Σύνοψη: Ο παγκόσμιος διαγωνισμός ομορφιάς Miss World του 1970 στο Λονδίνο, έμελλε να μείνει στην ιστορία. Μια ομάδα γυναικών - μέλη του νεοσύστατου τότε Κινήματος της Απελευθέρωσης των Γυναικών (Women’s Liberation Movement)- έχοντας ως βασικό επιχείρημα ότι τέτοιου είδους διαγωνισμοί είναι ένα υποτιμητικό προϊόν της πατριαρχίας, κατάφερε να διακόψει τη ζωντανή μετάδοση της διοργάνωσης και να περάσει το μήνυμά της σε εκατομμύρια θεατές.

Γνώμη: Σαν μια μικρή, αλλά όχι και τόσο δροσερή, όαση στην έρημο των γαλλικών κωμωδιών που έχουν κατακλύσει τα θερινά, η «Miss Απειθαρχία» είναι ένα καλοφτιαγμένο αλλά αναιμικό μάθημα ιστορίας των απαρχών του Κινήματος Απελευθέρωσης των Γυναικών στο Λονδίνο των αρχών της δεκαετίας του ’70.

Το καστ είναι εξαιρετικό, η ανασύσταση της εποχής προσεγμένη, το σενάριο αρκετά δουλεμένο και ουδόλως φλύαρο. Όμως, όταν έχεις στα χέρια σου μια ιστορία που βασίζεται στην τόλμη και την επιμονή μιας ομάδας γυναικών –ειδικά σε μια εποχή που οι έννοιες αυτές δεν χρησιμοποιούνταν συχνά για να περιγράψουν άτομα θηλυκού γένους- πρέπει να έχεις και την αντίστοιχη σκηνοθετική τόλμη. Και η Φιλίπα Λόουθορπ («The Crown») δυστυχώς δεν παίρνει κανένα ρίσκο, με αποτέλεσμα να λείπει από τη «Miss Απειθαρχία» το νεύρο που θα μπορούσε την κάνει αξιομνημόνευτη.

Ακολουθώντας την πεπατημένη, εύπεπτη και στρωτή οδό ταινιών ιστορικού περιεχομένου που έχουμε ξαναδεί πολλάκις, ειδικά σε αγγλικές παραγωγές, παραδίδει μεν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αλλά δεν σε παρασύρει. Είναι σαν να έχει στρογγυλέψει όλες τις γωνίες, να έχει ρίξει την ένταση και την οργή που πρέπει να οδήγησε τις γυναίκες αυτές στην επαναστατική πράξη τους.

Έτσι, το «Miss Απειθαρχία» λειτουργεί περισσότερο σαν μια feelgood φιλμική εισαγωγή σε ένα σημαντικό γεγονός του φεμινιστικού κινήματος, παρά σαν μια ηχηρή υπενθύμιση της αναγκαιότητας για φυλετική ισότητα, υπενθύμιση που ακόμα και 50 χρόνια αργότερα συνεχίζει να είναι επίκαιρη και απαραίτητη. 

Πρώτη δημοσίευση: 30 Jul 2020, 11:47
Ενημέρωση: 6 Aug 2020, 10:24
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Missbehaviour (Miss Απειθαρχία)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
106
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Ιουλίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos