Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δημοσίευση: 11 Σεπτεμβρίου 2019, 17:25
Συντάκτης:

Το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας κλείνει φέτος 25 χρόνια παρουσία, με την επετειακή διοργάνωση να διεξάγεται από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019 στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, στο Ιντεάλ, στην Οπερα 1 & 2, στο Μέγαρο Μουσικής και στο Παλλάς, Θα παρουσιαστούν 115 μεγάλου μήκους ταινίες, 63 μικρού μήκους, 3 Διαγωνιστικά Τμήματα, μεγάλα αφιερώματα και εκλεκτοί καλεσμένοι.

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-provaloyn-ton-nono-ii-psifiaka-apokatestimeno/69750">Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο

Ταινία Εναρξης φέτος θα είναι ο Χρυσός Φοίνικας των φετινών Καννών - το «Parasite» του Μπονγκ Τζουν-Χο, η ιστορία μιας οικογένειας μικροαπατεώνων που προσπαθούν να επιβιώσουν στην σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης Σεούλ.

Ταινία Λήξης, το πολυσυζητημένο «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά, το πολιτικό θρίλερ για την ελληνική κρίση, παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος θα δώσει Συνέντευξη Τύπου μαζί με συντελεστές της ταινίας, την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος, στις 14.00.

12 ταινίες για την Χρυσή Αθηνά. Δώδεκα ταινίες φέτος διαγωνίζονται για τη Χρυσή Αθηνά και τα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους, οι «Άθλιοι» του Λατζ Λι (ο οποίος μετέφερε το πνεύμα του Βικτόρ Ουγκό στα σύγχρονα γκέτο του Παρισιού και κέρδσε εξ ημισείας το Βραβείο της Επιτροπής των Καννών), το «Μια Αποικία» της Ζενεβιέβ Ντουλούντ-ντε Σελ, (Κρυστάλλινη Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου) και το «Burning Cane», το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Φιλιπ Γιουμάνς που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ της Tribeca.

Αγαπημένο τμήμα το «Music and Film», με «Miles Davis: Birth of the Cool» του Στάνλεϊ Νέλσον και «Amazing Grace» το ντοκιμαντέρ για μια πολυσυζητημένη σναυλία της Αρίθα Φράνκλιν το 1971, σκηνοθετημένη από τον Σίντνεϊ Πόλακ, αλλά και «Blinded By The Light» της Γκούριντερ Τσάντα, ένα φιλμ-ύμνο στον Μπρους Σπρίνγκστιν.

Η φετινή ρετροσπεκτίβα του φεστιβάλ, μάς προσκαλεί να ανακαλύψουμε έναν από τους κορυφαίους Ασιάτες σκηνοθέτες του 20ού αιώνα. Ο Εντουαρντ Γιανγκ έθεσε τις απαρχές του κινηματογραφικού Νέου Κύματος της Ταϊβάν. Προσκεκλημένη του Φεστιβάλ θα είναι η μουσικοσυνθέτης, συνεργάτιδα και σύντροφος εν ζωή του Γιανγκ, κυρία Κάιλι Πενγκ.

Το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους συνεχίζεται και φέτος. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις τριακόσιες έντεκα ταινίες (311), 47 ελληνικές μικρού μήκους επιλέχθηκαν και θα διεκδικήσουν τα βραβεία.

Εκτός Διαγωνιστικού θα προβληθούν οι ταινίες «Ηλεκτρικός Κύκνος» της Κωνσταντίνα; Κοτζαμάνη, «Λεωφόρος Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου και «Ρουζ» του Κωστή Θεοδοσόπουλου.

Δεν απουσιάζουν οι πρεμιέρες γνωστών ταινιών με πορεία στα διάφορα φεστιβάλ της χρονιάς μέχρι τώρα, όπως «Το Πορτρέτο Μια Γυναίκας που Φλέγεται» της Σελίν Σιαμά και το «Sorry We Missed You» του Κεν Λόουτς

Μέσα από μία επιλογή 12 ταινιών-σταθμών, οι Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφουν στα 60ς για να μας συστήσουν το Τσεχικό Νέο Κύμα.

Ανάμεσα στις επιλογές του προγράμματος, συναντάμε τα οσκαρικά «Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» (1965) των Γιαν Καντάρ και Ελμαρ Κλος και «Ο Ανθρωπος που Εβλεπε τα Τρένα να Περνούν» (1966) του Γίρι Μενζέλ.

Ο «Αποτεφρωτής» (1969) του Γιουράι Χερζ θα προβληθεί μαζί με την μικρού μήκους «Nimic» του ιώργου Λάνθιμου, με τον Έλληνα δημιουργό να δηλώνει επηρεασμένο από το φιλμ του Τσέχου σκηνοθέτη πριν γυρίσει το «The favourite».

Tο ανυπέρβλητο έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα συμπληρώνει 40 χρόνια από την πρώτη του προβολή και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσιάζει το τελικό cut της εμβληματικής ταινίας, με την εντυπωσιακή ψηφιακή αποκατάσταση που πραγματοποίησε πρόσφατα ο δημιουργός του.

Με την ευκαιρία της 40ης επετείου από την πρώτη προβολή του αριστουργήματος «Αποκάλυψη Τώρα», o Κόπολα επέστρεψε στο φιλμ του, επέβλεψε από την αρχή την αποκατάστασή του σε 4Κ και επεξεργάστηκε ξανά τον ήχο με σκοπό να παραδώσει μια τελική μορφή που πλέον τον καλύπτει ολοκληρωτικά. Το «Apocalypse Now: Final Cut» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, πριν λίγο καιρό, στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, θα προβληθεί και στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Καλεσμένοι του Φεστιβάλ εκτός του Κώστα Γαβρά: Ο Γέρζι Σκολιμόφσκι (μαζί με τον Κώστα Γαβρά θα τιμηθούν με το βραβείο «Γιώργος Τζώτζιος», το οποίο απονέμεται για πρώτη χρονιά φέτος και φέρει το όνομα του ιδρυτή του φεστιβάλ), ο Φατίχ Ακίν με τον πρωταγωνιστή του «Golden Glove» Γιόνας Ντάσλερ, αλλά και η Ντέμπι Χάνιγουντ, πρωταγωνίστρια της νέας ταινίας του Κεν Λόους, «Sorry We Missed You».

Η επετειακή 25η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019

Μεγάλος Χορηγός του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι η COSMOTE TV.

Eδώ μπορείτε να κατεβάσετε το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Το MOVE IT θα καλύψει για 10η συνεχή χρονιά τις Νύχτες Πρεμιέρας, με συνεχεις ανταποκρίσεις, συνεντεύξεις, απόψεις και καθημερινές κριτικές που θα βρίσκετε εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos