Σύνοψη: Ο Evan Birch είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο τοπικό πανεπιστήμιο. Είναι παντρεμένος, έχει δύο παιδιά και ζει μία φαινομενικά ήρεμη ζωή. Όταν θα εξαφανιστεί μία μαθήτρια από την περιοχή, ο ντετέκτιβ Robert Malloy θα αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης. Ο βασικός ύποπτος είναι ο καθηγητής, και όταν έρθουν στο προσκήνιο οι περιπέτειες που είχε με φοιτήτριές του, τότε ούτε η γυναίκα του δεν θα μπορεί να τον πιστέψει ότι είναι αθώος.

Άποψη: Ο Guy Pearce παθαίνει πάλι «Memento», καθώς η ταινία ξεκινάει με την ατάκα του καθηγητή φιλοσοφίας, που υποδύεται ο Pearce, προς τον ντετέκτιβ, που ερμηνεύει ο Pierce Brosnan, «Έχετε προβλήματα στο να θυμηθείτε ορισμένα πράγματα κάποιες φορές?». Ο Evan Birch είναι ο βασικός ύποπτος για την δολοφονία της κοπέλας, και όλα τα στοιχεία τον δείχνουν ως υπαίτιο. Ο ίδιος όμως ενώ στην αρχή το αρνείται σθεναρά, στην συνέχεια χάνει την βεβαιότητά του, αφού πολλά πράγματα τα θυμάται κάπως θολά. Ωστόσο, ο «Βασικός ύποπτος» δεν είναι «Memento», ούτε ο Guy Pearce βρίσκεται στην ίδια φόρμα, αν και είναι πολύ καλός, ούτε η ταινία διαθέτει την ίδια ανατρεπτική αφήγηση, ή τέτοιες εξελίξεις και ανατροπές.

Ο Σουηδός σκηνοθέτης Simon Kaijser, που σκηνοθετεί για πρώτη φορά αγγλόφωνη ταινία, στήνει ένα βραδύκαυστο θρίλερ, που συνεχώς νομίζεις ότι θα έρθει η ανατροπή, μόνο που δυστυχώς δεν έρχεται ποτέ. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο τέλος ο καθηγητής πράγματι αποδεικνύεται ένοχος. Αυτή είναι ίσως η μόνη ανατροπή που δεν περίμενες, αλλά και δεν θα ήθελες να συμβεί, γιατί η εξέλιξη στο τέλος είναι τόσο άστοχη και προβληματική, είναι σχεδόν προσβλητική προς το θύμα της επίθεσης, αλλά και σχεδόν αθωωτική προς την πράξη της δολοφονίας. Είναι εμφανές ότι τόσο ο άπειρος προς τέτοιου είδους ταινίες σκηνοθέτης, όσο και το αρκετά άνευρο και χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις σενάριο του Matthew Aldrich («Coco»), βασισμένο στο βιβλίο του George Harrar, δεν δύνανται να το μεταμορφώσουν σε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι τώρα.

Υποθέσεις εξαφάνισης νεαρών κοριτσιών, για τις οποίες κατηγορούνται μεσήλικες άνδρες που άλλοτε έχουν και άλλοτε όχι, ερωτικές σχέσεις μαζί τους, είναι σχεδόν τετριμμένο ως κινηματογραφική ιστορία. Σε μία εποχή όμως που τέτοιες υποθέσεις ορθά καταδικάζονται, θα πρέπει ο εκάστοτε δημιουργός να είναι πιο προσεκτικός στον τρόπο με τον οποίον το διαχειρίζεται. Το καστ κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Guy Pearce, Pierce Brosnan και Minie Driver να είναι αν μη τι άλλο αξιοπρεπείς στους ρόλους του. Είναι ένα πρότζεκτ που άλλαξε χέρια, καθώς στην αρχή θα το σκηνοθετούσε ο Δανός σκηνοθέτης Peter Flinth, που και εκείνος θα πραγματοποιούσε το αγγλόφωνο ντεμπούτο του, και θα είχε πρωταγωνιστές τους Nicolaj Coster-Waldau, Greg Kinnear και Emma Roberts. Το αν θα ήταν πιο διαφορετική η προσέγγιση δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Αυτή πάντως η προσέγγιση σε ένα θέμα ανησυχητικά κλισέ, δεν έχει να προσθέσει κάτι αξιοσημείωτο.

Πρώτη δημοσίευση: 7 Jun 2018, 10:13
Ενημέρωση: 14 Jun 2018, 07:57
Τίτλος:
Spinning man (Βασικός ύποπτος)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
7 Ιουνίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos