19ο ΦΝΘ: Επτά Αιγύπτιοι ψαράδες ζουν σε ένα καϊκι του Μολύβου

Δημοσίευση: 10 Μαρτίου 2017, 05:53
Συντάκτης:

Το ντοκιμαντέρ παρατήρησης «Μισή Γυάρδα», του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Βεκρή θα προβληθεί σε παράλληλη εκδήλωση στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Εστιάζει στην καθημερινότητα εφτά Αιγύπτιων ψαράδων, οι οποίοι εργάζονται στο Μόλυβο της Λέσβου και διαμένουν σε ένα αλιευτικό σκάφος για 9 μήνες τον χρόνο.

Από το 1981, η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου δίνει τη δυνατότητα κάθε χρόνο σε χιλιάδες Αιγύπτιους να εργαστούν ως εποχιακοί εργάτες στα ελληνικά αλιευτικά σκάφη. Το σκάφος είναι το προσωρινό τους «σπίτι» κι εκεί αναπτύσσουν όλες τους τις δραστηριότητες. Ο δημιουργός επικεντρώνεται στο μόχθο αλλά και στον στον ελεύθερο χρόνο του πληρώματος, οι οποίοι, λόγω των συνθηκών, έχουν βρει δικούς τους τρόπους να ζουν μέσα μέσα στο καΐκι, ενώ, ταυτόχρονα αναδεικνύει τις αντιθέσεις αυτής της συμβίωσης με τον έξω-δικό μας κόσμο.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Παρασκευή, 10 Μαρτίου στις 12:00, στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας, στο πλαίσιο της παρουσίασης του διεθνούς προγράμματος «Home – New Home».

Πρωταγωνιστούν: Mohamed Ebany, Ragay Marouf, Mohamed Moharam, Eysa Foda, Βασίλης Νικολάου, Ahmed Elmezain, Ashraf Moharam, Gamaal Aboelros, Χρήστος Τσαπώνης και οι καπετάνιοι Μανώλης και Δημήτρης Τσαπώνης.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Βεκρής. Επιμέλεια: Μάρκος Γκαστίν. Μοντάζ: Παναγιώτης Βεκρής, Χρόνης Θεοχάρης. Κειμενα-Ερευνα: ‘Αννα Ταξείδη  Βασιλική Μπουρατζη, Παραγωγή: StoryDoc

Σε μια παράλληλη εκδήλωση με το Φεστιβάλ, πολιτιστικές οργανώσεις, πανεπιστήμια και ΜΚΟ από έξι χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη) ανέλαβαν μια κινηματογραφική πρωτοβουλία διαπολιτισμικού διαλόγου για την προσφυγική κρίση με τίτλο «Home New Home». Σύροι πρόσφυγες και πολίτες από τις χώρες υποδοχής πήραν μέρος σε εργαστήρια παραγωγής ντοκιμαντέρ σε έξι πόλεις που υποδέχονται τις προσφυγικές ροές. Το πρότζεκτ υποστηρίζεται από το Anna Lindh Foundation και συνεργάζονται οι εξής φορείς: StoryDoc (Ελλάδα), Πανεπιστήμιο Yasar (Σμύρνη), Theater House (Τιρ, Λίβανος), Palestinian Young Filmmakers’ Association (Παλαιστίνη), Arab Women Media Center (Αμάν, Ιορδανία).

Οι ταινίες που θα ολοκληρωθούν θα προβληθούν εντός του 2017, παράλληλα στην Αθήνα, στη Μυτιλήνη, στη Σμύρνη, στο Αμάν, στην Τιρ και στη Ραμάλα. Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του πρότζεκτ θα μιλήσουν ο Μάρκος Γκαστίν, ο Άγγελος Κοβότσος και ο Κώστας Σπυρόπουλος, που δίδαξαν στα σεμινάρια και θα παρουσιάσουν τα πρώτα ντοκιμαντέρ που ολοκληρώθηκαν. H πρωτοβουλία είχε συνδιοργανωτές το Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (αποκλειστικός δωρητής του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία») και υποστηρίχτηκε από το Ινστιτούτο Γκαίτε. Θα προβληθούν οι εξής ταινίες:

• Hind, της Άιουα Νασλί Νάσερ, 13′

• Nearby but Away, των Χεμπά Ριάντ Αλκούτζα και Φάτεμα Σαλέχ Αχούρ, 10′

• Solidarity, της Εύης Σιαλευρή, 15′

• Μισή γυάρδα του Παναγιώτη Βεκρή, 16'

Αίθουσα Παύλος Ζάννας. 10 Mαρτίου, 12:00. Είσοδος ελεύθερη. Διοργάνωση: StoryDoc

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos