοθεσία: Maciej Mądracki, Michał  Mądracki, Gilles Lepore, Παραγωγή: Beata Rzeźniczek- Madants, Συμπαραγωγή: Pierre-Alain Meier - Prince Film, Πολωνία | Ελβετία

WITHOUT
Σκηνοθεσία: Luka Papić, Παραγωγή: Srdja Vuco- Ranc production,Non-Aligned Film, Σερβία

Στο νέο εργαστήριο ανάπτυξης Agora Lab, υποδεχόμαστε τρεις ελληνικές ταινίες που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Κoρυφαίοι επαγγελματίες θα βρεθούν δίπλα στους δημιουργούς για να τους δώσουν πολύτιμες συμβουλές, καθοδήγηση και χρήσιμα μυστικά, ώστε οι ταινίες να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο και να τις απολαύσουμε γρήγορα στη μεγάλη οθόνη!

Οι tutors του Agora Lab είναι οι: Αντιγόνη Παπαντώνη, acquisitions - Heretic Outreach, Ελλάδα  /  Γιάννης Σακαρίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Δράμας, σκηνοθέτης, μοντέρ, Ελλάδα  /  Μίρα Στάλεβα, παραγωγός, υπεύθυνη Sofia Meetings του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Σόφιας, Βουλγαρία

Οι τρεις ταινίες που επιλέχθηκαν:

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
Σκηνοθεσία: Βάγια Δανιηλίδου, Κωνσταντίνος Τοπάλης, Παραγωγή: Βάγια Δανιηλίδου - 24plus1, Πάνος Ράπτης (Associate Producer) - ArtFactual Ltd, Ελλάδα

DISSOLVED
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς, Παραγωγή: Πέτρος Νιαμονιτάκης, Θοδωρής Βουρνάς - Correct Creative Productions, Συμπαραγωγή: Δημήτρης Αργυρίου - NewBorn Short Film Agency, Ελλάδα

ΤΟΜΟΣ 7
Σκηνοθεσία: Πάνος Παππάς, Δέσποινα Χαραλάμπους, Παραγωγή: Νίκος Μουστάκας, Νάνσυ Κοκολάκη - Bad Crowd, Συμπαραγωγή: Seahorse, Bandur, Two Times Filmmaking, Eyelandarts, Ελλάδα | Κύπρος | Σερβία | ΗΠΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos