Βαβέλ - Από την σιωπή στην έκρηξη

Βαβέλ - Από την σιωπή στην έκρηξη - κριτική ταινίας

Το ντοκιμαντέρ για την ιστορία του θρυλικού περιοδικού κόμικς (και όχι μόνο) Βαβέλ, μετά από επτά φεστιβάλ και δύο βραβεία, βρίσκει τον δρόμο για την μεγάλη σκοτεινή αίθουσα.

"Πως είναι κάποιοι φοιτητές που με τα λεφτά των διακοπών κάνουν μια τρέλα; Κάναμε μια τρέλα..."

Φλεβάρη του 1981 εμφανίζεται στα περίπτερα η "τρέλα" της Νίκης και της Εύης Τζούδα, η "τρέλα" μιας δημιουργικής παρέας: το πρώτο τεύχος "ΒΑΒΕΛ -Περιοδικό Κόμικς (και όχι μόνο)". Τιμή ΔΡΧ. 60.

Έσβησε, "δεν έκλεισε", 27 χρόνια αργότερα, έπειτα από 246 τεύχη αλλά και 14 Φεστιβάλ –γιορτές– ΒΑΒΕΛ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Θα προλάβει να εισάγει το ελληνικό κοινό στα ενήλικα κόμικς, να καλλιεργήσει μια ουσιαστική, σε βάθος, σχέση με την Ένατη Τέχνη, να συστήσει την εναλλακτική κουλτούρα, να πληροφορήσει για τις ευρύτερες καλλιτεχνικές τάσεις, να φιλοξενήσει στις σελίδες του και να φέρει στην Ελλάδα μερικούς από τους σημαντικότερους διεθνώς κομίστες, να δώσει το πρώτο βήμα σε μια νέα ταλαντούχα γενιά Ελλήνων δημιουργών∙ να σημαδέψει μια εποχή ολόκληρη.

Μα πέρα από όλα να αποδείξει πως η συλλογικότητα, η αγάπη, η συντροφικότητα, η επίμονη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της πολυφωνίας, η αισθητική σύμπνοια κι η πίστη στην ιδέα, είναι τα απαραίτητα συστατικά για την υλοποίηση μιας "τρέλας".

Οι διηγήσεις των ανθρώπων που την έζησαν, εικονογραφούν τη διαδρομή του θρυλικού περιοδικού και του φεστιβάλ του, στο ΒΑΒΕΛ –από τη σιωπή στην έκρηξη, ένα ντοκιμαντέρ για ένα περιοδικό κόμικς. Και όχι μόνο.

Μαζί θα παίζει και η μικρού μήκους ταινία του Μελέτη Μοίρα με τίτλο, Silence.

Πρώτη δημοσίευση: 18 Nov 2021, 02:24
Ενημέρωση: 25 Nov 2021, 00:54
Τίτλος:
Βαβέλ - Από την σιωπή στην έκρηξη
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
73
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Νοεμβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos