Νύχτες Πρεμιέρας 2023: Τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού

Δημοσίευση: 8 Οκτ. 2023, 01:35
Συντάκτης:

Το 29ο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας ανακοίνωσε τα βραβεία του για τις ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος Μυθοπλασίας & Ντοκιμαντέρ.

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-paroysiazoyn-synenteyxi-me-enan-vrykolaka/69448">Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν "Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν "Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα"

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας

HOW TO HAVE SEX της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για το βραβείο καλύτερης ταινίας, εντυπωσιαστήκαμε από ένα σίγουρο, συμπονετικό ντεμπούτο για τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι αναζητούν τη σύνδεση μεταξύ τους και τη συναίνεση μεταξύ τους. Για την τολμηρή κινηματογραφική γλώσσα, τις δυναμικές ερμηνείες και την ισχυρή κοινωνική απήχηση, η Χρυσή Αθηνά πηγαίνει στη Molly Manning Walker για το How to Have Sex».

Βραβείο Σκηνοθεσίας

20.000 SPECIES OF BEES της Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για την ανθρώπινη και συνάμα διεισδυτική ματιά σε ένα ευαίσθητο και δύσκολο θέμα, τις αληθινές και μετρημένες ερμηνείες όλου του καστ, και τέλος για τον αριστοτεχνικό και μοναδικό ρυθμό της ιστορίας το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών πηγαίνει στο 20.000 Είδη Μελισσών».

Βραβείο Σεναρίου

HOARD της Λούνα Κάρμουν

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Όλοι προσπαθούμε να τα καταφέρουμε με τον μόνο τρόπο που ξέρουμε...Ή μας έμαθαν να το κάνουμε. Αυτό το βραβείο απονέμεται σε μια ταινία που έχει αντιμετωπίσει το παιδικό τραύμα με έναν τολμηρό πρωτότυπο τρόπο».

Ειδική Μνεία

RICEBOY SLEEPS του Άντονι Σιμ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για την ευγενική και στοχαστική γεφύρωση δύο ξεχωριστών κόσμων, η ειδική μνεία πηγαίνει στο Σχιστά Μάτια».

UNIVERSAL THEORY του Τιμ Κρούγκερ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για το εύρος και το κινηματογραφικό του επίτευγμα που απεικονίζει την Ευρώπη μέσα από ένα γραφικό και πολυσυλλεκτικό παρελθόν, η ειδική μνεία πηγαίνει στο Η Θεωρία του Σύμπαντος».

Βραβείο Κοινού Fischer

ΡΙΣΕΛΙΕ του Πιερ-Φιλίπ Σεβινί

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)

ΡΙΣΕΛΙΕ του Πιερ-Φιλίπ Σεβινί

Με τα λόγια της ΠΕΚΚ:

«Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) δίνεται σε μια ταινία που διαθέτει συγκροτημένη σεναριακή και δραματουργική μορφή. Με σύγχρονη ρεαλιστική αναπαράσταση, αποφεύγει το μελόδραμα και προκρίνει τη σκηνοθετική σκληρότητα και αμεσότητα. Θαρραλέα και χωρίς εκπτώσεις μελετά τη βαρβαρότητα της ακραίας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κυρίως μεταναστών, σε μια χώρα του δυτικού κόσμου, εκεί που είθισται να θεωρείται ότι όλα βαίνουν καλώς. Δυστυχώς αυτή η πραγματικότητα είναι παρούσα κάθε μέρα στην καθημερινότητά μας, άκρως επίκαιρη, καθώς διαπερνά και ριζώνει μέσα στις τάξεις των ίδιων των εργαζομένων ελλείψει συλλογικότητας. Η ταινία προάγει τις ηθικές αξίες της αλληλεγγύης και της ατομικής και συλλογικής αξιοπρέπειας γενικότερα των ανθρώπων, αξίες τόσο αναγκαίες στο σήμερα, μέσα από μια ολοκληρωμένη αισθητική δημιουργία».

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:

ΓΚΑΙ ΛΟΤΖ, κριτικός κινηματογράφου – Πρόεδρος / POKA-YIO, εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων / ΑΝΑΙΣ ΕΜΕΡΙ, διευθύντρια του Geneva International Film Festival / ΚΡΙΣΤΕΛ ΓΙΟΥΝΕΣ, συνιδρύτρια της Bee On Set Productions / ΣΙΑΜΑΚ ΕΤΕΜΑΝΤΙ, σκηνοθέτης και παραγωγός.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ |

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

THE MOTHER OF ALL LIES της Άσμε Ελ Μουντίρ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Εκ μέρους των μελών της κριτικής επιτροπής ντοκιμαντέρ επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα προγράμματος του φεστιβάλ που επέλεξε δυνατές και αξιομνημόνευτες ταινίες. Αλλά δυστυχώς πρόκειται για διαγωνισμό, οπότε έπρεπε να κάνουμε επιλογές. Μια εξαιρετική καινοτόμος και έξυπνη αναπαράσταση μιας επώδυνης και ξεχασμένης περιόδου στην ιστορία της ίδιας της οικογένειας της σκηνοθέτιδας και της πατρίδας της, του Μαρόκου. η σκηνοθέτις δημιουργεί έναν πολυεπίπεδο κόσμο, που περιλαμβάνει μαρτυρίες της ίδιας της οικογένειας, των γειτόνων και μια λεπτομερή μικρογραφία-αναδημιουργία του οικογενειακού σπιτιού και της γειτονιάς».

Ειδική Μνεία

QUEENDOM της Άνια Γκαλντάνοβα

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Αυτό το εξαιρετικά δυνατό ντοκιμαντέρ δεν χαρίζεται στους θεατές και τους μεταφέρει σε μια καθηλωτική εμπειρία που κανείς δεν πρέπει να υπομείνει. Ο σκηνοθέτης Mstyslav Chernov, μας ξεναγεί με τη φωνή και την κάμερά του στον εφιάλτη που αντιμετωπίζει καθώς προσπαθεί, ως δημοσιογράφος, να μοιραστεί τις συγκλονιστικές εικόνες από την πολιορκημένη Μαριούπολη».

20 DAYS IN MARIUPOLτου Μστισλάβ Τσέρνοφ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Το πορτρέτο ενός όμορφου και δυνατού χαρακτήρα που υποφέρει για τις θαρραλέες πράξεις του, οι οποίες διαφωνούν με τα τρέχοντα γεγονότα στη σημερινή Ρωσία. Επιθυμούμε να συγχαρούμε την ομάδα πίσω από την ταινία για τη γενναιότητα και την εξαιρετική κινηματογραφική τους δημιουργία που μας επιτρέπει στενή πρόσβαση στην πρωταγωνίστριά της, αλλά και αποτυπώνει μια προσέγγιση με μεγαλύτερο φακό του κόσμου που την ακούει».

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους:

ΚΑΡΙΝ ΡΙΒΚΙΝΤ ΣΕΓΚΑΛ, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Docaviv FF, Πρόεδρος / ΣΤΕΦΑΝ ΚΑΝΤΕΑ, δημοσιογράφος / ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, παραγωγός / ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, δημοσιογράφος / ΓΙΑΝ ΡΟΦΚΑΜΠ, παραγωγός

Τα διεθνή βραβεία ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ και ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ

Στην τελετή λήξης το MOVE IT δεν προσκλήθηκε, επομένως θα αρκεστούμε σε μια απλή αναπαραγωγή του δελτίου τύπου

To ΜΟVE IT καλύπτει τις Νύχτες Πρεμιέρας για 14η χρονιά και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos