Ο Φάρος

Νύχτες Πρεμιέρας 2019: "The sharks" - Κριτική

Δημοσίευση: 29 Σεπτεμβρίου 2019, 16:14

Σύνοψη: Σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη της Ουρουγουάης, η Ροζίνα, η οποία βρίσκεται στην εφηβεία, βοηθάει τον πατέρα της με το συνεργείο τoυ στην περιποίηση εξωτερικών χώρων. Ωστόσο, ερωτεύεται έναν από τους εργάτες του συνεργείου του πατέρα της, τον Τζοσέλο. Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής θορυβούνται από την εμφάνιση καρχαριών στις κοντινές ακτές.

ΣΧΕΤΙΚΑΝύχτες Πρεμιέρας 2019: Οι καλύτερες φωτό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗO Φάρος, 30 Ιανουαρίου στους κινηματογραφους

Άποψη: Παρά τον τίτλο, η συνάφεια με τους καρχαρίες είναι λανθάνουσα, επομένως όποιος προσδοκά ακόμα μια ιστορία στον απόηχο του Jaws θα απογοητευθεί.

Αντιθέτως, πρόκειται για ταινία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντισυμβατική και με αέρα πρωτοτυπίας. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός της ξεχωριστής διαχείρισης του θεματικού άξονα των πρώτων ερωτικών αφυπνίσεων και ανακάλυψης του εαυτού στη διάρκεια της εφηβείας. Μολονότι σεναριακά αποτελεί κλασικό μοτίβο, ο τρόπος διαπραγμάτευσης σκηνοθετικά και ερμηνευτικά κάθε άλλο παρά ακολουθεί κοινότοπους συναισθηματισμούς και δραματικές τροπές.

Και εκεί ακριβώς, έγκειται η ιδιάζουσα οπτική γωνία της σκηνοθέτιδος, Λουτσία Γκαριμπάλντι. Η τελευταία επαναδιαπραγματεύεται γνωστές έννοιες, στις οποίες σχεδόν δίνει νέα σημειολογία.

Έτσι, λοιπόν, στο περιστατικό της ερωτικής απογοήτευσης αντί έστω και για την παραμικρή αναμενόμενη υπόνοια θλίψης, η οποία θα αντικατοπτριζόταν και στη σκηνοθεσία (και σκηνογραφία), βλέπουμε φωτογραφίες τοπίων με ανοιχτά και καθαρά χρώματα που προσεγγίζουν εικαστική τοπιογραφία και new wave ηχητική επικάλυψη. Συνεπώς, παρότι η αφήγηση επαναλαμβάνεται σε σημεία, η ταινία αποπνέει στο σύνολό της ανάλαφρη αίσθηση και δεν καταβάλλει τον θεατή.

Με την ερμηνεία της, η πρωταγωνίστρια, Romina Bentacur, ενσαρκώνει αντάξια μιαν εσωστρεφή και κρυψίνου προσωπικότητα, η οποία καθοδηγείται από την ενδόμυχη φύση των ενστίκτων προς το αντικείμενο του πόθου της. Αυτό αποτυπώνεται εύστοχα με την χρήση διάφορων γκρο πλαν στα οποία αναδύεται εμφανώς η έντονη ωστόσο υποδόρια φύση της ορμής.

Εδώ ίσως έγκειται και ο συνδετικός κρίκος με τους καρχαρίες οι οποίοι πλαισιώνουν την πλοκή με την νοερή τους παρουσία. Λειτουργούν εννοιολογικά και εξυπηρετούν έναν συμβολισμό, πιθανώς εκείνον της σκοτεινής φύσης της έλξης. Σίγουρα πρόκειται για μια ταινία που αφήνει σε κάποιον θετικές εντυπώσεις με την προϋπόθεση ότι θα βρει την ενότητα στα αντιθετικά κομμάτια του πάζλ.  

7 / 10

Έλενα Στάικου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Wildlife

Wildlife

Σύνοψη:  Η ζωή ενός εφήβου στη Μοντάνα των '60s αναστατώνεται όταν βλέπει τον κατ’...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
31803
Odeon
28100
Odeon
11500
Odeon
10900
Feelgood
9141