Φεστιβάλ Ρώμης 17: "Mudbound" - Κριτική

Δημοσίευση: 6 Νοε. 2017, 15:18
Συντάκτης:

Η δουλεία μπορεί να καταργήθηκε το 1865 στις ΗΠΑ, αλλά οι διακρίσεις εις βάρος των Αφροαμερικανών συνεχίζονται δυστυχώς μέχρι και σήμερα στη χώρα της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ευκαιριών. Αυτό που δεν δείχνουν οι περισσότερες πολεμικές ταινίες είναι ότι η Αμερική έστειλε στο μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τόσο τους λευκούς όσο και  τους μαύρους υπηκόους  της. Σε αυτό δεν έκανε διακρίσεις. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι δεύτεροι δεν γύρισαν πίσω ως ήρωες. Εάν προέρχονταν από τον αμερικάνικο Νότο, γύριζαν πίσω σε μια ζωή όπου θεωρούνταν ακόμα πολίτες δεύτερης κατηγορίας και έπρεπε να χρησιμοποιούν την πίσω πόρτα των καταστημάτων ή να κάθονται στις πίσω θέσεις των λεωφορείων.

Ένας από αυτούς είναι και ο Ρονσέλ Τζάκσον (Τζέισον Μίτσελ), ο οποίος επιστρέφει από τη θητεία του στην Ευρώπη στη φάρμα που εργάζεται η οικογένειά του στο Δέλτα του Μισισσιππή. Η αγροτική έκταση ανήκει στους ΜακΚάλαν, μια οικογένεια λευκών που άφησε το Μέμφις για τη ζωή στην ύπαιθρο και επίσης καλωσορίζει τον μικρότερο γιο της Τζέιμι (Γκάρετ Χέντλουντ) που υπηρέτησε ως πιλότος βομβαρδιστικών αεροσκαφών.

Οι δυο νέοι μπορεί να έχουν τελείως διαφορετικό υπόβαθρο, όμως τους ενώνει η κοινή εμπειρία της φρίκης του πολέμου, την οποία μπορούν να μοιραστούν μόνο μεταξύ τους, καθώς όλοι περιμένουν από αυτούς να την αφήσουν πίσω και να προχωρήσουν με τη ζωή τους. Γίνονται έτσι γρήγορα φίλοι, μπαίνοντας στο μάτι των φυλετικά προκατειλημμένων κατοίκων της μικρής πόλης τους, οι οποίοι δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι.

Το “Mudbound” είναι ένα ακόμα μεγάλο, κινηματογραφικό στοίχημα για το Netflix, όπου θα κάνει πρεμιέρα στις 17 Νοεμβρίου, με ταυτόχρονη έξοδο στις αίθουσες. Γι’ αυτό, όλα είναι φροντισμένα, ώστε να φωνάζουν ότι πρόκειται για ένα κινηματογραφικό φιλμ και όχι για μια ταινία που φτιάχτηκε για την τηλεόραση/laptop! Η φωτογραφία είναι όσο «λασπωμένη» χρειάζεται, η καλλιτεχνική διεύθυνση προσεγμένη και οι ερμηνείες του συνόλου του καστ είναι παραπάνω από ικανοποιητικές, με προεξέχουσες την Κάρεϊ Μάλιγκαν στον ρόλο της Λόρα, καταπιεσμένης συζύγου του μεγαλύτερου αδερφού του Τζέιμι, Χένρι (Τζέισον Κλαρκ) και τη Mary J. Blidge, η οποία υποδύεται τη μητέρα του Ρόνσελ, Φλόρενς.

Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες των δυο οικογενειών αναπτύσσονται επαρκώς και μια όμορφη φιλία δημιουργείται επίσης ανάμεσα στη Λόρα και τη Φλόρενς, χαρίζοντας μερικές από τις πιο τρυφερές σκηνές σε μια ταινία που παρουσιάζει πόσο σκληροί, άκαρδοι και εγκληματικοί μπορεί να γίνουν όσοι δεν μπορούν να αγκαλιάσουν και να αποδεχτούν τον «άλλο». Το  “Mudbound” είναι εν τέλει ένα κερδισμένο στοίχημα για το Netflix κι αυτό γιατί καταφέρνει να μεταφέρει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού, το οποίο είναι επίκαιρο και απαραίτητο. Άλλωστε, η λάσπη του τίτλου δεν αναφέρεται μόνο στις αχανείς αγροτικές εκτάσεις του Μισσισσιπή, αλλά στις συνειδήσεις όσων στέρησαν ή συνεχίζουν να στερούν την αξιοπρέπεια από τους συνανθρώπους τους. 

7,5 / 10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10128
Tanweer
5947
Film Group
2726
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos