Παλιομοδίτικα επική

Δεύτερη σκηνοθετική δουλειά για την ηθοποιό-παραγωγό-φιλάνθρωπο-πρέσβειρα καλής θελήσεως-σύζυγο & μάνα 6 (ζωή να 'χουν) multi-ethnic κουτσούβελων Αντζελίνα Τζολί, ακόμη πιο μεγαλεπήβολη από την πρώτη της, και βασισμένη, αυτή τη φορά, σε πραγματικά γεγονότα. Πιο συγκεκριμένα στις περιπέτειες του Ιταλικής καταγωγής Αμερικανού Ολυμπιονίκη του στίβου Λουί Ζαμπερίνι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος αποδείχθηκε... πολύ σκληρός για να πεθάνει.

 

Η αληθινή ιστορία από μόνη της περιέχει άφθονο υλικό για να συναρπάσει τον οποιονδήποτε, εξ ου και το γεγονός ότι το βιβλίο της Λόρα Χίλενμπραντ “Unbroken: A World War II story of survival, resilience and redemption” που αφηγείται τη ζωή του Ζαμπερίνι και στο οποίο βασίστηκε η ταινία, αποδείχθηκε εξαιρετικά ευπώλητο. Υλικό που θα μπορούσε κάλλιστα να τροφοδοτήσει μια θαυμάσια (μίνι) σειρά παραγωγής, ας πούμε, του BBC, η οποία το δίχως άλλο θα σάρωνε τις θεαματικότητες.

 

Η κινηματογραφική εκδοχή της ιστορίας όπως την αποδίδει η Τζολί έχει πολλά καλά στοιχεία, με πρώτο και καλύτερο την επίλεκτη ομάδα συνεργατών μπρος και πίσω από την κάμερα (διευθυντής φωτογραφίας ο Ρότζερ Ντίκινς, συνσεναριογράφοι οι αφοί Κοέν). Και, ομολογουμένως, έκανε διάνα στην επιλογή του -ραγδαία ανερχόμενου- Τζακ Ο' Κόνελ (“'71”, “Γροθιές στους Τοίχους”), ο οποίος με την ψυχωμένη ερμηνεία του ως Ζαμπερίνι καταφέρνει σχεδόν από μόνος του να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας για το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, ιδίως δε από τη στιγμή που καταλήγει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου από την πρώτη κιόλας στιγμή μπαίνει στο μάτι του... ευέξαπτου επικεφαλής του (ο Γιαπωνέζος... rock star Τακαμάσα Ισιχάρα στον παρθενικό ρόλο του ως ηθοποιός). Αυτή τους η αδυσώπητη κόντρα είναι που κερδίζει και τις εντυπώσεις, μαζί, βέβαια, και με τις σεκάνς των αερομαχιών στο πρώτο μισό της ταινίας, οι οποίες βγάζουν άφθονο σασπένς. Υπάρχουν, εξάλλου, και κάποιες σκηνές που φέρνουν στο νου τα -πολύ ανώτερα- “Life of Pi” και “Merry Christmas Mr. Lawrence”.

 

H μεγάλη διάρκεια της ταινίας, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές των θεατών (για συμπαράσταση στα όσα περνά ο κεντρικός ήρωας;), και οι -σε γενικές γραμμές- safe επιλογές της Τζολί σε αρκετά επίπεδα, ωστόσο, έχουν ως αποτέλεσμα να ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια, το δίχως άλλο, ευπρόσωπη και καλοπαιγμένη παραγωγή με παλιομοδίτικο αέρα και ξεκάθαρη αποστολή την εξύμνηση της ακατανίκητης θέλησης για ζωή, η οποία όμως αδυνατεί να μας καθηλώσει, παραμένοντας ουσιαστικά στην -εξαιρετικά καλλωπισμένη- επιφάνεια των πραγμάτων.

 

Ως τέτοια, ενδεχομένως και να κερδίσει τους ευσυγκίνητους και τους... καλοπροαίρετους, πολύ δύσκολα, ωστόσο, θα πείσει ως κάτι περισσότερο από μια ταινία προορισμένη να ενθουσιάσει κατά κύριο λόγο τα (γηραιότερα) μέλη της Οσκαρικής Ακαδημίας. 

 

Xάρης Παπαπαναγιώτου

 

Υπόθεση:
Η πάντα ευαίσθητη Αντζελίνα Τζολί βρίσκεται και πάλι πίσω από το φακό, μετά την ταινία «In the Land of Blood and Honey». Τώρα μας μαγεύει με τις σκηνοθετικές επιλογές της, χάρη στον 97χρονο βετεράνο πολέμου κι Ολυμπιονίκη Λούι Ζαμπερίνι, τη ζωή του οποίου αφηγήθηκε η Λόρα Χίλενμπραντ στο μπεστ σέλερ «Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience and Redemption». Η ταινία, που φέρει τη σεναριακή υπογραφή των αδερφών Κοέν, είναι ένα δράμα που εξιστορεί την περιπέτεια του αθλητή στίβου που, συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, εντυπωσίασε τόσο πολύ τον Χίτλερ, που ζήτησε να τον γνωρίσει. Κι όχι μόνο. Ο ίδιος άνθρωπος κατόρθωσε να επιβιώσει από αεροπορικό δυστύχημα, επιπλέοντας σε μια σχεδία επί 47 μέρες, πριν τον ανακαλύψουν οι Ιάπωνες και τον στείλουν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, με την επιστροφή του τελικά στην πατρίδα να προκαλεί ρίγη συγκίνησης κι ηρωική υποδοχή, ανάλογη με εκείνη που σίγουρα επιφυλάσσουν στην ταινία οι θεατές.

 

Πρώτη δημοσίευση: 1 Jan 2015, 21:47
Ενημέρωση: 8 Jan 2015, 13:35
Τίτλος:
Unbroken (Αλύγιστος)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
135
Εταιρία διανομής: 
Release: 
1 Ιανουαρίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos