Νύχτες Πρεμιέρας 22: "Fire of love” – Κριτική

Δημοσίευση: 1 Οκτ. 2022, 15:49
Συντάκτης:

Σύνοψη: Αυτή είναι η απολύτως μαγνητική - στα όρια του απίστευτου - ιστορία αγάπης της Κάτια και του Μορίς Κραφτ, δύο πρωτοπόρων Γάλλων ηφαιστειολόγων που επί δεκαετίες οδήγησαν με τον πλέον παράτολμο και παθιασμένο τρόπο την επιστήμη και τη σχέση τους στο χείλος κάθε εκρηκτικού τοπίου της υφηλίου.

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-provaloyn-ton-nono-ii-psifiaka-apokatestimeno/69750">Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο

Καθηλωτικό αρχειακό υλικό που γύρισε το ζευγάρι κατά τις αμέτρητες εξερευνήσεις του βγαίνει για πρώτη φορά στο φως με αφηγήτρια τη σκηνοθέτιδα Μιράντα Τζουλάι, σε ένα επικολυρικό ντοκιμαντέρ που δημιουργεί δέος στη μεγάλη οθόνη, ευθέως ανάλογο με το θέαμα ενός ηφαιστείου που βρυχάται ελάχιστα μέτρα μακριά σου.

"Fire of love": Ένα ντοκιμαντέρ που προκαλεί έκρηξη

Άποψη: Πόσο βαρετό θα μπορούσε να είναι ένα ντοκιμαντέρ για τη γεωλογία των ηφαιστείων ή -ακόμα περισσότερο- για την καθημερινότητα και τις μελέτες δύο ηφαιστειολόγων; Αν η πρώτη απάντηση που θα ερχόταν στο μυαλό όλων μας είναι “πολύ”, το “Fire of love” κλείνει το μάτι πονηρά και αφήνει τους τόνους λάβας του να μας “λιώσουν” την καρδιά.

Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν έχουμε μπροστά μας μια ιστορία αγάπης και περιπέτειας; Ειπωμένη από αυτή την σκοπιά, η ζωή και το έργο των δύο ηφαιστειολόγων παρουσιάζεται μέσα από πραγματικά πλάνα με μια νοσταλγική, 90’s αισθητική. Άλλωστε το footage του ντοκιμαντέρ τραβήχτηκε από το ζευγάρι ακριβώς εκείνη την περίοδο, η οποία αποτέλεσε και το peak των ερευνών του.

Το story διανθίζεται με την αφήγηση της Μιράντα Τζουλάι, καθώς και με γραφιστικά στοιχεία που μετατρέπουν την επιστημονική μελέτη σε ένα όμορφο ερωτικό παραμύθι, χωρίς ποτέ να χάνεται το credibility και η σημαντική προσφορά της Κάτια και του Μορίς στη γνώση που, πλέον, υπάρχει γύρω από τα ηφαίστεια και τις εκρήξεις τους.

Τα πλάνα με τους πίδακες της λάβας των “κόκκινων ηφαιστείων” είναι πραγματικά σαν πίνακες ζωγραφικής. Τα πλάνα με τον καπνό και τη στάχτη των “γκρι ηφαιστείων” μοιάζουν βγαλμένα από sci-fi ταινία για ένα δυστοπικό μέλλον. Το μοντάζ της Έριν Κάσπερ και η σκηνοθεσία της Σάρα Ντόσα καταφέρνουν να ενώσουν τα κομμάτια και να πουν μια ολοκληρωμένη ιστορία με πολύ χιούμορ, πολλή τρυφερότητα και πολλή τροφή για σκέψη πάνω στον σκοπό του καθενός μας σε αυτήν τη ζωή.

Και ίσως η φιλοσοφία των δύο αυτών ανθρώπων είναι ό,τι κάνει το ντοκιμαντέρ πιο συγκλονιστικό. Γιατί, όπως πολλές φορές συμβαίνει στις ταινίες αλλά και στη ζωή, σημασία δεν έχει μόνο το happy end, αλλά να μπορείς τελικά να πεις ότι έζησες με αγάπη, πάθος, γνώσεις και άπειρες εκρηκτικές στιγμές!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos