Πανόραμα 2020: "Yellow cat" - Κριτική

Δημοσίευση: 30 Νοε. 2020, 04:25
Συντάκτης:

Ο Κερμέκ, αποφυλακίζεται λόγω καλής διαγωγής και αναζητά εργασία σε μία μικρή ανώνυμη πόλη του Καζακστάν, όταν αναγκάζεται να ενταχθεί σε μία συμμορία για να ξεπληρώσει ένα παλιό χρέος. Ωστόσο όνειρο του Κερμέκ είναι να χτίσει έναν κινηματογράφο πάνω στα βουνά, και μοναδικό του ταλέντο ότι γνωρίζει απ’ έξω κάθε σκηνή του «Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» του Μελβίλ, της ταινίας που έβλεπε μικρός στο ορφανοτροφείο όπου μεγάλωσε, την οποία ποτέ δεν κατάφερε ωστόσο να δει ολόκληρη. Σύντομα γνωρίζει την Εύα, μία εξίσου ιδιότροπη νεαρή κοπέλα που εργάζεται στο τοπικό πορνείο, και μαζί το σκάνε με τα λεφτά της συμμορίας με προορισμό τα βουνά όπου μπορούν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

<a href="/home-cinema-streaming/prey/66849">Prey</a>ΣΧΕΤΙΚΑPrey

Ωστόσο η ομοιότητα του Κερμέκ με τον Αλαίν Ντελόν είναι μάλλον αμφισβητήσιμη, και τελικά ο πραγματικός κόσμος δεν φαίνεται να έχει θέση ή κατανόηση για τους δύο νεαρούς ονειροπόλους

Η κοινωνική σάτιρα του Adhilkan Yerzhanov, ενός από τους πιο διακεκριμένους σκηνοθέτες του Καζακστάν (Atbai’s Fight, A Dark-Dark Man), που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, είναι μία χαμηλών τόνων ταινία που αντιμετωπίζει με τη μεγαλύτερη συμπάθεια όλους, ανεξαίρετα, τους αφελείς και λίγο καρτουνίστικους χαρακτήρες της.

Με σταθερά, γενικά πλάνα, ο σκηνοθέτης κρατά απόσταση από τη βία ή τη θλίψη της ιστορίας του, ισορροπώντας τα αντιφατικά συναισθήματα της με μία διακριτική χιουμοριστική νότα.

Οι σκηνές αντλούν την κωμικότητα τους κυρίως από την εκκεντρικότητα των χαρακτήρων και την αμηχανία που προκαλούν στον περίγυρο τους, αλλά και από το γιγαντιαίο χάσμα ανάμεσα στο στυλιζαρισμένο κόσμο του Μελβίλ, και τον ερασιτέχνη γκάνγκστερ με το πολύχρωμο πουκάμισο από το Καζακστάν.

Το Yellow Cat είναι τελικά από τις ταινίες που παίζουν με την ιδέα του λογικού και του παράλογου, που δοξάζουν τη δύναμη της αφέλειας, και παρόλο που κυλά κάπως νωχελικά και μονότονα, ανταμείβει την υπομονή του θεατή με τη γνήσια και τρυφερή γλυκύτητα της.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών μπορείτε να το δείτε και να το κατεβάσετε εδώ.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στο ειδικά διαμορφωμένο section του MOVE IT.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 30 Νοε. 2020, 04:25
Ενημέρωση: 30 Νοε. 2020, 04:25
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Prey

Prey

Θα το βρείτε: Disney+

Το στερνοπαίδι του Predator στριμάρει Disney Plus και εννοείται θερίζει χωρίς να παίρνει αιχμαλώτους.
1 ημέρα