Broadway 2022

Spiral, ο θρύλος του Saw

Spiral, ο θρύλος του Saw - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ένας  ντετέκτιβ αναλαμβάνει την έρευνα για μία σειρά δολοφονιών. Τα περιστατικά θυμίζουν έντονα τις φρικτές δολοφονίες του Jigsaw  και  ο αστυνόμος (που δεν έχει πολλές συμπάθειες εταξύ των συναδέλφων του), χωρίς να το καταλάβει, θα βρεθεί μπλεγμένος στο σκοτεινό παιχνίδι ενός σαδιστή δολοφόνου.

Άποψη: Εδώ και πολλά χρόνια, ο μύθος του Jigsaw και το franchise του Saw δεν έχουν πλέον κάποιο ουσιαστικό κινηματογραφικό νόημα και αντίκρυσμα.

Ο κωμικός Κρις Ροκ (δηλωμένος οπαδός των ταινιών Saw) κατάφερε να πείσει την Lionsgate ότι έχει να προσφέρει μερικές φρέσκιες ιδέες και έτσι έγινε το 8ο φιλμ που αφορά στο εν λόγω σύμπαν, στο οποίο είναι και εκτελεστικός παραγωγός, ενώ σκηνοθετεί ο Ντάρελ Λιν Μπούσμαν που είχε καθήσει πίσω από την κάμερα στα τρία πρώτα (τίμια) sequel.

Δεν καταφέραμε να διακρίνουμε κανενός είδους φρεσκάρισμα στην όλη κατάσταση, εκτός ίσως από την παρουσία του ίδιου του Κρις Ροκ, σε ένα «σοβαρό» αι εντελώς κλεισεδιαρισμένο ρόλο ενός ντετέκτιβ που δεν ακολουθεί τους κανόνες, έχει αντιπάθειες και μεταξύ των συναδέλφων του, με προβληματικό παρελθόν, αλλά ψύχραιμος στις δύσκολες καταστάσεις κτλ κτλ.

Δυστυχώς παρά το συνεχές συνοφρύωμα και σφίξιμό του, ο 56χρονος κωμικός δεν καταφέρνει σχεδόν ποτέ να πείσει, ειδικά δε στις περιπτώσεις στις οποίες φωνάζει, ακροβατεί πολύ οριακά μεταξύ παρωδίας και ιλαρότητας, ενώ όταν προσπαθεί να προσθέσει νότες χιούμορ, παίζει σε άλλη ταινία.

Η παρουσία του Σάμιουελ Τζάκσον στον ρόλο του πατέρα του και πρώην Διοικητή της Αστυνομίας, ο οποίος μπορεί και να εμπλέκεται στην υπόθεση που ερευνά ο γιος του, βοηθά ελάχιστα την κατάσταση (αν και πιο συγκρατημένος από ποτέ), ενώ οι υπόλοιπες ερμηνείες είναι -αναμενόμενα- αναιμικές.

Κατά διαστήματα υπάρχει άφθονη σαδιστική βία και πλούσιο αιματηρά λεπτομερές gore, το οποίο θα ικανοποιήσει τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς που γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο θα καθήσουν να δουν το ταινιάκι. Όμως πρόκειται για σκηνές «ατάκτως ερριμμένες» που δεν καταφέρουν να εντείνουν το (ανύπαρκτο) σασπένς, το μυστήριο είναι ελάχιστο, ενώ και ο «κακός» που μιμείται τον Jigsaw δεν αξιοποιείται από τη στιγμή που αποκαλύπτεται και είναι και ελάχιστα τρομακτικός σε μια μάλλον αποτυχημένη φυσιογνωμικά επιλογή κάστινγκ.

Και, δυστυχώς (ξανά), η ανατροπή του βεβιασμένου φινάλε που «σβήνει» εντελώς απότομα, προδιαθέτει για συνέχεια και δεν βρίσκουμε κανέναν λόγο να συμβεί κάτι τέτοιο…

Πρώτη δημοσίευση: 15 Jul 2021, 19:50
Ενημέρωση: 22 Jul 2021, 01:48
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Spiral, ο θρύλος του Saw
Έτος: 
Διάρκεια: 
93
Εταιρία διανομής: 
Release: 
15 Ιουλίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο