Υπόθεση Κολλίνι

Υπόθεση Κολλίνι - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Στον νεαρό δικηγόρο Κάσπαρ Λάινεν, ανατίθεται να υπερασπιστεί τον κύριο ύποπτο μιας θεαματικής υπόθεσης δολοφονίας. Σύντομα όμως θα ανακαλύψει  ότι ο άνδρας που υπερασπίζεται, εμπλέκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νομικά σκάνδαλα της Γερμανίας.

Άποψη: Ο Γερμανός επιχειρηματίας Hans Meyer βρίσκεται δολοφονημένος σε μια σουίτα ξενοδοχείου και εκείνος που κατηγορείται είναι ο Ιταλός Fabrizio Collini, ο οποίος γνώριζε τον νεκρό από την δεκαετία του 1980. Ένας νεαρός δικηγόρος αναλαμβάνει να τον υπερασπιστεί σε μια ιστορία που πρώτη φορά γνωρίσαμε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ferdinand von Schirach το οποίο μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τον Marco Kreuzpaintner.

Ο Γερμανός σκηνοθέτης με έναν όχι ιδιαίτερα ευφάνταστο ακαδημαϊσμό, προσεγγίζει την ιστορία μέσα από τρεις χρονικότητες, το παρόν και δύο παρελθούσες εποχές με σκοπό να αναζητήσει τις βαθύτερες αιτίες της δικαστικής ιστορίας, τα κίνητρα και τις ακριβείς σχέσεις μεταξύ των ηρώων. Δεν είναι τόσο ένα δικαστικό δράμα παρά μια ιστορία μυστηρίου ως προς την αφηγηματική φόρμα την οποία επιλέγει.

Απουσιάζουν οι μεγάλες δικαστικές σκηνές με τους καλογραμμένους διαλόγους και αγορεύσεις όπως θα βλέπαμε στον Aaron Sorkin, που πολύ εύστοχα το έχει κάνει και παλαιότερα και στο πρόσφατο Η Δίκη των 7 του Σικάγο. Εδώ απουσιάζουν και γενικότερα οι δικηγορικές μεγαλοστομίες και εξυπνάδες. Όσες σκηνές βλέπουμε στο δικαστήριο με μάρτυρες και αγορεύσεις, κινούνται σε πιο ήρεμα μονοπάτια και δεν κρατούν πολλή ώρα καθώς συμπληρώνονται με flashbacks και τις τωρινές έρευνες.

Ο πρωταγωνιστής, ένας νεαρός δικηγόρος στην πρώτη του μεγάλη και εν τέλει πολυδαίδαλη υπόθεση, μοιάζει περισσότερο με έναν ντετέκτιβ σε ταινία μυστηρίου, που καταβυθίζεται στο παρελθόν για να εντοπίσει μια πολυσύνθετη ιστορία που φτάνει μέχρι μια συγκεκριμένη στιγμή της ιστορίας του 20ού αιώνα που μερικοί ήρωες και μερικοί άνθρωποι εν γένει θα προτιμούσαν να ξεχάσουν ή να αποσιωπήσουν. Μια σειρά από πολύ καλές ερμηνείες ηθοποιών όπως ο Elyas M’Barek ως δικηγόρος ή ο θρυλικός Franco Nero των σπαγγέτι γουέστερν των 60s ως Collini, συνθέτουν ένα εξαιρετικό υποκριτικό αποτέλεσμα. Συμβάλλουν στο να διατηρείται το ενδιαφέρον του θεατή για την υπόθεση που όσο και να φαντάζει ενδιαφέρουσα, γρήγορα ξεφουσκώνει η δράση και οδηγείται στην επαναληπτικότητα κινήσεων και σκέψεων με αποτέλεσμα να χάνεται η πρωτοτυπία.

Οι ερμηνείες ωστόσο είναι η ραχοκοκαλιά της ταινίας καθώς δίνουν ρυθμό στην πλοκή και βάθος στους ήρωες.

Η υπόθεση Κολλίνι μπορεί να μην ακολουθεί συμβάσεις του είδους και κυρίως των αμερικανικών ταινιών που επικεντρώνονται στην δικαστική αρένα, θέλοντας να εξετάσει περισσότερο το παρελθόν, μια ευρωπαϊκή περισσότερο εμμονή σε αντίστοιχες ταινίες, μολαταύτα αδυνατεί να ξεχωρίσει στο είδος των δικαστικών δραμάτων, μοιάζοντας κάπως άτονο.

Πρώτη δημοσίευση: 29 Oct 2020, 12:06
Ενημέρωση: 20 May 2021, 12:24
Τίτλος:
Υπόθεση Κολλίνι (The Collini case)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
123
Εταιρία διανομής: 
Release: 
29 Οκτωβρίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos