23ο ΦΝΘ: "Belushi" - Κριτική

Δημοσίευση: 10 Μαρτίου 2021, 13:44
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η ζωή, η σύντομη αλλά ιλιγγιώδης καριέρα και ο θάνατος του ηθοποιού Tζον Μπελούσι, είναι το θέμα του νέου ντοκιμαντέρ του Ρ. Τζ. Κάτλερ (“Billie Eilish: The World’s a Little Blurry”, “Listen to me Marlon”, “The September Issue”).

<a href="/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Γνώμη: “Τζον, εσύ κι εγώ είμαστε δύο άνθρωποι εθισμένοι στις ουσίες!”

Αυτή η φράση ανήκει στην Κάρι Φίσερ (1956-2016), τη γνωστή σε όλους μας Πριγκίπισσα Λέια του Star Wars, και ο Τζον στον οποίο την είχε κάποτε απευθύνει δεν είναι άλλος από τον Τζον Μπελούσι (1949-1982).

Ο Τζον και η Κάρι γνωρίστηκαν στα γυρίσματα του “Blues Brothers”, της ταινίας που έμελλε να μετατρέψει τον Μπελούσι σ’ ένα παντοτινό σύμβολο του coolness, δυο μόλις χρόνια πριν από τον θάνατό του σε ηλικία 33 ετών από υπερβολική δόση ηρωίνης και κοκαΐνης. Ποιος ήταν όμως ο άνθρωπος πίσω από το σύμβολο; Τι είναι αυτό που καθιστά τον Μπελούσι έναν ανεπανάληπτο κωμικό ηθοποιό, μ’ ένα μέγεθος ταλέντου και ενέργειας αντιστρόφως ανάλογο με τα χρόνια ζωής του;

Ο έμπειρος ντοκιμαντερίστας Ρ. Τζ. Κάτλερ επιστρατεύει ηχογραφημένες συνεντεύξεις των φίλων και συνεργατών του Μπελούσι (Νταν Ακρόιντ, Άιβαν Ράιτμαν, Μπιλ Μάρεϊ, Χάρολντ Ράμις, Τσέβι Τσέις, Κάντις Μπέργκεν κ.ά.), κοινώς της “Saturday Night Live” κρεμ ντε λα κρεμ της αμερικανικής κωμωδίας των 70s, γράμματα που έστελνε στη σύντροφο της ζωής του Τζούντι, χρήση animation για να ζωντανέψει τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια και πλούσιο αρχειακό υλικό. Από το “Belushi” απουσιάζουν πλήρως οι ομιλούσες κεφαλές, κάτι εξαιρετικά αναζωογονητικό. Μοιάζει περισσότερο σαν ένα κολάζ, με το φρενήρες μοντάζ του να προσπαθεί να ακολουθήσει τον σχεδόν πυραυλοκίνητο ρυθμό της ζωής ενός ανθρώπου που τα απέκτησε όλα, αλλά δεν του ήταν αρκετά.

Ο μύθος του αυτοκαταστροφικού κωμικού, τον οποίο πριν τον Μπελούσι έθρεψαν προσωπικότητες όπως ο Λένι Μπρους και ο Πίτερ Σέλλερς, κρύβει από πίσω του πάντα τον πόνο και την αγωνία που χαρακτηρίζουν τις ψυχικές διαταραχές και τον εθισμό σε διάφορες ουσίες.

Ο Μπελούσι, ένα κράμα κωμικού και ροκ σταρ, φαίνεται να υπηρέτησε πιστά αυτό τον μύθο, προσπαθώντας να κρατήσει καλά θαμμένες μέσα του τις απογοητεύσεις και τις μνήμες μια παιδικής ηλικίας, κατά τη διάρκεια της οποίας μόνη πηγή ανιδιοτελούς αγάπης γι’ αυτόν υπήρξε η γιαγιά του. Οι ενίοτε καταστροφικές επιπτώσεις της φήμης σε άτομα με ήδη ευαίσθητο ψυχισμό είναι εμφανείς στην περίπτωσή του, είναι όμως κρίμα που ο Κάτλερ δεν επέλεξε να εμβαθύνει λίγο περισσότερο σε αυτά τα σημεία.

Έτσι, το “Belushi” είναι μεν ένα χορταστικό πορτρέτο του καλλιτέχνη που έμεινε για πάντα σε νεαρή ηλικία, ένας φόρος τιμής στο αυθεντικό του ταλέντο και ένας εορτασμός της σύντομης ζωής του, προσφέρει όμως μόνο περιστασιακές χαραμάδες μέσα από τις οποίες μπορούμε να δούμε τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο.

Tην ταινία μπορείτε να την δείτε εδώ.

To ΜΟVE IT παρακολουθεί το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Όλες οι κριτικές και ανταποκρίσεις μας βρίσκονται στο ειδικό section που έχουμε στήσει. 

 

Πρώτη δημοσίευση: 10 Μαρτίου 2021, 13:44
Ενημέρωση: 10 Μαρτίου 2021, 17:06
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos