Παράθυρο στη θάλασσα

Παράθυρο στη θάλασσα - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Μαρία μετά από μία καταδικαστική διάγνωση για την υγεία της αποφασίζει να αδράξει τον χρόνο της και να κάνει το ταξίδι στην Ελλάδα που είχε σχεδιάσει με τις φίλες της. Τα βήματά τους θα τις βγάλουν στην Νίσυρο εκεί όπου η Μαρία θα αποφασίσει να παρατείνει την διαμονή της για χάρη της ηρεμίας και της γαλήνης που συναντά αλλά και για την συντροφιά που μοιράζεται με την πρόσφατη γνωριμία της, τον Στέφανο.

Άποψη: Μία όμορφη ιστορία στημένη σε ένα όμορφο τοπίο είναι προορισμένη να πάει καλά και στην περίπτωση του «Window to the Sea” ο προορισμός είναι θρίαμβος. Ο σκηνοθέτης Μιγκέλ Άνχελ Χιμένεθ ξεκαθαρίζει από την αρχή την ομαλότητα της ιστορίας του και τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της Μαρίας, έναν συνδυασμό που καταλήγει με τρυφερό τρόπο να μετρήσει αντίστροφα τον εναπομείναντα χρόνο της σύμφωνα με τις δικές της επιθυμίες.

Η Έμμα Σουάρεζ (η “Χουλιέτα” του Αλμοδόβαρ) μεθά κάτω από τον ελληνικό ήλιο και περιπλανάται στην Νίσυρο με ένα μηχανάκι μονάχη της. Έχει αφήσει τις φίλες της να επιστρέψουν στο Μπιλμπάο αλλά αυτή συνεχίζει να λιάζεται στις παραλίες και να βουτά στα γαλανά νερά. Η Μαρία δεν χρειάζεται συστάσεις ούτε από τον σκηνοθέτη ούτε από την ίδια την ηθοποιό, είναι μία γυναίκα που ξέρουμε όλοι και που χρειάζεται ανεμελιά. Πράγματι, η Νίσυρος πάει πολύ στην 55χρονη Ισπανίδα ηθοποιό που αποζητά για τον χαρακτήρα της όχι λύπηση αλλά κατανόηση και γιατί όχι κάποιες στιγμές αισιοδοξίας.

Ο Στέφανος του Ακύλλα Καραζήση θα είναι εκεί για να πορευθούν μαζί αλλά μην περιμένετε τον σκληροτράχηλο ηθοποιό της 10ης Εντολής και του 3ου Νόμου. Εδώ ο Καραζήσης αν και απόμακρος στην αρχή είναι αυτός που θα προσεγγίσει την όμορφη αλλά διστακτική Ισπανίδα για να συνειδητοποιήσουν στο τέλος ότι οι δυο τους δεν διαφέρουν όσο νόμιζαν. Η Νίσυρος θα ανθίσει σε παράλληλο χρόνο με αυτούς και θα δείξει τον φιλόξενο χαρακτήρα της με περισσότερη γοητεία από αυτήν που συνηθίζουν να προμοτάρουν τα διαφημιστικά σποτ και με μία ανεπιτήδευτη άνεση στην φωτογραφία που χρησιμοποιεί τον φυσικό φωτισμό σαν θεόσταλτο δώρο.

Με τον ίδιο σεβασμό, ο Χιμένεθ -ο οποίος έχει περάσει αρκετό χρόνο στην Ελλάδα και την Νίσυρο- περιεργάζεται κάθε πτυχή της ταινίας του αφήνοντας τα πάντα να ξεδιπλωθούν με τον τρόπο τους και στον δικό τους προσωπικό χρόνο. Δεν βιάζει και δεν βιάζεται να εγείρει τρυφερότητα γιατί αυτό λαμβάνει ασυνείδητα αφήνοντας τα πάντα να κινηθούν με την δική τους ροή.

Χωρίς να το πολυσκέφτεται πετυχαίνει σε μία ταινία με σημαντικό βαθμό δυσκολίας καθώς ό,τι είναι πιο προσωπικό συνήθως δυσκολεύει περισσότερο στην εκτέλεση. Παραδόξως, το “Window to the Sea” δίνει την αίσθηση ότι προέκυψε αυθόρμητα σε κλίμα ευγνωμοσύνης και ταπεινότητας. Το βαρύ του θέμα δεν θα μας καταθλίβει περισσότερο από ότι μας συγκινεί βαθύτατα.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Jul 2020, 16:54
Ενημέρωση: 23 Jul 2020, 05:25
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Παράθυρο στη θάλασσα (Una ventana al mar)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Ιουλίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos