Νύχτες Πρεμιέρας 19: Με Μάιλς Ντέιβις & Έλα Φιτζέραλντ

Δημοσίευση: 3 Σεπτεμβρίου 2019, 11:10
Συντάκτης:

Το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας έχει χτίσει μια παραδοση ετών στα μουσικά ντοκιμαντέρ, την οποία φροντίζει να συντηρήσει και φέτος και μάλιστα με δύο φιλμ που αφορούν σε δύο θρύλους της jazz.

ΣΧΕΤΙΚΑΝύχτες Πρεμιέρας 2019: Οι καλύτερες φωτό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φετινή, 25η διοργάνωση, θα προβάλει τα «Miles Davis: Birth of the Cool» και «Ella: Just One of Those Things».

«Miles Davis: Birth of the Cool» του Στάνλεϊ Νέλσον

Εδώ δεν υπάρχουν «λίγα λόγια για το έργο». Εδώ εισέρχεστε στο βασίλειο του Μάιλς, οπωσδήποτε της «γέννησης του cool» και, ασύγκριτα σημαντικότερα, της περιόδου που η τζαζ σήκωσε τα ρολά και φωτίστηκε η μουσική Πλάση.

Ας πούμε κάτι που ίσως ακουστεί υπερβολικό. Η τζαζ είναι μια μουσική συμπεριφορά -και μια ανθρώπινη στιγμή- προσέγγισης του θαύματος. Μια στιγμή συνύπαρξης κι ελευθερίας, τόλμης υπέρβασης του Εγώ, εννόησης κι εκφραστικής συνένωσης με τον Άλλο. Μέσα στον συναρπαστικό ρυθμό της, τις αντιλογίες, τις συμφωνίες και τα ηχοχρώματά της φωλιάζουν μερικά από τα πολυτιμότερα συναισθήματα. Μέσα στον αυτοσχεδιασμό της πραγματοποιείται η ελεύθερη έκφραση.

Ο Μάιλς είναι αυτός που άνοιξε τον «άσφαλτο» δρόμο με τον τρόπο που μονάχα κάποιος με ανέκφραστη διαφορετικά οδύνη μπορούσε να το κάνει. Και το ντοκιμαντέρ, μαζί του, συλλαμβάνει τις στιγμές που η μέθεξη της μουσικής ψηλαφεί το Μυστικό. Το δικό της και το απρόσβατο δικό του.

«Ella Fitzgerald: Just One of Those Things» του Λέσλι Γούντχεντ

Δύσκολες εποχές «πιέζουν» για τον ερχομό σπουδαίων ανθρώπων. Η Έλα Φιτζέραλντ υπήρξε – και παραμένει – ένας τέτοιος σπουδαίος άνθρωπος. Είναι το αυθεντικό ταλέντο, είναι η ακεραιότητα του χαρακτήρα, είναι και η συγκυρία που την έκανε από ανέλπιδο χαμίνι στο Χάρλεμ του μεγάλου οικονομικού Κραχ να μπει θαρραλέα στο περίφημο θέατρο «Απόλλο» του 1934 και να απαιτήσει με την σεμνότητα που δεν την εγκατέλειψε ποτέ το δικό της ακροατήριο. Κι από εκεί και μετά… Τσικ Γουέμπ, δική της Ορχήστρα, bop και Ντίζι Γκιλέσπι, η ιστορική δισκογράφηση του αμερικανικού songbook με τις μεγάλες ορχήστρες, ο συναυλιακός θρύλος…

Ένα ντοκιμαντέρ-ευλογία για τους φίλους της jazz, που αποφεύγει κουτσομπολικά στραβοπατήματα για χάρη μιας ρυθμικής αφήγησης και της εύλογα σεμνής αποτίμησης της μεγαλύτερης jazz woman. Ένα είναι σίγουρο, τουλάχιστον για τους λάτρεις: Τα πόδια και η καρδιά τους δεν θα σταματήσουν στιγμή να μετρούν τον ρυθμό νοσταλγώντας μια εποχή ωραιότερης μουσικής.

Και για ποτάκι μετά την προβολή, στο ακαταμάχητο jazz bar της πόλης. Verve Music Cafe.

Η επετειακή 25η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019. Μεγάλος Χορηγός του 25ου Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας είναι η COSMOTE TV.

Δημοσίευση: 3 Σεπτεμβρίου 2019, 11:10
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Knives Out - Στα μαχαίρια - 5 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Σπέντζος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
54986
Spentzos
26000
Tulip
11298
Odeon
8400