20ο ΦΝΘ: Τα βραβεία της Αγοράς και η συνεργασία με τις Κάννες

Δημοσίευση: 8 Μαρτίου 2018, 20:45
Συντάκτης:

Η απονομή των βραβείων της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, για το τμήμα των Docs in Progress, πραγματοποιήθηκε με τους δημιουργούς να ανταλλάζουν απόψεις και προσωπικές ιστορίες.

Τα Docs in Progress φιλοξενήθηκαν για έβδομη συνεχή χρονιά από την Αγορά Ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ. Πρόκειται για 10 ταινίες από Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, οι οποίες παρουσιάστηκαν στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που είναι παρόντες στη φετινή διοργάνωση. Η κριτική επιτροπή των φετινών Docs in Progress αποτελούνταν από τους Laia Abuia (υπεύθυνη διανομής, DocsBarcelona, Ισπανία), Charlotte Madsen (αγοράστρια προγράμματος, SVT, Σουηδία) και Τάκη Βερέμη (διανομέας, StraDa Films, Ελλάδα).

Το πρώτο βραβείο για υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, που χορηγείται από την ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, απονεμήθηκε στην ταινία Seeds of Columbus σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου – Ελλάδα (Παραγωγή: Stefi/Lynx Productions, Σπύρος Μαυρογένης, Συμπαραγωγή: Ρέα Αποστολίδη - Anemon Productions). «Ευχαριστώ θερμά το Φεστιβάλ, ό,τι έχω μάθει για το ντοκιμαντέρ, το έχω μάθει εδώ στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε συγκινημένη η σκηνοθέτιδα της ταινίας. Το δεύτερο βραβείο MuSou σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής, αξίας έως και 6.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Staring at the Sun σε σκηνοθεσία των Atieh Attarzadeh και Hesam Eslami – Γαλλία, Ιράν.  Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο διευθυντής της Hellas Film Promotion του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Κώστας Αϊβαλιώτης, ο οποίος παρουσίασε το νέο βραβείο ύψους 3.000 ευρώ, το οποίο απονέμεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε υποστήριξη του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και της Αγοράς Ντοκιμαντέρ. Το βραβείο απέσπασε η ταινία Tiny Souls, σε σκηνοθεσία Dina Naser – Ιορδανία, Λίβανος, Κατάρ, Ολλανδία, Γαλλία. 

Επίσης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεχίζει για δεύτερη χρονιά μια σπουδαία συνέργεια που ενισχύει ακόμη περισσότερο το ρόλο του στον διεθνή φεστιβαλικό χάρτη: Η Αγορά, το πάντοτε δραστήριο κομμάτι του ΦΚΘ, θα δώσει δυναμικό παρών στο φετινό 71 ο Φεστιβάλ Καννών (8 -19 Μαΐου 2018), μέσα από τη δράση «Thessaloniki Goes to Cannes». Στο πλαίσιο του «Thessaloniki Goes to Cannes» την Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 θα προβληθούν 5 Works in Progress (ταινίες μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη) από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Οι ταινίες αυτές θα παρουσιαστούν στους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου που θα συμμετάσχουν φέτος στο τμήμα Marché du Film του Φεστιβάλ Καννών, μια από τις μεγαλύτερες και πιο περιζήτητες αγορές ταινιών στον κόσμο.

Η Ελλάδα, είναι η μοναδική χώρα από τη Νοτιοανανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια που παίρνει μέρος στη συγκεκριμένη δράση / πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Καννών.  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάθεση project: agora@filmfestival.gr και 2108706010

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos