Νύχτες 13: "Mistaken for strangers" - REVIEW

Δημοσίευση: 23 Σεπτεμβρίου 2013, 22:14

Mistaken for strangers

O brother, where art thou?

7/10

Οταν το 2009 ο Matt Berninger, ηγέτης και τραγουδιστής των -ολοένα και δημοφιλέστερων τα τελευταία χρόνια- indie rockers The National, πρότεινε στον κατά 9 χρόνια μικρότερο αδελφό του, Tom, να τους ακολουθήσει στην τότε περιοδεία τους σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς χρειάζονταν έξτρα χέρια, ο τελευταίος δέχτηκε μετά χαράς, καθώς... δεν είχε και τίποτα καλύτερο να κάνει. Αρπάζοντας την ευκαιρία, ωστόσο, αποφάσισε να πάρει μαζί και την αγαπημένη του ψηφιακή βιντεοκάμερα, με σκοπό να γυρίσει ένα χειροποίητο ντοκιμαντέρ με τις εμπειρίες του.

Το "Mistaken for Strangers" αποτελεί το απαύγασμα των όσων αποκόμισε μέσα στον ένα περίπου χρόνο που συνόδεψε την μπάντα, ως ο άνθρωπος που δεν κατάφερε ποτέ να καταλάβει ποια ήταν, τελικά, τα καθήκοντά του! Από το trailer, ακόμη, καταλαβαίνεις πως δεν πρόκειται να παρακολουθήσεις κάποιο τυπικό μουσικό doc/tribute, αλλά, μάλλον, κάτι το οποίο θα γύριζες κι εσύ ο ίδιος, αν, βέβαια, είχες αδελφό rock star και σε έπαιρνε μαζί του σε κάποια από τις περιοδείες του. Ιδίως, μάλιστα, αν, όπως και ο Tom, είχες ήδη γυρίσει τίποτα extra low budget φιλμάκια, ώστε να έχεις πάρει το κολάι του "κινηματογραφιστή". Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι, πρώτον, ο Tom δεν είναι fan της μουσικής των The National, αλλά φανατικός χεβιμεταλάς, και δεύτερον, στο γεγονός ότι ο Matt είναι επιτυχημένος σε όλους τους τομείς της ζωής του, τη στιγμή που ο Tom αποτελεί κλασική περίπτωση slacker - είναι μπακούρι, εξακολουθεί να ζει στο πατρικό του και ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει στη ζωή του.

Με βάση τα παραπάνω, το "Mistaken for strangers" αποτελεί ουσιαστικά ένα προσωπικό βιντεο-ημερολόγιο του Tom Berninger, μέσω του οποίου μας εξομολογείται τις -βουτηγμένες στο αλκοόλ- σκέψεις, όνειρά και προβληματισμούς του, με γνώμονα τη σχέση του με τον αδελφό του, Matt, ο οποίος, πάντως, εμφανίζεται συχνά-πυκνά να τον "εμψυχώνει", ωθώντας τον να αξιοποιησει τα -όποια- ταλέντα του. Παράλληλα, ωστόσο, ο αυτοδίδακτος ντοκιμαντερίστας προλαβαίνει να ρίξει "κλεφτές" ματιές στο φαινόμενο του rock star, μέσα από ποικίλα front- και back-stage πλάνα (όχι πάντα κολακευτικά για τον αδελφό του) και μίνι συνεντεύξεις (ο θεός να τις κάνει) με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, επιμένοντας πάντα στη χιουμοριστική πλευρά του όλου θέ(α)ματος. Εστω κι έτσι, πάντως, καταφέρνει να μας δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα της μετάβασης του αδελφού του από την αφάνεια στην πλήρη αναγνωρισιμότητα - τέτοια, ώστε να τον καλεί ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας να τραγουδήσει σε φιλανθρωπική εκδήλωση.

Σαφώς και δεν είναι το φιλμ που απευθύνεται αποκλειστικά στους fans των The Natiοnal, καθώς, όπως προαναφέραμε, δεν ήταν αυτός ο σκοπός του. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα διασκεδαστικότατο meta-rockumentary (που μάλιστα εμπεριέχει και το making-of του), το οποίο μπορούν κάλλιστα να παρακολουθήσουν και οι... χεβιμεταλλάδες. Αλλωστε το (χριστουγεννιάτικο) τραγούδι των τίτλων τέλους ανήκει, of all the people, στον... Rob Halford!

Προβάλλεται Παρασκευή 27/9, στην Όπερα 1, 11 μ.μ.

Xάρης Παπαπαναγιώτου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos