Απροσπέλαστη ομορφιά

Ο Μike Leigh ανέκαθεν έπλαθε ταινίες βασισμένες σε χαρακτήρες και δυναμικά σχέσεων, πασπαλισμένα με άφθονο  βρετανικό φλεγματικό χιούμορ. O Mr Turner προχωρά το σινεμά του σκηνοθέτη ένα βήμα πιο μακριά, αφού εδώ, απόλυτα ταιριαστά με την ιστορία, η εικόνα δεσπόζει, εντυπωσιακή σαν ένας κινούμενος πίνακας, κατά την παράδοση που θέλει τα φιλμ που αναφέρονται σε ζωγράφους να εντοιχίζουν την τέχνη τους.

Ο Timothy Spall ενσαρκώνει, σε έναν από τους ρόλους της ζωής του, έναν άνθρωπο που “ζωγραφίζει σαν παιδί”, δηλαδή τόσο αυθεντικά και συμπεριφέρεται σα θυμωμένο παιδί, δηλαδή τόσο σκληρά. Πολλοί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να του προσάψουν κάποια διάγνωση, σε κάθε περίπτωση το ταλέντο του φαίνεται πως κλιμακώνονταν αντιστρόφως ανάλογα με τον ανθρωπισμό του. Σε κάθε περίπτωση ο άνθρωπος αυτός πιθανώς βίωσε την αγάπη με το δικό του τρόπο, μοναχικά, αποστασιοποιημένα και σίγουρα με ενσωματωμένο στο χέρι του το πινέλο.

Η φωτογραφία της ταινίας ανακατεύει τις εικόνες με υδάτινες μπογιές και ο θεατής την απολαμβάνει μαζί με τα στρογγυλή και ταυτόχρονα αιχμηρή εκφορά της αγγλικής γλώσσας από τους χαρακτήρες. Όμως, δύσκολα η καρδιά του συμμετέχει στο βίωμα του ήρωα, σε ένα φιλμ που δεν καταφέρνει να σε εντάξει στον κόσμο του, αλλά επιβάλλει την αποστασιοποίηση, σαν πίνακας σκληρός μέσα στην απροσπέλαστη ομορφιά του.

 

Πρώτη δημοσίευση: 8 Jan 2015, 19:02
Ενημέρωση: 15 Jan 2015, 12:36
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Mr. Turner (Ο κύριος Τέρνερ)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
149
Εταιρία διανομής: 
Release: 
8 Ιανουαρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Run Sweetheart Run

Run Sweetheart Run

Θα το βρείτε: Amazon Prime Video

Σύνοψη: Ασκούμενη δικηγόρος αναγκάζεται να βγεί με πελάτη του αφεντικού της, όλα μοιάζουν ονειρικά...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο