The Hunger Games: Mockingjay 1

Με την καθοδήγηση της Προέδρου Κόιν, και τις συμβούλες των στενών της φίλων, η Κάτνις ανοίγει τα φτερά της για να σώσει τον Πίτα, αλλά και ολόκληρο το έθνος με το θάρρος της.

Αναμένοντας το φινάλε

Σπάνια συμβαίνει το δεύτερο μέρος να είναι καλύτερο από το πρώτο σε ένα κινηματογραφικό franchise υπερ-περιπέτειας εφηβικής κατανάλωσης. Με το "The Hunger Games: Catching fire", ίσχυσε κάτι ανάλογο, επομένως ήταν λογικό οι προσδοκίες για το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο να ήταν αντίστοιχες. Γεγονός που επίσης αναμενόμενα, οδήγησε στους παραγωγούς να το τεντώσουν σε δύο μέρη (και ισάριθμες ταινίες), δυστυχώς.

Kαι αυτό διότι για να απλωθεί (ας πούμε) ομοιόμορφα η δράση και στα δύο φιλμ, η ταινία του Φράνσις Λόρενς κατεβάζει ταχύτητα τόσο σεναριακά, όσο και στο κομμάτι του θεάματος, πλατειάζοντας αρκετά και προϊδεάζοντας για ένα γκράντε φινάλε. Οκ, θα το δουμε όταν έρθει η ώρα του (σε έναν χρόνο), το θέμα είναι εδώ τι γίνεται. Και δεν γίνονται πολλά, σίγουρα όχι όσα περιμέναμε.

Πλέον δεν βρισκόμαστε στις αρένες των μονομαχιών, αλλά στην λασπουριά των πεινασμένων λαϊκών στρωμάτων, συνθήκη που έχει αλλάξει εντελώς και την χρωματική παλέτα της ταινίας, στο πιο γκρίζο και μουντό. Η πολιτική αλληγορία περνά σε πρώτο πλάνο (αν και αρκετά προφανής και επιδερμική), η Τζένιφερ Λόρενς αποδεικνύει ξανά ότι είναι ιδιαίτερα χαρισμάτική και δεν κάνει πλάκα στον ρόλο της, το υποστηρικτικό καστ των β' ρόλων διαθέτει κύρος ώστε να μην κυλήσει η προσπάθεια προς την γραφικότητα, υπάρχει και ικανοποιητικό σασπένς,

Όλα όμως είναι κουρδισμένα για να μας δημιουργήσουν την αναμονή για την επόμενη ταινία, ακόμα και ο Φράνσις Λόρενς στην σκηνοθεσία παίζει "καθυστερήσεις", τακτική αρκετά εκνευριστική.

Δεν μπορεί κάποιος ψύχραιμος παρατηρητής πάντως να μην διαπιστώσει, ότι με τα ups & downs του, το κινηματογραφικό "Hunger Games" αποσπά από το "Twilight" τα πρωτεία στην εφηβική sci-fi κουλτούρα, ως περισσότερο ουσιώδες κινηματογραφικό πόνημα, με ειλκρινείς αρετές.

Α.Κ.

 

Πρώτη δημοσίευση: 20 Nov 2014, 15:49
Ενημέρωση: 26 Nov 2014, 17:44
Τίτλος:
The Hunger Games: Mockingjay 1 (The Hunger Games: Η Επανάσταση 1)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
125
Εταιρία διανομής: 
Release: 
20 Νοεμβρίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos