Το MOVE IT πάει θερινό σινεμά: Εκράν!

move it θερινα σινεμα εκραν
Published: 19 Jun 2018, 18:38
Συντάκτης:

Σε πρόσφατη βόλτα στην Αθήνα μαζί με φίλο που την επισκεπτόταν για πρώτη φορά, μου έμεινε η έκπληξή του όταν συνειδητοποίησε πόσοι θερινοί κινηματογράφοι υπάρχουν. Του εξήγησα ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα θερινό σχεδόν σε κάθε γειτονιά της πρωτεύουσας και ότι είναι ένα από τα πιο διαχρονικά σύμβολα του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Και το Εκράν της Νεάπολης είναι ένα πραγματικό ορόσημο της καλοκαιρινής κινηματογραφικής εμπειρίας, ένα στέκι στο οποίο θα συναντήσει κανείς από παιδάκια που τρελαίνονται με τις νέες περιπέτειες των Απίθανων, μέχρι γνωστούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς, οι οποίοι μάθαμε πως το προτιμούν.

Η εμβληματική και συνάμα τόσο οικεία μορφή του φεγγαριού από «Το Ταξίδι στο Φεγγάρι» του Ζωρζ Μελιέ σε καλωσορίζει μόλις φτάσεις στη γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Αγαθίου. Αμέσως καταλαβαίνεις ότι το Εκράν δεν είναι ένας απλός κινηματογράφος, αλλά ένα ιστορικό σημείο συνάντησης που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές σινεφίλ. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1969, σημείωσε ρεκόρ εισιτηρίων (57.000 εισιτήρια το 1974!) και δεν άργησε να καθιερωθεί στη συνείδηση του αθηναϊκού κοινού με τις εκλεκτικές επιλογές του. Μάλιστα, το 1997 ανακηρύχθηκε διατηρητέος θερινός κινηματογράφος.

Σήμερα, συνεχίζει να δροσίζει κυριολεκτικά και κινηματογραφικά ,με τον χώρο του να έχει ανανεωθεί, διαθέτοντας πλέον ψηφιακή προβολή και στερεοφωνικό ήχο, αλλά κρατώντας παράλληλα μια ατμόσφαιρα νοσταλγίας που δικαιολογεί τη φήμη του και το γεγονός ότι, πέρα από τους σταθερούς του θαμώνες, υπάρχουν και πολλοί που έρχονται στο Εκράν από άλλες περιοχές της Αθήνας. Μπορεί να μην βρίσκεται μέσα σε δάσος ή να πνίγεται στα φυτά, αλλά ο αστικός του χαρακτήρας και τα «παραδοσιακά» στοιχεία του - χαλίκια, πράσινες καρέκλες σκηνοθέτη και σιδερένια τραπεζάκια - είναι αυτό που το κάνει τόσο γοητευτικό. Τα μπαρ του δεν θα αφήσει παραπονεμένο κανένα διψασμένο/πεινασμένο σινεφίλ, ενώ φεύγοντας και κοιτώντας για άλλη μια φορά την υπέροχη πρόσοψή του είναι σχεδόν απίθανο να μην θες να το επισκεφτείς ξανά.

Άλλωστε, ξέρεις πολλούς κινηματογράφους που να έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για… τραγούδια; «Ραντεβού θα σου δίνω στα σκαλιά του Εκράν, να κοιτάμε τις νύχτες τη Μανιάνι γκρο-πλαν καρφωμένη με δέκα σαΐτες» έγραψε το 1982 η Λίνα Νικολακοπούλου, στο τραγούδι «Το καλοκαίρι θα ‘ρθει», σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη.

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ… Ραντεβού στα σκαλιά του Εκράν λοιπόν!

Ζωοδ. Πηγής & Αγαθίου, Νεάπολη. Τηλ.: 2106461895. Εισιτήρια: € 7,50, παιδ.-φοιτ. & άνω των 65 € 6,00. Κάθε Τετ. € 6,00. 

Published: 19 Jun 2018, 18:38
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο