Φεστιβάλ Ρώμης 17: "Maria by Callas" - Κριτική

Δημοσίευση: 5 Νοε. 2017, 14:34
Συντάκτης:

Ντίβα της Όπερας, σύμβολο της επιτυχίας, ερωμένη του Αριστοτέλη Ωνάση, κολλητή φίλη και «Μήδεια» του Παζολίνι... Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά για την Μαρία Κάλλας, αλλά είναι καλυμμένα από ένα πέπλο σκανδάλων και κουτσομπολιού. Ποια ήταν η πραγματική γυναίκα πίσω από τη λαμπερή εικόνα;

Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, ο Tom Volf επιχειρεί να σηκώσει το πέπλο του μύθου και να μας παρουσιάσει την Κάλλας μέσα από τα δικά της λόγια, έχοντας στη διάθεσή του ένα πλούσιο αρχειακό υλικό, το οποίο αποτελείται από αδημοσίευτες φωτογραφίες, φιλμ super-8, συνεντεύξεις, ηχογραφημένες συνομιλίες και γράμματα της Κάλλας (τα οποία διαβάζει υπέροχα η Fanny Ardant, η οποία είχε ερμηνεύσει τη διάσημη υψίφωνο στο “Callas Forever” του Φράνκο Τζεφιρέλι).

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί μια γραμμική αφήγηση της πολυτάραχης ζωής της σαγηνευτικής ερμηνεύτριας. Ο θεατής ακούει μόνο την εκδοχή της Κάλλας, καθώς ο Volf επέλεξε συνειδητά να αποτυπώσει κινηματογραφική μόνο τη δική της οπτική. Μαθαίνουμε έτσι για την παιδική της ηλικία, την οποία η ίδια θεωρούσε ότι έχασε, λόγω των υπέρμετρων φιλοδοξιών της μητέρας της. Για τις σπουδές της και την αφοσίωση που επέδειξε σε αυτές. Την βλέπουμε να αποθεώνεται από πλήθη κόσμου στο Μιλάνο, τη Νέα Υόρκη, το Ντάλλας, το Τόκιο, αλλά και να κατακρεουργείται από τον Τύπο, όταν αναγκάστηκε να διακόψει στη μέση μια παράστασή της, λόγω βρογχίτιδας. Μας μιλάει για το γάμο και το πολύκροτο διαζύγιό της με τον επιχειρηματία Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι και για τη γνωριμία που άλλαξε τη ζωή της, αυτή με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Η αποκατάσταση και η χρήση του αρχειακού υλικού από τον Volf είναι υποδειγματική, ειδικά στη σκηνή που η Fanny Ardant διαβάζει το μοναδικό ερωτικό γράμμα που έστειλε ποτέ η Κάλλας στον Έλληνα μεγιστάνα και στην οθόνη προβάλλονται σκηνές που τον δείχνουν με τη Τζάκι Κένεντι. Η Κάλλας εμφανίζεται τότε ως μια πληγωμένη γυναίκα και γίνεται φανερός ο διχασμός που βίωνε όλη της τη ζωή μέσα της, ανάμεσα στην καριέρα της και την επιθυμία της να αγαπήσει, να αγαπηθεί και να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια.

Όπως είναι εμφανές από τον τίτλο του, το “Maria By Callas: In Her Own Words” δεν προσπαθεί να κάνει μια αντικειμενική εκτίμηση της πορείας αυτού του τεράστιου ειδώλου. Είναι ένα ερωτικό γράμμα στη μεγαλύτερη ερμηνεύτρια του 20ου αιώνα, το οποίο μένει μακριά από ηδονοβλεπτικές προσεγγίσεις και μας παρουσιάζει επιτυχώς, με λεπτότητα και σεβασμό, την άλλη πλευρά του μύθου. Όσοι αρέσκονται σε αναπαραγωγές των κλισέ για την Κάλλας δεν θα ικανοποιηθούν, αλλά όσοι ενδιαφέρονται για τη γυναίκα πίσω από την ντίβα, θα το λατρέψουν.

7 / 10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10128
Tanweer
5947
Film Group
2726
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos