Πανόραμα 2019: Αφιέρωμα στο ελληνικό φιλμ νουάρ

Δημοσίευση: 23 Οκτ. 2019, 18:50
Συντάκτης:

Το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ξεκινά την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ενώ φέτος φιλοξενείται στις κινηματογραφικές αίθουσες ΤΡΙΑΝΟΝ (21/11-4/12, Κοδριγκτώνος 21) και ΑΝΔΟΡΑ (28/11-4/12, Σεβαστουπόλεως 117).

ΣΧΕΤΙΚΑΠανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Αφιέρωμα στις μοιραίες γυναίκες του νουάρ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πλήρες πρόγραμμα των προβολών και των λοιπών παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ, που θα περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, avant premieres, διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, masterclasses κλπ., θα ανακοινωθεί τμηματικά μέσα στις επόμενες μέρες. Φέτος θα παρουσιάσει ένα μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο «Φιλμ Νουάρ στο Ελληνικό Σινεμά». Όπως επισημαίνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Νίνος Μικελίδης:«Αλλοτε χάρη στα αστυνομικά μυθιστορήματα αλλά και τα σενάρια του Γιάννη Μαρή («Ο άνθρωπος του τρένου», «Έγκλημα στα παρασκήνια» και «Έγκλημα στο Κολωνάκι», Αμφιβολίες») κι άλλοτε χάρη στην αγάπη και την επιμονή των Ελλήνων σκηνοθετών για το είδος αυτό, που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στο Χόλιγουντ τις δεκαετίες του ‘40 και ‘50, το φιλμ νουάρ έκανε, στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, την πρώτη του σημαντική εμφάνιση και στη χώρα μας. Ένας κινηματογράφος που ξεχώρισε χάρη στη «μαύρη» του ατμόσφαιρα (όλες οι ταινίες γυρίζονταν σε μαυρόασπρο φιλμ που βοηθούσε στο να τονιστεί η κατάλληλη, σκοτεινή, με στοιχεία δανεισμένα από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, ατμόσφαιρα), τους χαρακτήρες (μοιραίες γυναίκες, αποτυχημένοι άντρες) και τη θεματική του:εγκλήματα, υπόκοσμος, προδοσίες, ωμή βία. Ξεκινώντας με σκηνοθέτες όπως ο Ντίνος Κατσουρίδης, ο Ερρίκος Ανδρέου, ο Ντίνος Δημοπουλος και ο Σωκράτης Καψάσκης, και στη συνέχεια με νεότερους, όπως οι Γιώργος Καρυπίδης, Δημήτρης Σταύρακας, Δημήτρης Παναγιωτάτος, Νίκος Γραμματικός, Γιάννης Οικονομίδης και Κάρολος Ζωναράς, ο ελληνικός κινηματογράφος έδωσε τα δικά του δείγματα του είδους, με ταινίες που δεν έχασαν στο πέρασμα του χρόνου την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και τη δύναμή τους».
Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Φιλμ Νουάρ στο Ελληνικό Σινεμά», θα προβληθούν οι παρακάτω βραβευμένες ταινίες (σε αλφαβητική σειρά): 

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ντίνος Κατσουρίδης, 1960

ΕΦΙΑΛΤΗΣ
Ερρίκος Ανδρέου, 1961

Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ / ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Γιώργος Καρυπίδης, 1982

Η ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΙΛΕΝΑ
Δημήτρης Παναγιωτάτος, 1986

Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ
Δημήτρης Σταύρακας, 1983

ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΤΡΟΦΗ
Νίκος Γραμματικός, 1991

ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ
Γιάννης Οικονομίδης, 2010

ΜΠΙΓΚ ΧΙΤ
Κάρολος Ζωναράς, 2012

Ο ΖΕΣΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Σωκράτης Καψάσκης, 1966

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The model

The model

Θα το βρείτε: Cinobo

Η Emma, ένα νέο και φιλόδοξο μοντέλο από τη Δανία, καταφθάνει στο Παρίσι με...
8 ώρες