Σύνοψη: Με το Λονδίνο του 1940 και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να βρίσκεται εν μέσω  βομβαρδισμών και το βρετανικό Υπουργείο Ενημέρωσης να θέλει να γυρίζονται συνεχώς προπαγανδιστικές ταινίες εμψύχωσης του λαού, η Ουαλή Catrin Cole (Gemma Arterton), σε μια προσπάθεια να στηρίξει οικονομικά τον άφραγκο καλλιτέχνη σύζυγό της, προσλαμβάνεται από το Υπουργείο για να γράφει τους γυναικείους διαλόγους στις εν λόγω ταινίες. Σύντομα αναλαμβάνει ένα πολύ φιλόδοξο project, μια ταινία βασισμένη στη (σχεδόν…) αληθινή ιστορία δύο γυναικών που έφτασαν με βάρκα μέχρι τη Δουνκέρκη για να διασώσουν Βρετανούς στρατιώτες, και έρχεται έτσι πιο κοντά με τον άνδρα σεναριογράφο Tom Buckley (Sam Claflin). Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, η Catrin θα μάθει τον εαυτό της και τις ικανότητές της, αλλά και θα γνωρίσει καλύτερα τον Buckley, με ένα ειδύλλιο να αρχίζει να αναπτύσσεται ανάμεσά τους.. 

Άποψη: Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Lissa Evans και σε σενάριο της Gaby Chiappe, η καινούρια ταινία της Lone Scherfig, σκηνοθέτιδας του δακρύβρεχτου One Day αλλά και της εξαιρετικής ιστορίας ενηλικίωσης εν μέσω των φλεγόμενων 60s, An Education, είναι μια ρομαντική κομεντί εποχής, για μια γυναίκα που κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις προκαταλήψεις εις βάρος των γυναικών και τους στερεοτυπικούς κοινωνικούς τους ρόλους και να κερδίσει τη θέση της στην κινηματογραφική βιομηχανία. Η φεμινιστική ματιά που είχαμε δει όμως από τη Δανή σκηνοθέτιδα και στο An Education, αν και παρούσα και εδώ (χαρακτηριστική η σκηνή όπου μια συνεργάτιδα της Catrin παρατηρεί ότι οι άντρες φοβούνται μήπως οι γυναίκες δεν επιστρέψουν στους οικιακούς ρόλους τους μετά το πέρας του πολέμου ή οι προσπάθειες και εν τέλει επιτυχία της Catrin να δώσει μεγαλύτερους ρόλους στις γυναίκες στην ταινία) και προσαρμοσμένη βέβαια στις κοινωνικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες της εποχής, υποχωρεί για να δώσει τη θέση της στο love story και τις τυπικές σεναριακές μανούβρες που αυτό απαιτεί, εξαρτώντας τελικά την ευτυχία και ολοκλήρωση της πρωταγωνίστριας από την έκβασή του. Παρ΄ όλα αυτά, το ειδύλλιο παραμένει ρομαντικό και καλοστημένο, με τον Sam Claflin να αποτελεί ιδανική επιλογή στο ρόλο του αρχικά κυνικού και σχετικά αντιπαθούς Buckley, που στη συνέχεια θα δείξει την ευαίσθητη πλευρά του κερδίζοντας την καρδιά της Catrin. Ιδιαίτερα προσεγμένα και τα σκηνικά και κοστούμια της εποχής, όπως και η μεταφορά της ατμόσφαιρας διαρκούς φόβου και απειλής που κυριαρχούσε κατά τη διάρκεια του Blitzkrieg.

Από το φιλμ δε λείπουν βέβαια και οι απαραίτητες δόσεις φλεγματικού βρετανικού χιούμορ, που σατιρίζει διαρκώς την, παραδομένη στο βωμό του κέρδους και της επιτυχίας, βιομηχανία του κινηματογράφου και την εφήμερη δόξα που προσφέρει, με τον πάντα απολαυστικό Bill Nighy να κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση, στο ρόλο ενός εγωπαθούς, βετεράνου ηθοποιού, πείθοντας μας ότι η ταινία δε θα ήταν η ίδια χωρίς την παρουσία του. Το Their Finest δεν είναι η πιο δυνατή κινηματογραφική στιγμή της Lone Scherfig, ούτε διαθέτει τη διορατική ματιά στις καταστάσεις και συνθήκες που διαμορφώνουν μια ολόκληρη εποχή που είχε το An Education. Παραμένει παρ’ όλα αυτά μια απόλυτα διασκεδαστική, άλλοτε ξεκαρδιστική και άλλοτε συγκινητική (παρ’ ότι λίγο προβλέψιμη), ταινία, ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του καλοκουρδισμένου, απολαυστικού βρετανικού σινεμά.

Πρώτη δημοσίευση: 6 Apr 2017, 15:02
Ενημέρωση: 9 Aug 2021, 12:37
Τίτλος:
Their finest (Η καλύτερη στιγμή τους)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
117
Εταιρία διανομής: 
Release: 
6 Απριλίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos