Un chateau en Italie

Η 43χρονη Louise είναι κόρη μιας νεόπτωχης οικογένειας Ιταλών βιομηχάνων και ζει στο όμορφο διαμέρισμα της στο Παρίσι. Σταδιακά ερωτεύεται παράφορα έναν νεότερο άντρα στην Ιταλία.
Un chateau en Italie - κριτική ταινίας

Βυσσινόκηπος reloaded

Η αδερφή της Κάρλα Μπρούνι, Βαλέρια, εμπνέεται από το ‘Βυσσινόκηπο’ του Τσέχωφ και κάνει μια αναδρομή στη ζωή της και την οικογένειά της και χρησιμοποιώντας το προσωπικό της δράμα, βγάζει γέλιο. Ή τουλάχιστον, προσπαθείΣτην προσπάθεια αυτή και με στόχο να γίνει πιο αβίαστο το ρου της ιστορίας της, χρησιμοποιεί τα συγγενικά της πρόσωπα (τη μάνα της και τον πρώην σύντροφό της) στους αντίστοιχους ρόλους. 

Για το στόρι, μια νεόπτωχη οικογένεια αναγκάζεται να βγάλει στο σφυρί τον πύργο που διατηρεί στην Ιταλία, η μάνα –στην πραγματικότητα μάνα της Μπρούνι ήτοι πεθερά του Σαρκοζί- προσπαθεί να ‘σκοτώσει’ οικογενειακά κειμήλια μετά το θάνατο του άντρα της, ο γιος πάσχει από HIV (όπως και ο αδερφός της σκηνοθέτιδας που έφυγε από τη ζωή το 2006) και προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος όσο προλαβαίνει και η κόρη, έχοντας εγκαταλείψει το όνειρο της ηθοποιίας, προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τα μέχρι τώρα δεδομένα, να προσαρμοστεί, να ερωτευτεί και να κάνει τη δική της οικογένεια με έναν νεαρό ηθοποιό.

Στο δρόμο της, η σκηνοθέτιδα θα πάρει σβάρνα οικογένειες, θεσμούς, τάξεις, εκκλησίες, σατιρίζοντας με έναν Politically incorrect τρόπο τα κοινωνικά στερεότυπα, αυτοσαρκαζόμενη, χωρίς όμως να εμβαθύνει.

Μια ντραμεντί με αρκετά στοιχεία reality show που αμφιταλαντεύεται μεταξύ του αστείου, του ειρωνικού και του τραγικού, αλλά η υπερβολική, εγωκεντρική και νευρωτική ερμηνεία της σκηνοθέτιδος και πρωταγωνίστριας Μπρούνι Τεντέσκι είναι που χαλάει τη συνταγή και τα γκρεμίζει όλα. Στον αντίποδα, ο Ιταλός και σχεδόν τυφλός ηθοποιός Φιλιππο Τίμι στο ρόλο του άρρωστου αδερφού, είναι ένα από τα ατού της ταινίας.

Ο λυρισμός και οι σχεδόν θεατρικές σκηνές είναι χαρακτηριστικά, προφανώς λόγω της επιρροής που είχε το έργο του Τσέχωφ επάνω στη δημιουργό. Αν είσαι από τους φαν των ταινιών των Γούντι Άλεν και Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ θα τη βρεις ενδιαφέρουσα…

Ειρήνη Κατσαρά

Πρώτη δημοσίευση: 25 Sep 2014, 17:31
Ενημέρωση: 1 Oct 2014, 17:50
Τίτλος:
Un chateau en Italie (Ένας πύργος στην Ιταλία)
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
104
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos