Σύνοψη: Στην πλασματική στρατιωτική βάση του Flitcroft, οι γυναίκες των στρατιωτικών σχηματίζουν μια χορωδία-σύμβολο της θεραπευτικής δύναμης της κοινότητας.

Άποψη: Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα του πολέμου χρησιμοποιείται ως καμβάς πάνω στον οποίο αποτυπώνονται οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που αποτελούν μέρος του. Στο Military Wives του Peter Cattaneo (The Full Monty) παρακολουθούμε την αληθινή ιστορία των γυναικών που διαμόρφωσαν το 2010 την πρώτη χορωδία για γυναίκες και συγγενείς στρατιωτικών στην στρατιωτική βάση του Catterick στο Βόρειο Yorkshire της Βρετανίας. Σήμερα το δίκτυο των Military Wives Choirs περιλαμβάνει 75 χορωδίες και πάνω από 2.000 γυναίκες παγκοσμίως, οι οποίες με μότο το “Stronger Together” (“Πιο δυνατές μαζί”) χρησιμοποιούν την μουσική και το τραγούδι ως μέσο έκφρασης, αλληλουποστήριξης και αντιμετώπισης των δυσκολιών που επιφέρει η ζωή τους στον απόηχο του πολέμου (το ίδιο θέμα μονοπωλεί τον 4ο κύκλο της βραβευμένης με BAFTA σειράς του BBC “The Choir”).

Σύζυγοι στρατιωτικών που φεύγουν για αποστολή στο Αφγανιστάν, η Kate (Kristin Scott Thomas) δυσκολέυεται να ξεπεράσει τον πρόσφατο θάνατο του -επίσης στρατιωτικού- 18χρονου γιού της στον πόλεμο, και η Lisa (Sharon Horgan) προσπαθεί να αντιμετωπίσει με χαλαρότητα το μοναχικό μεγάλωμα της έφηβης κόρης της. Οι δυο τους, εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, αναλαμβάνουν την διαχείριση της ετερογενούς ομάδας των γυναικών στην στρατιωτική βάση που διαμένουν και δημιουργούν μια χορωδία που ξορκίζει τους φόβους της καθημερινότητάς τους και τη διαρκή αγωνία για την τύχη των αγαπημένων τους.

Το θέμα του πένθους και της απώλειας, και ιδιαίτερα αυτό της επικείμενης, διατρέχει την αφηγηματική πορεία, ενώ η ετερογένεια των γυναικών της ομάδας είναι σημαντική, όπως και η ύπαρξη, ανάμεσά τους, μιας ομοφυλόφιλης συντρόφου (καιρός ήταν).  Αν και η θεματική του πολέμου στο Αφγανιστάν μας γυρνά κινηματογραφικά κάποια χρόνια πίσω, οι δυσκολίες της ζωής αυτών των γυναικών, αλλά και γενικότερα των ανθρώπων που μένουν πίσω, δεν είναι καθόλου αμελητέες, και βέβαια, η θεραπευτική δύναμη της ομάδας και της κοινότητας, ιδιαίτερα  στις δύσκολες και προκλητικές συνθήκες, όσο χαρακτηριστική κι αν είναι στις feel-good Βρετανικές παραγωγές των τελευταίων χρόνων, διατηρεί την αξία της μέσα στην μοναχικότητα του σήμερα.

Η ιστορία που περιγράφεται παραμένει ενδιαφέρουσα, μέσα σε μια ταινία ωστόσο που δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τα κλισέ του είδους. Η προβλεψιμότητά της δεν κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, τα χιουμοριστικά στοιχεία δεν αρκούν και η έλλειψη βάθους της στερεί την δυναμική που θα μπορούσαν να λάβουν οι θεματικές της. Ωστόσο, η ταινία αποτελεί μια feel-good επιλογή που παρακολουθείται ευχάριστα, δεν φλυαρεί ούτε κουράζει. Σίγουρα δεν σε εκπλήσσει, αλλά και δεν σε απογοητεύει.

Aνδρομάχη Σδούκου

Πρώτη δημοσίευση: 25 Jun 2020, 16:10
Ενημέρωση: 2 Jul 2020, 12:12
Τίτλος:
Military wives (Γυναικεία υπόθεση)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
112
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Ιουνίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos