Γαλλόφωνο 19: "Μητρικό ένστικτο" - Κριτική

Δημοσίευση: 8 Απριλίου 2019, 14:35
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η δεκαετία του ’60 βρίσκει την Αλίς (Veerle Baetens) και τη Σελίν (Anne Coesens), κολλητές φίλες, να μένουν σε διπλανά σπίτια, μαζί με τις οικογένειές τους, και φαινομενικά να έχουν τις τέλειες ζωές. Οι άνδρες τους τις αγαπάνε, οι 7χρονοι γιοι τους, ο Μαξίμ και ο Τεό, είναι επίσης κολλητοί και παίζουν μαζί, και κάνουν πάρτι γενεθλίων και μαζώξεις, όπου διασκεδάζουν με τους φίλους και τις οικογένειές τους. Όμως αυτές οι δυναμικές αλλάζουν μονομιάς, όταν συμβαίνει ένα τραγικό ατύχημα, που θα ταράξει τις ζωές των δύο οικογενειών, και θα φέρει νέα συναισθήματα, που θα επικαλύψουν την αγάπη· ενοχή, παράνοια, καχυποψία.

φεστιβαλ γαλλοφωνου κινηματογραφου 2021ΣΧΕΤΙΚΑΤο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου πάει θερινό σινεμά

Άποψη: Ο Olivier Masset-Depasse με αυτή του την ταινία, εμπίπτει ξεκάθαρα στην κατηγορία των σκηνοθετών που έχουν επηρεαστεί βαθύτατα από την αισθητική του Χίτσκοκ. Το Μητρικό Ένστικτο προσπαθεί να συνομιλήσει με το παρελθόν, γι’ αυτό και στιλιστικά θα ικανοποιήσει τους λάτρεις της αισθητικής του ’50 και του ’60. Μία ταινία, που επιχειρεί να έχει μία αρχή, μέση και τέλος και να χρησιμοποιήσει γυναίκες πρωταγωνίστριες που έχουν πολλά οικεία, χιτσκοκικά χαρακτηριστικά, όπως ένα αόρατο πέπλο μυστηρίου, που καλύπτει τις προθέσεις τους. Η παράνοια εντρυφεί, και ο θεατής αναρωτιέται εάν έχει βάση ή εάν είναι απλός παραλογισμός μίας υπερπροστατευτικής μητέρας.

Στα υπέρ της συγκαταλέγεται το γεγονός πως καταφέρνει στη μιάμιση ώρα της να κρατήσει τον θεατή σε μία αέναη ένταση, ώσπου να πέσουν οι τίτλοι τέλους. Το πρόβλημα, όμως εντοπίζεται ακριβώς σε αυτούς τους τίτλους τέλους, και γενικά στο τελευταίο μισάωρο, που ξεκινά και ανατρέπει όσες σταθερές προσπάθησε να χτίσει. Καλώς ή κακώς, η ιστορία δεν θέλει να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και γι’αυτό κάπου η κατάληξη ενοχλεί και αφήνει τους θεατές ανικανοποίητους. Κι εν τέλει, αναρωτιόμαστε, εάν έχει να προσφέρει κάτι νέο, πέραν του να εκφράσει μία νοσταλγία στο παρελθόν.

5 / 10

 

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 8 Απριλίου 2019, 14:35
Ενημέρωση: 8 Απριλίου 2019, 14:37
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Una

Una

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το “Una” ζωντανεύει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το φημισμένο μονόπρακτο δράμα “Blackbird”...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
5793
Feelgood
5213
Tanweer
4616