Νύχτες 13: "Beau travail" - REVIEW

Δημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2013, 22:56

Βeau Travail

Λυρικό πολεμικό δράμα εσωτερικής ενηλικίωσης

8/10

Ο Γκαλού, πρώην επιλοχίας της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων, μνημονεύει τις μέρες του με τον Λόχο στην αφρικάνικη έρημο από ένα ξενοδοχείο της Μασσαλίας. Γυμναστικές ασκήσεις, στρατιωτική ρουτίνα και συναισθήματα κρυφού φθόνου και, πιθανώς, πόθου δημιουργούν ένα αμάλγαμα αναμνήσεων που του ταλανίζει το μυαλό.

Το Beau Travail, μία ελεύθερη μεταφορά της νουβέλας Billy Budd του Χέρμαν Μέλβιλ, είναι ένα λυρικό πολεμικό δράμα εσωτερικής ενηλικίωσης. Η Ντενί, έντεκα χρόνια μετά το Chocolat -που της χάρισε το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών το 1988- εμβαθύνει στην κινηματογραφική της προσέγγιση και θεματολογία και το αποτέλεσμα είναι ένα εικαστικό ποίημα όπου η ήρεμη δύναμη των εικόνων συνάδει απόλυτα με τις σχεδόν χορογραφημένες κινήσεις των στρατιωτών και το υποβλητικό soundtrack, το οποίο εν μέρει αποτελείται από αποσπάσματα της όπερας του Μπέντζαμιν Μπρίτερ που έχει βασιστεί στην ίδια νουβέλα.

Ο Ντενί Λαβάν -χρόνια πριν τη συγκλονιστική του ερμηνεία ως Μεσιέ Οσκάρ στο Holy Motors- δίνει ακόμα μία αξιομνημόνευτη ερμηνεία, πλούσια σε ανείπωτα συναισθήματα και κρυφές επιθυμίες. Σπουδαίος σύμμαχος της Ντενί και του Ντενί είναι, επίσης, η εξαιρετικά διαυγής φωτογραφία της Ανιές Γκοντάρ, η οποία αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας του φιλμ.

Αυτό που κάνει όμως το Beau Travail να ξεχωρίζει και να αποτελεί μία αντισυμβατική μα ταυτόχρονα εκ βαθέων ματιά στην πολύπλοκη αντρική ψυχοσύνθεση -ιδίως σε στρατιωτικά συμφραζόμενα- είναι το γεγονός ότι η γαλλίδα σκηνοθέτρια δεν βασίζεται σε μία γραμμική και διαλογική υπόθεση, αλλά αντίθετα προτιμά να εστιάσει σε μία σειρά σωματικών κινήσεων και γυμνασίων που συνθέτουν ένα υπνωτιστικό σύνολο πειραματικών χορογραφιών και να διαφωτίσει τη λανθάνουσα "μηχανική" φύση που καλούνται να αναπτύξουν οι εν λόγω άνδρες.

Τάσος Κλειδωνόπουλος

Πρώτη δημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2013, 22:56
Ενημέρωση: 26 Σεπτεμβρίου 2013, 22:56

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos