Horns

Ο Ιγκ Πέρις αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για το βιασμό και τη δολοφονία της κοπέλας του. Το έγκλημα όμως συνέβη ένα βράδυ που ο ίδιος ήταν πολύ μεθυσμένος με αποτέλεσμα να μην θυμάται τίποτα. Το επόμενο πρωί ξυπνά και ανακαλύπτει ότι στο μέτωπο του έχουν φυτρώσει κέρατα.

Ό,τι αρχίζει ωραία, τελειώνει με πόνο

O Γάλλος Αλεξάντρ Αζα μας έχει δώσει αρκετά μέχρι στιγμής δείγματα της new wave horror αισθητικής του, ξεκινώντας προ δεκαετίας με το ‘High tension’, για να μας προσφέρει στη συνέχεια το επικό αξέχαστο ‘Piranha 3D’. Δυστυχώς, όμως, όπως λένε, ό,τι αρχίζει ωραία, τελειώνει με πόνο.

Στην περίπτωση του ‘Horns’ που παρουσιάστηκε πέρυσι στο Τορόντο και παίρνει τώρα διανομή διεθνώς, ο Αζά πήρε τον Χάρι Πότερ (Ντάνιελ Ράντκλιφ) και τον κέρασε δυο… κερατά, όχι όμως μεταφορικά, κυριολεκτικά, με όλη τη σημασία της λέξης, δίνοντάς του πρωταγωνιστικό ρόλο στο ‘πείραγμα’ του ομότιτλου μυθιστορήματος του Τζο Χιλ, γιού του ‘μάστορα’, Στίβεν Κίνγκ, σε σενάριο Κιθ Μπάνιν και Τζο Χιλ.

Ο Ράντκλιφ είναι ο Ιγκ Πέρις, ο οποίος ξυπνά με… κέρατα και κατηγορείται για το βιασμό και θάνατο της κοπέλας του, έχοντας να αντιμετωπίσει πλέον όχι μόνο την κατακραυγή του περίγυρου, αλλά και τη… δίνη του μυαλού του, υπόλοιπους τρελούς γύρω του και γενικότερα την τύχη του. Ο ίδιος, χρησιμοποιώντας τις νέες του… μεταφυσικές δυνατότητες θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ξεσκεπάσει τον πραγματικό δολοφόνο.

Μια ταινία που ξεγελάει εσένα αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό και δεν λέει να αποφασίσει αν θέλει να είναι indie ταινιάκι ή πειραματικό horror cult, αφού ξεκινά με ένα υπέροχο πλάνο, με στυλ και με βιντεοκλιπίστικη αισθητική, για να καταλήξει στα… Τάρταρα.

Θα προτιμούσα να μιλήσω για το γαμάτο soundtrack (Bowie, Marilyn Manson, Pixies, The Dead Weather, Tindersticks (θες κι άλλα?), αλλά το θέμα είναι η ταινία στο σύνολό της. Προφανώς και δεν μπορεί να αγνοήσει κάποιος την paranoid ερμηνεία του Ράντκλιφ, το χιούμορ, την οξυδέρκεια και τις αναφορές του (κλείνει μάτι στο Twin Peaks) σαφέστατα η φωτογραφία είναι ένα ακόμα δυνατό κομμάτι, αλλά σεναριακά η ΄Μεταμόρφωση’ όσο εκτυλίσσεται τόσο περισσότερο ξερνάει και ενώ αρχικά σε προκαλούσε να συνεχίσεις, όταν μετά από 2 ολόκληρες ώρες καταφέρεις να φτάσεις στο φινάλε, θα αναρωτηθείς γιατί και θα νιώσεις μια γεύση σουρεαλιστικού εμετούλη. Προφανώς κάποιο βράδυ ατελείωτης μέθης, ο ίδιος ο Αζα και οι σεναριογράφοι έβγαλαν οι ίδιοι κέρατα, μεταμορφώθηκαν σε διάβολους και τρίβολους και αναφώνησαν ‘κάψε το σενάριο’.

Συμπέρασμα: παιδιά μην πίνετε… Τα ξύδια κάνουν κακό. Κι αν με τα ναρκωτικά βλέπεις… μονόκερους, με τα ξύδια το επόμενο πρωί μπορεί να ξυπνήσεις ο ίδιος με κέρατα. Δείτε την ταινία, προσφέρεται για άφθονο κάψιμο, με φίλους και άφθονο μα άφθονο αλκοόλ.

Ειρήνη Κατσαρά

Πρώτη δημοσίευση: 13 Nov 2014, 12:10
Ενημέρωση: 19 Nov 2014, 19:18
Τίτλος:
Horns (Μεταμόρφωση)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
120
Εταιρία διανομής: 
Release: 
13 Νοεμβρίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos