Σύνοψη: Η Άλμα (Μάρεν Έγκερτ) εργάζεται ως ανθρωπολόγος για λογαριασμό του φημισμένου Μουσείου της Περγάμου στο Βερολίνο. Για να αποκτήσει χρηματοδότηση για να συνεχίσει την έρευνά της, δέχεται την πρόταση του αφεντικού της να πάρει μέρος σ’ ένα ιδιαίτερο πείραμα.

Για 3 εβδομάδες, θα πρέπει να ζήσει μαζί με τον Τομ (Νταν Στίβενς), ένα ανθρωποειδές ρομπότ, του οποίου ο αλγόριθμος και η εμφάνιση έχουν φτιαχτεί έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στον ιδανικό σύντροφο για εκείνη.

Στο τέλος του πειράματος, η Άλμα θα πρέπει να γράψει μια αναφορά και να έχει αποφασίσει εάν η διάθεση παρόμοιων μοντέλων ρομπότ στην αγορά θα έχει θετική ή αρνητική επίδραση στο κοινωνικό σύνολο.

Γνώμη:

“If you want a lover

I'll do anything you ask me to

And if you want another kind of love

I'll wear a mask for you

If you want a partner, take my hand, or

If you want to strike me down in anger

Here I stand

I'm your man”

Αυτά τα υπέροχα λόγια τραγούδησε κάποτε ο Leonard Cohen και ο Τομ του “I’m Your Man” τα έχει σφηνωμένα στον αλγόριθμό του! Είναι ο τέλειος σύντροφος, αυτό το σχεδόν μυθικό ον, που κρατάει το κλειδιά της ευτυχίας μας. Ο Τομ μπαίνει στη ζωή της Άλμα μέσα σε ένα σκηνικό που θυμίζει παλιό Χόλιγουντ, μια αίθουσα χορού, όπου άνθρωποι και ανθρωπόμορφα ρομπότ ή ολογράμματα συναντιούνται για πρώτη φορά. Ο Τομ, αφού δηλώσει στην Άλμα ότι “τα μάτια της είναι σαν δυο βουνίσιες λίμνες στις οποίες θέλει να βουτήξει”, την καλεί να χορέψουν, όμως ένα glitch στο σύστημά του φανερώνει ότι δεν είναι ακόμα 100% έτοιμος για να τον πάρει σπίτι της και να ξεκινήσουν την κοινή τους ζωή.

Με αυτή την απολαυστική εναρκτήρια σεκάνς, η Μαρία Σρέιντερ δεν χάνει καθόλου χρόνου και μας βάζει αμέσως στο σύμπαν του “Ι’m Your Man”.

Τοποθετημένη κάπου στο κοντινό μέλλον, η ιστορία της, βασισμένη ελαφρώς σε ένα διήγημα της Έμμα Μπρασλάβσκι, δεν ασχολείται με το πώς δημιουργήθηκε ο Τομ ούτε με τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του, αλλά με την αλληλεπίδρασή του με την Άλμα. Η Άλμα, όπως φανερώνει και το όνομά της, διαθέτει ψυχή, κάτι που ο Τομ μπορεί να αντιληφθεί μόνο σε αλγοριθμικό επίπεδο. Μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά; Μπορεί ο Τομ να αποδειχθεί ο ιδανικός παρτενέρ για την Άλμα;

Η Σρέιντερ παίζει με αυτά τα ερωτήματα και δημιουργεί μια πρωτότυπη δραμεντί που εύκολα σε ελκύει, σε κάνει να γελάσεις δυνατά, αλλά και να συγκινηθείς. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι εδώ αποδομείται το γνωστό κινηματογραφικό trope του γυναικείου ρομπότ και στη θέση του έχουμε μια αρσενική εκδοχή, η οποία ερμηνεύεται με τρομερό μπρίο και σε άπταιστα γερμανικά από τον Νταν Στίβενς (“Legion”), η θέση του οποίου ανάμεσα στους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του είναι δεδομένη, αν και παραμένει δυστυχώς ελαφρώς υποτιμημένος.

Η χημεία του με τη Μάρεν Έγκερτ είναι υποδειγματική, ενώ η σκηνή που το ζευγάρι βρίσκεται στην εμβληματική κεντρική πύλη του Μουσείου της Περγάμου (στο οποίο επιτράπηκαν γυρίσματα για πρώτη φορά) αξίζει μια θέση στις σεκάνς ανθολογίας των ταινιών “girl meets robot boy” (καινούργιο είδος που λογικά θα ανθίσει στο μέλλον).

Παρότι συγγενεύει θεματικά με το “Her”, το “Ex Machina” και ίσως και τον “Αστακό”, το “I’m Your Man” δεν διαθέτει το στυλιζάρισμα του πρώτου, την απειλητική ατμόσφαιρα του δεύτερου ή το awkwardness του τρίτου. Διαθέτει όμως καλές προθέσεις, ένα καλογραμμένο σενάριο και ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο που θα αγαπήσεις.

Μπορεί να μην είναι η ταινία που θα σου αλλάξει τη ζωή, όμως κρύβει μέσα της τη χαρά του καλοφτιαγμένου και σκεπτόμενου σινεμά. Κι όπως λέει και ο Tom, “όλοι οι άνθρωποι θέλουν να είναι χαρούμενοι”.

Πρώτη δημοσίευση: 23 Mar 2023, 04:16
Ενημέρωση: 30 Mar 2023, 02:20
Συντάκτης: 
Τίτλος:
I'm your man (Ο άντρας των ονείρων μου)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
108
Εταιρία διανομής: 
Release: 
23 Μαρτίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos