24ο ΦΝΘ: "F@ck my job" - Κριτική

Δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2022, 11:07
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η 35χρονη Νατάσα είναι μια νεόπλουτη, επιτυχημένη γυναίκα που αποζητά δημοσιότητα, φήμη και να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. Έτσι αποφασίζει να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο τηλεοπτικό κανάλι στη Ρωσία του Πούτιν. Προσλαμβάνει δημοσιογράφους υπέρ της αντιπολίτευσης και μειονότητες όπως η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Σύντομα, το «βλαστάρι» της μετατρέπεται σε μια όαση πολιτικής και σεξουαλικής ελευθερίας.

<a href="/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Το Dozhd TV (γνωστό και ως TV Rain, η «τηλεόραση της βροχής») είναι το μοναδικό κανάλι ανεξάρτητης δημοσιογραφίας που έχει επιβιώσει το καθεστώς του Πούτιν. Όταν ξεκίνησε, η γυναίκα αυτή δεν φανταζόταν πως θα στεκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης μεταξύ Αλήθειας και Προπαγάνδας, ούτε πως θα έχανε όλη της την περιουσία. Δεν ήξερε πως θα γινόταν «ξένος πράκτορας» στην ίδια της τη χώρα.

Γνώμη: Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αν κάνει κανείς μια, έστω και γρήγορη, έρευνα στα ελληνικά social media, θα διαπιστώσει ότι τόσο οι Έλληνες, όσο και οι υπόλοιποι Δυτικοί, έχουν γίνει ξαφνικά εξπέρ σε ζητήματα γεωπολιτικής. Εκεί που παλαιότερα έπεφταν τσακωμοί στα comment sections για τα εμβόλια, τα μέτρα και τις μεταλλάξεις του COVID-19, τώρα πέφτει διαδικτυακό ξύλο για τα κίνητρα του Πούτιν, την αξία του Ζελένσκι και την ψυχοσύνθεση Ουκρανών και Ρώσων. 

Σε ό,τι αφορά την πλευρά των Ρώσων, και όχι την πλευρά του διαβόητου προέδρου τους, αξίζει να σταθούμε και να αναρωτηθούμε το εξής: τι είδους πληροφορίες έχει ο μέσος Ρώσος πολίτης στη διάθεσή του και από πού αυτές προέρχονται;

Το “F@ck This Job” εξιστορεί τη δημιουργία και την πορεία μιας πραγματικής «ανωμαλίας» στο σκηνικό των ΜΜΕ της Ρωσίας. Κι η αλήθεια είναι ότι το κανάλι Dozhd TV, αλλά και η ιδρύτριά του, δεν ξεκίνησαν με το σκεπτικό να ταράξουν τα νερά και να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Όμως, η ζωή είναι απρόβλεπτη κι έτσι το ντοκιμαντέρ της Βέρα Κριτσέφσκαγια, η οποία είχε επίσης εργαστεί στο κανάλι, ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο επίκαιρες εκπλήξεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Μέσα σε 2 ώρες, η Κριτσέφσκαγια αφηγείται τη μεταμόρφωση της Νατάσα Σιντέγιεβα και του σταθμού της από ένα lifestyle προϊόν της εποχής τους σε έναν εχθρό του ρωσικού καθεστώτους με ένα τρόπο αφοπλιστικό, αποφεύγοντας να γίνει βαρύγδουπη, αλλά χωρίς να ελαφραίνει τα πολύ σοβαρά ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα αυτής της ιστορίας.

Κι η Σιντέγιεβα, ένα πρώην party girl που βρέθηκε να ανακρίνεται από αξιωματούχους του Κρεμλίνου, είναι μια πραγματικά συναρπαστική προσωπικότητα. Στην αρχή, αδυνατείς να την πάρεις στα σοβαρά και στο τέλος μένεις να θαυμάζεις την υπομονή, την αφοσίωση και τα κότσια της. Καταλαβαίνεις γιατί οι συνεργάτες της αρνούνται να την εγκαταλείψουν. Καταλαβαίνεις γιατί και η ίδια δεν λέει να τα παρατήσει, παρότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι λόγοι είναι ιδεολογικοί ή προσωπικοί. Πολύ απλά, η Σιντέγιεβα, χωρίς να το έχει προδιαγράψει, έφτιαξε κάτι που αποδείχτηκε τελικά πολύ μεγαλύτερο από την ίδια.

Κι έτσι το “F@ck This Job” ανοίγει ένα παράθυρο σε όλους εμάς που αναρωτιόμαστε πώς είναι τα πράγματα στη Ρωσία. Μας δείχνει ποιο είναι το κόστος της δημοσιογραφικής ακεραιότητας σε μια χώρα που όλα τα κανάλια βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.

Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσε να καταλογίσει κανείς στην Κριτσέφσκαγια είναι ότι δεν κρατάει την απαιτούμενη απόσταση από την Σιντέγιεβα, ώστε να την παρουσιάσει πιο αντικειμενικά. Όμως, όσα μας δείχνει για εκείνη είναι αρκετά για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του. Σε μια εποχή που ο κόσμος αναζητά παντού ήρωες, είναι αναζωογονητικό να βλέπεις ότι μερικοί από αυτούς γεννιούνται εκεί που δεν το περιμένεις!

Όλες τις κριτικές και τις ανταποκρίσεις του MOVE IT από το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Πρώτη δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2022, 11:07
Ενημέρωση: 19 Μαρτίου 2022, 11:07
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos