24ο ΦΝΘ: "The other half" - Κριτική

Δημοσίευση: 20 Μαρτίου 2022, 13:52
Συντάκτης:

Ποιος είναι άραγε ο ήχος της απελπισίας; Η θυμωμένη κραυγή ενός συνοριοφύλακα; Το «κλατς, κλατς» από τα λιωμένα παπούτσια στις λάσπες ενός βουνού; Ένα νανούρισμα για ένα μωρό που δεν θα ξυπνήσει ποτέ πια;

<a href="/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Ο master της εικόνας Γιώργος Μουτάφης μας μεταφέρει σε κομβικά γεγονότα του μεταναστευτικού – προσφυγικού τα τελευταία 15 χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια: από τον Έβρο, στην Πάτρα, στη Λέσβο και πίσω πάλι στα σύνορα με Αλβανία. Φτάνει με την κάμερά του σε σημεία απρόσιτα. Καταγράφει ιστορίες που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια. Αποκαλύπτει πώς ζει «το άλλο μισό».

Ένα ντοκιμαντέρ που θέλει δυνατό στομάχι, με σύντομα κλιπ, ζεστή αφήγηση, mini συνεντεύξεις και πολύ ανθρώπινο πόνο να διατρέχει τα πλάνα του. Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του δημοσιογραφικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού iMEdD - Incubator for Media Education and Development και το υλικό που έπρεπε να διαχειριστεί ο δημιουργός ήταν τεράστιο. Πρωταγωνιστές είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που βιώνουν την ταλαιπωρία, την εξάντληση, τη ματαίωση και πολύ συχνά τον θάνατο.

Ο Γιώργος Μουτάφης γίνεται αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων από το 2009 μέχρι το 2021, για να ανακαλύψει και ο ίδιος αλλά και εμείς ως θεατές πως ό,τι συνέβαινε τότε, συμβαίνει και σήμερα. Και αυτό από μόνο του είναι τραγικό.

Τα πλάνα παίζουν σαν μπερδεμένες αναμνήσεις ενός ανθρώπου που βίωσε πολλά σοβαρά επεισόδια τόσο στη θάλασσα, όσο και στη στεριά. Οι μετανάστες βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Η κάμερα τους ακολουθεί με μια λογική pov που κάνει την καταγραφή πιο ζωντανή. Ο άνθρωπος πίσω από την κάμερα συμπάσχει, αλλά και προκαλεί τη συμπάθεια.

Οι μετανάστες τον εμπιστεύονται και του μιλούν για τις ιστορίες του. Οι ντόπιοι τον καλούν για να του δώσουν πληροφορίες και να του ζητήσουν βοήθεια. Οι θεατές ζουν τα γεγονότα μέσα από τη δική του ουμανιστική οπτική.

Στο τέλος του ντοκιμαντέρ ο δημιουργός αναρωτιέται ποια είναι στην πραγματικότητα η δουλειά του; Ποια είναι η ουσία; Τι νόημα μπορούν να έχουν οι φωτογραφίες, τα πλάνα; Θα αλλάξει κάτι όταν ο κόσμος δει πώς ζει «το άλλο μισό», αυτό που βρίσκεται δίπλα μας; Ερωτήματα που μένουν αναπάντητα και για εκείνον και για εμάς.

Μαζί, όμως, με μια μικρή ελπίδα πως οι εικόνες δεν έχουν χάσει ακόμα τη δύναμή τους. Και πως  αν καταφέρνουν να κάνουν έστω και έναν άνθρωπο να σκεφτεί διαφορετικά, η σημασία τους παραμένει μεγάλη.

To "The other half" μπορείτε να το δείτε εδώ.

Όλες τις κριτικές και τις ανταποκρίσεις του MOVE IT από το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos