Νύχτες Πρεμιέρας 2020: Οι κριτικές επιτροπές

Δημοσίευση: 15 Σεπτεμβρίου 2020, 14:40

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ανακοίνωσε την σύσταση των κριτικών του επιτροπών, όσον αφορά στα τμήματα του διεθνούς διαγωνιστικού, του καλύτερου ντοκιμαντέρ και του διαγωνιστικού τμήματος ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. 

ΣΧΕΤΙΚΑΤο πρόγραμμα του 11ου Athens Open Air Film Festival

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του φιλοδοξεί να αναδείξει όλα τα νέα ταλέντα που είναι στον δρόμο τους για να γίνουν οι πιο περιζήτητοι/ες δημιουργοί του αύριο και κάθε ταινία που συμμετέχει αποτελεί είτε το ντεμπούτο, είτε την δεύτερη δημιουργία του/της σκηνοθέτη/ιδος και προβάλλεται σε πανελλήνια πρεμιέρα. Καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου απαρτίζουν κάθε χρόνο τη διεθνή Κριτική Επιτροπή η οποία αποφασίζει και απονέμει τα βραβεία:

Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Το βραβείο-αγαλματίδιο σχεδιάστηκε από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου)  /  Βραβείο Σκηνοθεσίας  /  Βραβείο Σεναρίου.  Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονέμεται και το Βραβείο Κοινού Fischer. Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από τους/τις:

Μισέλ Δημόπουλος  /  Κριτικός Κινηματογράφου και Διοργανωτής Εκδηλώσεων (Πρόεδρος): Κριτικός κινηματογράφου (“Αυγή”, 1975-1981), αρχισυντάκτης και διευθυντής του περιοδικού “Σύγχρονος Κινηματογράφος”(1975-1982), υπεύθυνος Ξένου προγράμματος ΕΡΤ (1982-1991), προγραμματιστής της “Κινηματογραφικής Λέσχης” (1982-2010) και διευθυντής στο ΔΦΚ Θεσσαλονίκης το οποίο διεθνοποίησε το 1992 (1991-2004). Σύμβουλος σε γραφείο παραγωγής, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής στο Lisbon & Sintra Film Festival, ιδρυτικό μέλος των βραβείων LUX του ΕΚ και μέλος Δ.Σ. του προγράμματος Europa-Cinemas.

Όλια Βερροιοπούλου  /  Κινηματογραφική Επιμελήτρια:  Με έδρα το Παρίσι και την Αθήνα, η Όλια σπούδασε Κινηματογράφο και Ανθρωπολογία στο Παρίσι και από το 2013 έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και θεσμούς (Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Cinéma du réel, Les Écrans Documentaires, Champs-Élysées Film Festival, Côté Court, Premiers Plans,  κ.α.). Από το 2019 είναι υπεύθυνη του Oxbelly Screenwriters & Directors Lab.

Πάμελα Χάτσινσον  /  Κριτικός και Ιστορικός Κινηματογράφου: Συνεισφέρει τακτικά στο Sight & Sound, στην Guardian και το BBC και είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) καθώς και του London Film Critics’ Circle. Είναι η συντάκτρια του BFI Film Classic στο περιοδικό Pandora’s Box καθώς και επιμελήτρια του 30-Second Cinema.

Αναστασία Λουκοβνίκοβα  /  Δημιουργός Μικρού Μήκους και Κινηματογραφική Ερευνήτρια: κατάγεται από τη Μόσχα, με σπουδες πολιτικών επιστημών, σκηνοθεσίας και σεναριακής συγγραφής, εμπειρία στην κινηματογραφική παραγωγή και έδρα της τη Λισαβόνα. Εργάζεται ως υπεύθυνη προγράμματος για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου IndieLisboa από το 2018.

Χρήστος Στέργιογλου  /  Ηθοποιός: Έλληνας ηθοποιός, γεννημένος στο Διδυμότειχο. Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και σπούδασε στο HB Studio της Νέας Υόρκης. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες θεατρικούς και κινηματογραφικούς σκηνοθέτες. Κάτοχος Κρατικού Βραβείου αλλά και βραβείων ερμηνείας από το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Το Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ φιλοδοξεί να συστήσει στο κοινό συναρπαστικές, παράδοξες, ιδιόρρυθμες και γοητευτικές εικόνες ενός πολυφωνικού κόσμου, εκπληκτικές ιστορίες της καθημερινότητας που θα ζήλευε και ο πιο προικισμένος σεναριογράφος, αποκαλυπτικές ματιές στη σημερινή πραγματικότητα, όλα κλεισμένα σε ταινίες-εμπειρίες. Η Κριτική Επιτροπή επιλέγει την ταινία που θα βραβευτεί με την Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Το βραβείο-αγαλματίδιο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, σχεδιάστηκε από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου. Η επιτροπή αποτελείται από τους: 

Μάνι Μπεντσελά  /  Δημιουργός Ταινιών και Φωτορεπόρτερ (Πρόεδρος): Βραβευμένος δημιουργός και φωτορεπόρτερ που ασχολείται με την ειδησεογραφική επικαιρότητα. Κατά την τελευταία δεκαετία έχει καλύψει συγκρούσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, παράγοντας παράλληλα συναρπαστικές και αποκλειστικές ταινίες και πακέτα φωτογραφιών. Το έργο του έχει αναγνωριστεί από πλήθος βραβείων υψηλού κύρους της βιομηχανίας.

Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης  /  Διευθυντής Ethnofest: Διδάκτορας Οπτικής Ανθρωπολογίας με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον στα φεστιβάλ κινηματογράφου και τον ρόλο τους στην εκπαίδευση επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Την περίοδο 2008-2016 εργάστηκε στις «Νύχτες Πρεμιέρας» ενώ την περίοδο 2017-2020 διετέλεσε Διευθυντής Προώθησης στο ΕΚΚ. Είναι διευθυντής και ιδρυτικό μέλος του οργανισμού ETHNOFEST και του ομώνυμου φεστιβάλ.

Ρέα Αποστολίδου  /  Παραγωγός: Παραγωγός ντοκιμαντέρ με έδρα την Αθήνα.  Πρόσφατες δουλειές της περιλαμβάνουν τα ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» (2019) και το «Dolphin Man». Συνδιοργανώνει επίσης τα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc και CineDoc Kids.

Ροχσάρε Γκαέμ Μαγκάμι  /  Δημιουργός Ντοκιμαντέρ: Το ντοκιμαντέρ της «Σονίτα» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού στο Sundance το 2016. Σπούδασε Filmmaking και Animation στο Πανεπιστήμιο Τέχνης της Τεχεράνης. Το έργο της επικεντρώνεται σε ανθρώπους που ζουν περιθωριοποιημένοι από την κοινωνία. Έχει διατελέσει μέλος επιτροπών σε πλήθος διεθνών φεστιβάλ.

Κλόι Τέρνερ  /  Διευθύντρια Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Open City: Είναι επίσης ιδρύτρια του Εργαστηρίου Ανάπτυξης Ντοκιμαντέρ «Assembly». Έχει εργαστεί ως προγραμματίστρια και συντονίστρια εκδηλώσεων σε οργανισμούς όπως το BFI Future Film Festival, Bertha DocHouse, Overnight Film Festival, UnderWire Festival και Wellcome Trust.

Ένας από τους πιο ξεχωριστούς και ισχυρούς δεσμούς του Φεστιβάλ με το ελληνικό σινεμά είναι το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες». Για την φετινή 26η διοργάνωση οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 342 (αριθμός-ρεκόρ) και επελέγησαν 47 «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» για να διαγωνιστούν στο δυναμικό και συναρπαστικό αυτό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.   Η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από τις/τους:

Αντουανέτα Αγγελίδη  /  Σκηνοθέτις (Πρόεδρος): Πρωτοπόρος του avant-garde κινηματογράφου στην Ελλάδα. Σπούδασε σκηνοθεσία και μοντάζ στο Institut des Hautes Etudes Cinématographiques στο Παρίσι, θεωρία κινηματογράφου με τον Christian Metz. Ταινίες της: «Idées Fixes / Dies Irae» (1977), «Τόπος» (1985), «Οι Ώρες» (1995), «Κλέφτης ή η Πραγματικότητα» (2001). Δίδαξε στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ.

Άκης Γουρζουλίδης  /  Υπεύθυνος Διανομής Ρόλων: Ο Άκης Γουρζουλίδης έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου στο NYU (Νέα Υόρκη) και κινηματογράφου στο New York College. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη, συνεργάτης σκηνοθέτης και διευθυντής σκηνής σε θεατρικές και άλλες παραστάσεις, εκδηλώσεις και Ολυμπιάδες, ενώ τα τελευταία 16 χρόνια εργάζεται και ως casting director για κινηματογραφικές ταινίες και για τηλεοπτικές σειρές.

Γεράσιμος Ευαγγελάτος  /  Στιχουργός, Μεταφραστής και Συγγραφέας: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται ως στιχουργός, μεταφραστής και συγγραφέας. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2004 έχει σταθερή παρουσία στην ελληνική δισκογραφία και την επιμέλεια μουσικών παραστάσεων, ενώ παράλληλα γράφει και μεταφράζει για το θέατρο.

Σοφία Μιχαηλίδου  /  Επιμελήτρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων: Πτυχιούχος σε Φιλοσοφία, Ψυχολογία, Γερμανική Φιλολογία (Master of Arts, Παν/μιο Φρανκφούρτης). Ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, κυρίως κινηματογραφικών, στο Goethe-Institut Αθηνών για πάνω από 30 χρόνια, μέχρι το Απρίλιο 2020. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές σε φεστιβάλ της Γερμανίας.

Αγγελική Παπούλια  /  Ηθοποιός: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου «Εμπρός» το 2000. Έλαβε μέρος σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις που έχουν συμμετάσχει σε διάφορα κινηματογραφικά και θεατρικά Φεστιβάλ του κόσμου.

Η επιτροπή θα κρίνει τις ταινίες που θα αποτελέσουν την τελική επιλογή του προγράμματος και θα απονείμει τα παρακάτω βραβεία. 

Χρυσή Αθηνά (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου)  /  Αργυρή Αθηνά (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του ΕΚΚ)  /  Βραβείο Σκηνοθεσίας (συνοδεύεται από έπαθλο 1.000 ευρώ)  /  Βραβείο Σεναρίου (συνοδεύεται από έπαθλο 1.000 ευρώ)  /  Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας  /  Βραβείο Γυναικείας ερμηνείας 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Xtremo

Xtremo

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Πρώην μπράβος επιστρέφει πιο βιδωμένος απο ποτέ μετά απο προδοσία του 'αδερφού' του,...
7 ώρες
Oslo

Oslo

Θα το βρείτε: Vodafone TV

Σύνοψη: Με τη διαμάχη μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ να μαίνεται,  ο Terje Rød-Larsen και...
14 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
5793
Feelgood
5213
Tanweer
4616