Πανόραμα 14: Φέτος σε Άστυ και Ααβόρα

Δημοσίευση: 3 Οκτ. 2014, 09:43

Το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επιστρέφει για 27η συνεχή χρονιά από τις 16 έως και τις 26 Οκτωβρίου 2014, ανανεώνοντας το φθινοπωρινό ραντεβού του με τους λάτρεις του καλού σινεμά.

Στις 14 ημέρες της διάρκειας του 27ου Πανοράματος, 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία θα παρουσιαστούν στους κινηματογράφους Ααβόρα από 16 έως και 22/10 και Άστυ από 16 έως και 29/10. (από τις 27 έως και τις 29 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Άστυ επαναληπτικές προβολές του κυρίως προγράμματος)

Η επίσημη έναρξη του φετινού φεστιβάλ θα γίνει την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Άστυ, με την ταινία του καταξιωμένου Βρετανού σκηνοθέτη, John Boorman, “Queen and Country”, το πολυαναμενόμενο sequel του “Hope and Glory” («Ελπίδα και Δόξα»).

Εννέα χρόνια μετά τα γεγονότα της υποψήφιας για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας του 1987, το “Queen and Country” βρίσκει τον πρωταγωνιστή Μπιλ Κόχαν στην ηλικία των δεκαοκτώ να ονειρεύεται τη ζωή του μακριά από το σπίτι της οικογένειας. O Μπιλ κατατάσσεται στο στρατό για να πολεμήσει στον πόλεμο της Κορέας. Στο στρατόπεδο γνωρίζεται με τον Πέρσι, έναν αμοραλιστή φαρσέρ, μαζί με τον οποίο θα σχεδιάσουν την πτώση του σκληρού βασανιστή τους, επιλοχία Μπράντλι. Κατά τη διάρκεια μιας άδειάς τους, ο Μπιλ ερωτεύεται μια προβληματική καλλονή, ενώ ο Πέρσι ερωτεύεται τρελά την αδελφή του Μπιλ, την Ντον. Η πραγματικότητα του πολέμου θα πλήξει και την υπόλοιπη ζωή του Μπιλ, όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κατεστραμμένες ζωές των τραυματιών που επιστρέφουν από την Κορέα. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Callum Turner, Caleb Landry Jones και David Thewlis.

Όπως κάθε χρόνο ο κεντρικός κορμός του Πανοράματος είναι αφιερωμένος στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο. Στο καθιερωμένο πλέον Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται -άπαιχτες στην Ελλάδα- ευρωπαϊκές ταινίες, ανάμεσά τους, το “The Smell of Us” του ανατρεπτικού Larry Clark και το “Incompresa” της πολυτάλαντης Asia Argento.

Tο βραβείο θα δώσει τριμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI), ενώ το βραβείο κοινού θα απονείμει –όπως κάθε χρόνο- πενταμελής επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται και ταινίες σε πρώτη προβολή από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, καθώς και ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με 8 Έλληνες σκηνοθέτες να προτείνουν και να προλογίζουν την αγαπημένη τους ευρωπαϊκή ταινία. Για τα επιπλέον αφιερώματά, μείνετε συντονισμένοι, καθώς τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν το αναλυτικό πρόγραμμα, η ταινία λήξης, οι παράλληλες εκδηλώσεις, οι διεθνείς προσκεκλημένοι και τα τιμώμενα πρόσωπα του 27ου Πανοράματος.

Τέλος, με μια εξαιρετικά απλή διαδικασία (πολύ σημαντικό), το Πανόραμα δίνει και φέτος τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματός του, προσφέροντας συνολικά περισσότερα από 700 εισιτήρια. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι και εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του.

Στα 27 χρόνια της πορείας του, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έχει φιλοξενήσει και βραβεύσει διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης όπως οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Χιου Χάντσον, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Χάρολντ Πίντερ, Άρθουρ Πεν, Κρίστοφερ Λι, οι «Μόντι Πάιθον» (Τέρι Τζόουνς και Τέρι Γκίλιαμ), Αλέν Κορνό, Κλοντ Σοτέ, Ντούσαν Μακαγιέβεφ, Κεν Λόουτς, Οτάρ Ιοσελιάνι, Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Χάριετ Άντερσον, Στίβεν Φρίαρς, Βιμ Βέντερς, Εμίρ Κουστουρίτσα, Αμπάς Κιαροστάμι, Κάρελ Ράις, Κώστας Γαβράς, Ρότζερ Κόρμαν, Φραντζέσκο Ρόζι, Έτορε Σκόλα, οι αδερφοί Ταβιάνι, Ανιές Βάρνα και Μαξ φον Σίντοβ, μεταξύ άλλων.

27ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ. 16 – 26 Οκτωβρίου 2014, στους κινηματογράφους ΑΣΤΥ και ΑΑΒΟΡΑ (Επαναληπτικές προβολές θα πραγματοποιούνται στο Άστυ έως και τις 29/10). Γενική Είσοδος: 5 ευρώ. Διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στο 211-1096515 και στο www.panoramafest.org.

TO MOVE IT ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΧΟΡΗΓΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos