Καζανόβα, η τελευταία αγάπη

Καζανόβα, η τελευταία αγάπη - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Λονδίνο, 18ος αιώνας. Ο Καζανόβα, διάσημος για το πάθος του για τις απολαύσεις και τον τζόγο, υποχρεώνεται σε εξορία μακριά από το Παρίσι. Μη γνωρίζοντας τίποτα για το Λονδίνο, συναντά μία νεαρή πόρνη, τη Μαριάν ντε Σαρπιγιόν. Τον γοητεύει σε τέτοια βαθμό που αγνοεί τις γυναίκες γύρω του. Ο θρυλικός γόης είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να την αποκτήσει, αλλά η Σαρπιγιόν καταφέρνει να ξεφύγει από τα δίχτυα του με διάφορα τεχνάσματα. Τον προκαλεί λέγοντας του ότι θα την αποκτήσει μόνο, όταν θα σταματήσει να την ποθεί!

Άποψη: Ο μύθος του Καζανόβα καλά κρατεί πάνω από δύο αιώνες μετά, ενός αληθινού καρδιοκατακτητή, μια αληθινή εκδοχή του φανταστικού ήρωα που γέννησε η ισπανική λογοτεχνία, Δον Ζουάν. Πολλοί σκηνοθέτες ασχολήθηκαν με τον Ιταλό αυτόν άνδρα του 18ου αιώνα που έγινε γνωστός για την περιπετειώδη ζωή του, όπως τουλάχιστον ο ίδιος την αφηγήθηκε στην αυτοβιογραφία του. Ενώ στην ταινία του Fellini με τον Donald Sutherland ή στην ταινία του 2005 με τον Heath Ledger στον ομώνυμο ρόλο βλέπουμε τον μεγάλο εραστή σε όλη του την δόξα και την παρακμή, στο «Καζανόβα η τελευταία αγάπη» του γάλλου σκηνοθέτη Benoit Jacquot («Αντίο, βασίλισσά μου») παρουσιάζεται ένα λιγότερο δημοφιλές προφίλ του, όταν ο Καζανόβα ερωτεύεται πραγματικά για πρώτη και τελευταία φορά.

Η ταινία ξεκινάει στα 1793 όταν ο ηλικιωμένος πλέον Ιταλός βρίσκεται στην Βοημία και αφηγείται στην νεαρή μαθήτριά του το πώς ερωτεύτηκε βαθιά την Μαριάν ντε Σαρπιγιόν με εκείνη να τον απορρίπτει και αποφεύγει τεχνηέντως. Ο Τζάκομο επομένως όχι απλώς αγάπησε και δεν ενδιαφερόταν απλώς και μόνο για τον σαρκικό έρωτα, αλλά ταπεινώθηκε για αυτόν τον έρωτα. Μέσα από τα flashbacks  που βλέπουμε κατά την διάρκεια που αφηγείται στην κοπέλα, ο Καζανόβα βρίσκεται πλέον στην Αγγλία χωρίς να μιλάει την γλώσσα όπου μέσα από κοινούς γνωστούς γνωρίζει την Μαριάν, ίσως την μόνη γυναίκα που του αντιστάθηκε και γι’ αυτό ο ίδιος προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει την αγάπη της.

Ο Vincent Lindon στον ρόλο του κεντρικού χαρακτήρα, έναν ρόλο που ήθελε διακαώς να παίξει ο ηθοποιός αυτοπροτεινόμενος στον σκηνοθέτη, ερμηνεύει με μεγάλη ενσυναίσθηση τον ρόλο που ανέλαβε, μακριά από υπερβολές παλαιότερων ηθοποιών που ανέλαβαν τον ίδιο ρόλο. Διαθέτει ευαισθησία, διαθέτει βέβαια και τον απαραίτητο ερωτισμό αλλά και αληθινά συναισθήματα. Η ταινία διαθέτει μια εγγενή ευαισθησία, την οποία υποβάλλει τόσο η ήρεμη και αισθαντική μουσική, όσο και η γλαφυρή φωτογραφία. Στον ρόλο του αντικειμένου του πόθου η Μαριάν της Stacy Martin διαθέτει γοητεία και αισθησιασμό, μια αυθάδη σεμνότητα, προκλητική αγνότητα που κάνει τον διαβόητο εραστή να πέφτει θύμα της και να την αναπολεί ακόμα και στο τέλος της ζωής του. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία που παρά το ότι δεν δείχνει την πλήρη εικόνα βλέποντας ένα τμήμα μόνο της προσωπικότητάς του, ωστόσο παραμένει μια πιο ειλικρινής αναπαράσταση της ζωής του και του ψυχισμού του, μακριά από το ερωτικό κτήνος που ξέρουμε, ένας ήρωας για τον οποίο ο σκηνοθέτης δείχνει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον σε αυτό το απόλυτα αληθοφανές μωσαϊκό του ύστερου 18ου αιώνα.

Πρώτη δημοσίευση: 6 Jun 2019, 12:14
Ενημέρωση: 13 Jun 2019, 03:57
Τίτλος:
Καζανόβα, η τελευταία αγάπη (Dernier amour)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Release: 
6 Ιουνίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos