Μακράν το πιο ενδιαφέρον θρίλερ τρόμου της (περυσινής) χρονιάς -ή αν προτιμάτε της φετινής σεζόν-, το οποίο επιτέλους βρήκε διανομή στις ελληνικές αίθουσες έστω και με καθυστέρηση ενός έτους...

Πρόκειται για ένα αριστουργηματικά κατασκευασμένο και δομημένο φιλμ που σε τσιτώνει συνεχώς με έναν (λησμονημένο, σχεδόν) παλιομοδίτικο τρόπο, όπως μόνο μυθικοί δημιουργοί του είδους έχουν καταφέρει στο παρελθόν και σίγουρα όχι με τέτοια ποιότητα και συνέπεια μόλις στην δεύτερη ταινία τους.

Όπως στο πρωτόλειό του, «The Myth of the American Sleepover», έτσι κι εδώ ο Μίτσελ στήνει ένα συναρπαστικό και αναπάντεχα διεισδυτικό πορτρέτο της σεξουαλικής ενηληκίωσης, με τους γονείς ουσιαστικά απόντες και άξονα ένα ανατριχιαστικό εύρημα που από μόνο του σε εθίζει σε ανατριχίλες (η πρωταγωνίστρια έχει κολλήσει ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο μεταφυσικό νόσημα και ο εφιάλτης ξεκινά), μόνο που δεν εφησυχάζει εκεί.

Στήνει ένα σκηνικό αργόσυρτου, σχεδόν βασανιστικού τρόμου που σου τρώει το πετσί κάθε λεπτό που περνά, έναν προσωπικό, εσωτερικό εφιάλτη που γιγαντώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να σου μπουκώνει τα μηνίγγια και ένας αδιόρατος φόβος να σε κυριεύει χωρίς ποτέ να έχεις οπτική επαφή μαζί του.

Όλα αυτά σε ένα φιλμ – κομψοτέχνημα, πολύ μακριά από τα ανάλογα πειράματα στο είδος τα τελευταία χρόνια, με μοντάζ στα όρια του ποιητικού εξπρεσσιονισμού, σαγηνευτική φωτογραφία που υπονομεύει τις αισθήσεις και αψεγάδιαστα συγχρονισμένη υποβολή σε μια κατάβαση στον τρόμο που διαπερνά το υποσυνείδητό σου, σκέτη μαχαιριά.

Ο τύπος είναι ασύλληπτος μάστορας και αν απέφευγε ορισμένες αχρείαστες αμπελοφιλοσοφίες και κάποιος βεβιασμένους στοχασμούς για να ενισχύσει (λες και χρειαζόταν...) την δομή του σεναριακού ιστού, θα μπορούσα άφοβα να κάνω λόγο για αριστούργημα, παρά τις απλοϊκές ερμηνείες (εκτός της πρωταγωνίστριας) και το ραφιναρισμένο-κιουμπρικό, λουσμένο στο αίμα φινάλε που μπορεί να είναι χάρμα οφθαλμών, αλλά δεν εξυπηρετεί σε τίποτα όσον αφορά στην λύτρωση του θεατή.

Λύτρωση; Τι είναι αυτό; Να προσέχετε πίσω σας όταν βγείτε από την αίθουσα...

Υπόθεση:
Ένα ημίγυμνο κορίτσι τρέχει ουρλιάζοντας έξω από το σπίτι της, προσπαθώντας να ξεφύγει από έναν θανάσιμο κίνδυνο που μόνο εκείνη μπορεί να δει, ενώ οι δικοί της την κοιτούν έκπληκτοι. Ο πανικός την οδηγεί ως την παραλία όπου αφήνει ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα, λίγο πριν το πτώμα της βρεθεί φριχτά παραμορφωμένο. Με αυτόν τον ανατριχιαστικό πρόλογο, το «Σε Ακολουθεί» μας προσγειώνει απότομα στον αλλόκοτο κόσμο του, τον οποίο στοιχειώνει μία αγνώστου προελεύσεως υπερφυσική απειλή που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και ακολουθεί μέρα-νύχτα το στόχο της, αθέατη σε όλους εκτός από το θύμα. Για τη 19χρονη Τζέι (Μάικα Μονρόε), τα μόνα πράγματα που θα έπρεπε να την απασχολούν αυτό το φθινόπωρο είναι το σχολείο, τα αγόρια και τα σαββατοκύριακα στη λίμνη. Έπειτα από μια φαινομενικά αθώα ερωτική συνεύρεση, όμως, βρίσκεται να καταδιώκεται από τη φρικαλέα αυτή κατάρα, εφιαλτικά οράματα που μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε ανθρώπινη μορφή, μετατρέποντας ακόμα και τις πιο οικείες φιγούρες σε πιθανούς δολοφόνους της. Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα, η Τζέι θα αναζητήσει τη βοήθεια των φίλων της σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ανατρέψει την τρομερή της μοίρα. 

 

Πρώτη δημοσίευση: 23 Aug 2015, 18:29
Ενημέρωση: 3 Sep 2015, 08:22
Συντάκτης: 
Τίτλος:
It follows (Σε ακολουθεί)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
20 Αυγούστου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos