26o ΦΝΘ: Ο "πανικός" του Ντάριο Αρτζέντο είναι το καύσιμο

Δημοσίευση: 13 Μαρτίου 2024, 16:25
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο διάσημος σκηνοθέτης Ντάριο Αρζέντο καταφεύγει σε ένα ξενοδοχείο να γράψει ένα σενάριο για τη τελευταία του ταινία, όπου μέσα σε όλα διηγείται τη πορεία του στο σινεμά.

<a href="/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Γνώμη: Περίπου σαν το Last Dance του Michael Jordan, εδώ έχουμε ένα ντοκιμαντέρ μέσα από μια συνηθισμένη ρουτίνα του σκηνοθέτη ο οποίος χρειαζόταν απομόνωση για να ετοιμάσει κάθε νέο του έργο.

Πολλές αναμνήσεις και ιστορίες από την αδερφή του, την πρώην γυναίκα του αλλά και μπόλικο κόσμο που αγάπησε τον εκκεντρικό σκηνοθέτη.

O αξιαγάπητος Guillermo Del Toro υμνεί τον συγκεκριμένο δημιουργό χρησιμοποιώντας άριστη γλώσσα του λόγου και μια ανάλυση που σε βοηθάει να δείς με άλλο μάτι τις δημιουργίες του Ντάριο.

Από την άλλη έχεις ένα Gaspar Νοe (που δε σταματά να προκαλεί σε οποιοδήποτε φιλμ του), να τονίζει ότι οι ταινίες του Αρζέντο  δεν ήταν σέξυ αλλά ήταν τρομερά σεξουαλικές. Ανάθεμα και αν καταλάβαινε και ο ίδιος τι έχει πει και πως μεταφράζεται όλο αυτό, όμως εκεί χτίζεται  το αλατοπίπερο του Panico.

Όποιος περιμένει εξηγήσεις τύπου, γιατί χρησιμοποιούσε τη κόρη του ;Aζια σαν το απόλυτο sex symbol στις ταινίες του, ή τι συνέβη και η μητέρα του που ήταν διάσημη φωτογράφος παράτησε την αγάπη της μη θέλοντας να μεταδώσει τις γνώσεις στα παιδιά της, όλα αυτά θα αναλυθούν ίσως κάπου αλλού, σε ένα άλλο doc που δεν θα αγγίζει την αγιογραφία.

Τώρα τελευταία έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει μια τάση politically correct σε τέτοιου είδους αφιερώματα, ίσως λόγω του ωστικού κύματος cancel.

Για τον ουδέτερο σινεφίλ πάντως, είναι καλοδεχούμενες όλες οι γνώσεις και η ανάλυση σκέψης του Αρζέντο σε μια πληθώρα ταινιών του.

Όμως για κάποιον που δεν τον αφορά ο τρόμος σαν είδος, είτε η ματιά σε ταινίες που ακροβατούν ανάμεσα στο cult, το exploitation και τα dark διαμάντια, ίσως να μην ενθουσιαστεί από το όλο εγχείρημα.

Ούτε βέβαια θα αλλάξει η γνώμη του με την επιδερμική αφήγηση του παρόντος.

Ήταν το καλύτερο ντοκιμαντέρ που έχουμε δει στη ζωή μας; Ξεκάθαρα όχι.

Πάντα όμως ανακαλύπτεις ενδιαφέροντα πράγματα από ανθρώπους που είναι ερωτευμένοι με το κινηματογράφο, ίσως και λίγο σαλεμένοι από το πάθος της τελειομανίας τους, εμείς σαν απλοί παρατηρητές καταγράφουμε ότι η τέχνη, ο ερωτισμός που γίνεται ένα με τη βία, ο πανικός (εξ'ου και ο τίτλος) είναι καύσιμο για να γίνεις ο καλύτερος σε αυτά που ονειρεύεσαι. 

Tην ταινία μπορείτε να την δείτε online εδώ

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται 7-17 Μαρτίου 2024.

To ΜΟVE IT βρίσκεται εκεί και θα σας γράψει ανταποκρίσεις, όπως πάντα. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos