Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι εδώ

Δημοσίευση: 12 Νοε. 2015, 21:25
Συντάκτης:

Το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επιστρέφει για 28η συνεχή χρονιά, με  νέες ταινίες που θα αφήσουν το ηχηρό αποτύπωμά τους στην τρέχουσα κινηματογραφική σεζόν, αλλά και διαχρονικά αριστουργήματα της 7ης Τέχνης, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, ακόμη και στους πλέον μυημένους σε αυτή. Από τις 26 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2015, οι κινηματογράφοι Ααβόρα και Λαϊς – Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενήσουν περισσότερες από 50 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία, με γενική είσοδο 5 ευρώ και κάρτα διαρκείας 10 προβολών, με 25 ευρώ.

violatorsviolators

Όπως κάθε χρόνο, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, καταξιωμένοι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι Ευρωπαίοι κινηματογραφιστές διεκδικούν ένα από τα βραβεία, με 11 νέες ταινίες οι οποίες δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα κινηματογραφική διανομή: The Treasure του Corneliu Porumboiu, The Wednesday Child της Lili Horvathova, Babai του Visar Morina,  Home Care του Slavek Horak, L' ombre des femmes του Philippe Garrel, The Violators της Helen Walsh, Enclave του Doran Radovanovic, και The Reaper του Zvonimir Juric.

Κυπαρίσσι του βυθούΚυπαρίσσι του βυθού

Την Ελλάδα εκπροσωπούν δύο πολυαναμενόμενες ταινίες, το Invisible του Δημήτρη Αθανίτη, και το Κυπαρίσσι του Βυθού του Νίκου Κορνήλιου και την Κύπρο, Οι Εντυπώσεις Ενός Πνιγμένου του Κύρου Παπαβασιλείου. Tο Βραβείο FIPRESCI θα δώσει τριμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου, ενώ φέτος, για πρώτη φορά, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου θα δώσει το δικό της βραβείο.

EnclaveEnclave

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπληρώνουν ταινίες σε πρώτη προβολή από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, αφιερώματα σε καταξιωμένους σκηνοθέτες (από τον Orson Welles και τον Bertrand Tavernier, μέχρι τον Τζον Κασσαβέτη και τον Βασίλη Βαφέα), αλλά και ένα πρωτότυπο αφιέρωμα για τα 40 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, με 8 επιφανή μέλη της να προτείνουν και να προλογίζουν την αγαπημένη τους ευρωπαϊκή ταινία.

Όπως κάθε χρόνο, το Πανόραμα δίνει την δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες, προσφέροντας συνολικά περισσότερα από 500 εισιτήρια. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι και εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του.  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos