20ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Ξεκινά!

Δημοσίευση: 3 Απριλίου 2019, 12:11
Συντάκτης:

To Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα διεξαχθεί φέτος για 20η χρονιά, 2-10 Απριλίου στην Αθήνα και 11-17 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

<a href="/festival-gallofonoy-kinimatografoy/elisabeth-de-feydeau-aroma-einai-mnimi/60395">Elisabeth de Feydeau: "Το άρωμα είναι μνήμη"</a>ΣΧΕΤΙΚΑElisabeth de Feydeau: "Το άρωμα είναι μνήμη"

Φέτος, προσκαλεί ξανά το κοινό να ανακαλύψει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η γαλλική και γαλλόφωνη κινηματογραφική παραγωγή φέτος, ενώ νε τη σταθερή υποστήριξη της Unifrance, εξακολουθεί επίσης να συμβάλλει σημαντικά στην αγορά γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών από τους Έλληνες διανομείς.

Η θεματική ενότητα της 20ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου είναι αφιερωμένη στο άρωμα.Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής κατηγορίας προβάλλονται πέντε κλασσικές ταινίες που αναδεικνύουν σε μια καίρια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης, ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο, ένα συστατικό.

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα βρίσκεται στο προσκήνιο και φέτος, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, όσο και στην πλοκή, στη μορφή και φυσικά στην εκπροσώπηση της Γαλλοφωνίας. Μέσα από επτά ταινίες, το Βέλγιο, η Ελβετία, ο Καναδάς, ο Λίβανος, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, Τσέχικη Δημοκρατία, η Ελβετία και η Τυνησία, μας προτείνουν γαλλόφωνες παραγωγές που αντικατοπτρίζουν αυτήν την πολυμορφία.

Η Λευκή Κάρτα της φετινής χρονιάς δίνεται στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών που γιόρτασε στην τελευταίο Φεστιβάλ Καννών τα 50 του χρόνια. Δύο σκηνοθέτες που έχουν διακριθεί στο Δεκαπενθήμερο, έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ: οι Philippe Faucon και Bruno Dumont.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην 20η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δίνει έμπρακτα δείγματα της υποστήριξής του στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς:

- Συμπράττει με τους ‘Έλληνες διανομείς, στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ

- Διοργανώνει σε συνεργασία με το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας που έκανε το ντεμπούτο του τον περασμένο Δεκέμβριο, εργαστήρια κινηματογράφου με τίτλο «Ο έξυπνος θεατής», για παιδιά από 6 ετών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα προβληθεί την Κυριακή 7 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, μια σειρά επεισοδίων του Ernest et Célestine, των οποίων οι διάλογοι θα ερμηνευτούν ζωντανά από δύο ηθοποιούς.

- Ανανεώνει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Gros Plan για τη δημιουργία και τη διανομή ενός ερωτηματολογίου στο τέλος των προβολών της ενότητας «Πανόραμα», με σκοπό να γνωρίσει το κοινό καλύτερα τις ταινίες και τους δημιουργούς της γαλλόφωνης παραγωγής. Στο τέλος του φεστιβάλ, θα επιλεχθεί με κλήρωση ένας θεατής που συμπλήρωσε αυτό το ερωτηματολόγιο και θα κερδίσει δώρα.

- Συνεργάζεται για το εικαστικό του επικοινωνιακού υλικού με το δημιουργικό γραφείο Typical Organization

- Αναθέτει τη δημιουργία του spot του Φεστιβάλ στον ταλαντούχο Έλληνα σκηνοθέτη, Θανάση Νεοφώτιστο.

- Προσκαλεί Έλληνες και Γάλλους εκπροσώπους διαφόρων μορφών τέχνης να συμμετέχουν ως μέλη της κριτικής επιτροπής που θα δώσει ένα από τα δύο βραβεία.

Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά της NOVA και του ΟΠΑΝΔΑ που θα υποστηρίξουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

David Foenkinos, Γάλλος συγγραφέας, δραματουργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης

Ελένη Ράντου, ηθοποιός

Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτις και ηθοποιός, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Λουκάς Κατσίκας, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας και του Athens Open Air Film Festival

Σύλλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός

Περισσότερα εδώ

ΔΑΝΑΟΣ. Λ. Κηφισίας 109. T : 210 692 26 55 – 210 692 26 09. Εισιτήρια : 6€ / 5€ μειωμένο

ΑΣΤΟΡ. Σταδίου 28 (Στοά Κοραή). T : 210 321 19 50. Εισιτήρια: 6€ / 5€ μειωμένο

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ. Σίνα 31. T : 210 33 98 647. Εισιτήρια: 5€

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos