Νύχτες Πρεμιέρας 2023: "Opponent" - Κριτική

Δημοσίευση: 2 Οκτ. 2023, 15:35
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Ιμάν, ένας πάλαι ποτέ πρωταθλητής της πάλης, δραπετεύει με τη σύζυγο και τις δύο κόρες του από το Ιράν για να αποφύγει τις συνέπειες μιας επώδυνης φήμης εις βάρους του.

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-provaloyn-ton-nono-ii-psifiaka-apokatestimeno/69750">Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο

Ζώντας πλέον καθημερινά με την αγωνία της απέλασης, σε ένα ξενοδοχείο που φιλοξενεί πρόσφυγες στον παγωμένο σουηδικό βορρά, ο ήρωας αποφασίζει να ξαναγυρίσει επαγγελματικά στην παλαίστρα, σε μία προσπάθεια να λάβει μόνιμη άδεια παραμονής στη χώρα. Εκεί όμως τον περιμένει το παρελθόν και η απωθημένη εκείνη πλευρά του από την οποία προσπάθησε να αποδράσει.

Γνώμη: Έξι χρόνια μετά το «Με Διαβατήριο τη Γοητεία», ο γεννημένος στο Ιράν και πλέον μόνιμος κάτοικος Δανίας Μιλάντ Αλάμι επιστρέφει με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, το “The Opponent”, για να μιλήσει για άλλη μια φορά για τα ευρωπαϊκά όνειρα των προσφύγων, που διαψεύδονται τόσο μέσα από ένα γραφειοκρατικό σύστημα που τους αντιμετωπίζει σαν αριθμούς όσο και από τις προσωπικές τους αδυναμίες και πάθη.

Ο Αλαμί επιλέγει και πάλι τη φόρμα του ψυχολογικού θρίλερ, για να μας συστήσει τον Ιμάν με μία εντυπωσιακής έντασης εναρκτήρια σεκάνς που στήνει ένα κλίμα αγωνίας που κλιμακώνεται, καθώς τα μυστικά του έρχονται σιγά σιγά στην επιφάνεια.

Παρότι ο θεατής μπορεί εύκολα να μαντέψει τον λόγο που ο Ιμάν έφυγε άρον άρον από τη χώρα του, παίρνοντας μαζί την οικογένειά του, αυτό λίγα στερεί από την απόλαυση του να παρακολουθείς τον Πέιμαν Μοάντι, τον ηθοποιό που γνωρίσαμε κυρίως μέσα από το εξαιρετικό «Ένας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί, να παραδίδει μία ερμηνεία τρομερής εσωτερικής έντασης και απαιτητικής σωματικότητας στον ρόλο του Ιμάν. Το βλέμμα του υπνωτίζει την κάμερα του Αλαμί, που τον ακολουθεί σε μία πορεία (αυτο)καταστροφικής επίγνωσης.

Και μπορεί ο Μοάντι να κουβαλάει όλη την ταινία στους ώμους του, όμως ο Αλαμί δεν ξεχνά παράλληλα να δείξει την επισφαλή πραγματικότητα των προσφύγων, μέσα από τους ανθρώπους που μοιράζονται τη δομή φιλοξενίας που μένει η οικογένεια του Ιμάν.

Όπως κι ο πρωταγωνιστής του, έτσι και καθένας από αυτούς κουβαλάει τη δική του ιστορία κι ένα γράμμα από τις σουηδικές αρχές είναι αυτό που μπορεί να καθορίσει όλη τους τη ζωή.

Όπως κι ο Ιμάν, έτσι κι αυτοί αντιδρούν κυρίως με σιωπή στις καθημερινές προκλήσεις κι αυτή η σιωπή, η δική τους, αυτή των Αρχών, αλλά και της κοινωνίας εν γένει, είναι αυτή που δεν μπορεί να προστατέψει κανέναν τους, όπως λέει και ο αφορισμός της Όντρι Λορντ, με την οποία ο Αλαμί ξεκινά την ταινία του.

Βέβαια, ο «αντίπαλος» του τίτλου της ταινίας βρίσκεται πολλές φορές μέσα μας κι όχι στον περίγυρο, κι ο Αλαμί ακροβατεί ανάμεσα στην εσωτερική πάλη του Ιμάν και σε αυτή των γύρω του με μια εντυπωσιακή δεξιοτεχνία, χαρίζοντάς μας μία από τις εντονότερες κινηματογραφικές εμπειρίες της χρονιάς.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την AMA Films

To ΜΟVE IT καλύπτει τις Νύχτες Πρεμιέρας για 14η χρονιά και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν εδώ.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos