Νύχτες 13: "I am Divine" - REVIEW

Δημοσίευση: 27 Σεπτεμβρίου 2013, 20:19

Ι am Divine

Ευχάριστο βιογραφικό ντοκιμαντέρ

6/10

Ο Harris Glenn Milstead γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη, στο Μέριλαντ των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 1945. Ως γνήσιο, έξαλλο νιάτο που ενηλικιωνόταν κατά τη διάρκεια των σίξτις πειραματίστηκε με πληθώρα ναρκωτικών ουσιών (και καταστάλαξε στην καθημερινή χρήση μαριχουάνας!) και γενικότερα, βυθίστηκε στην άγρια και πολύχρωμη υποκουλτούρα που του προσέφερε η εποχή. Εικοσιτέσσερα έτη μετά, έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στον κινηματογράφο ως η larger than life περσόνα της Divine, πρωταγωνιστώντας στα πρώτα έργα του προβοκάτορα Τζον Γουότερς - με αποκορύφωμα το διαβόητο Pink Flamingos, στο οποίο η Divine γεύεται φρέσκα περιττώματα σκύλου!

Η Divine δεν ήταν μία απλή drag queen -αν μη τι άλλο, το περιοδικό People την έχει στέψει "Drag Queen του Αιώνα"!- καθώς ο ίδιος ο Glenn δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος. Ήταν μία άκρως πληθωρική προσωπικότητα, που αποζητούσε διακαώς τη φήμη και τα φώτα της δημοσιότητας. Το ντοκιμαντέρ του Τζέφρι Σβαρτς είναι ένα ζωηρό, πολύχρωμο έργο που προσφέρει πολλές ενδιαφέρουσες, κρυφές και μη, πτυχές της πολυσχιδούς αυτής προσωπικότητας.

Στα ατού του σκηνοθέτη, δεν είναι μόνο οι εκτενείς συνεντέυξεις με τον ίδιο τον Τζον Γουότερς, αλλά και τα ειλικρινώς συγκινητικά αποσπάσματα με τη μητέρα του Glenn - η οποία ζει ακόμα, ενώ η λάτρης των καταχρήσεων Divine απεβίωσε ενώ κοιμόταν, μία ημέρα πριν ξεκινήσει γυρίσματα -ως άντρας!- για συμπληρωματικό ρόλο -που προφανώς δεν έγινε ποτέ- στο θρυλικό sitcom "Παντρεμένοι με Παιδιά"!

Συμπληρωματικό υλικό από αρχειακές συνεντεύξεις του ίδιου του Glenn και της Divine, καθώς και παρασκηνιακά πλάνα από τα γυρίσματα άφθονων ταινιών και live εμφανίσεων της Divine, ενδυναμώνουν το Ι Am Divine και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πολύ ευχάριστο, σχεδόν ανάλαφρο, βιογραφικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη δημιουργία, την άνοδο και το "άδοξο" τέλος μίας από τις πιο κραυγαλέα αντισυμβατικές και ουσιαστικά underground προσωπικότητες της αμερικάνικης showbiz.

Tάσος Κλειδωνόπουλος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos