Η Άνσα (Alma Pöysti) είναι μια συνεπής και εργατική υπάλληλος σούπερμαρκετ, από το οποίο απολύεται όταν οι ιθύνοντες βρίσκουν στην τσάντα της ένα ληγμένο σάντουιτς, απ’ αυτά που πετάνε καθημερινά στα σκουπίδια.

Ο Χολάπα (Jussi Vatanen) είναι ένας εργάτης σε εργοτάξιο, που «πίνει γιατί έχει κατάθλιψη και έχει κατάθλιψη γιατί πίνει».

Οι δυο τους, μοναχικοί άνθρωποι σε έναν κόσμο γεμάτο λόγους να απελπίζεσαι, γνωρίζονται τυχαία σε ένα μπαρ καραόκε. Παρά τις αναποδιές, βρίσκουν έναν καλό λόγο να συνεχίσουν να προσπαθούν.

Το “Fallen Leaves”, η ταινία που κέρδισε το Βραβείο των Κριτικών στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, είναι ένα λιτό, γλυκύτατο και κοινωνικά προσανατολισμένο ρομάντζο.

Διαδραματίζεται στην σημερινή Φινλανδία, κινηματογραφημένη σε μια χρωματιστή και νοσταλγική αχρονικότητα, ακολουθώντας τις ζωές δύο ανθρώπων της αστικής, εργατικής τάξης με σοβαρά προβλήματα και σημαντικές ατυχίες, που έρχονται κοντά εντελώς τυχαία.

Κι ενώ υιοθετεί τα συνήθη και αγαπημένα τερτίπια του είδους, με τους δύο πρωταγωνιστές να χάνονται μόνο για να ξαναβρεθούν, ο δημιουργός παραμένει πιστός στον κοινωνικό ρεαλισμό του. Το ραδιόφωνο ενημερώνει συνεχώς για τις τελευταίες εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η επιβίωση περιλαμβάνει τρομερό κόπο, αναίτιες απολύσεις και βραδιές στον δρόμο.

Η σύγχρονη πραγματικότητα απαιτεί να αποφασίζεις διαρκώς το πως θέλεις να ζεις. 

Το ουμανιστικό, κοινωνικά ρεαλιστικό αλλά και νοσταλγικά ποιητικό σινεμά του Aki Kaurismäki βρίσκεται εδώ σε μια διαχυτα τρυφερή και ρομαντική στιγμή, καταφερνοντας ξανά να μας παρασύρει με την απλότητα και την προσωπικότητα του.

Οι ήρωες του διατηρούν την deadpan εκφραστικότητα και ευστροφία που τον χαρακτηρίζει και το ίδιο ισχύει και για το χιούμορ, που πηγαίνει χέρι χέρι τόσο με την θλίψη όσο και με την ελπίδα. Όπως λέει και ο ίδιος "όταν έχει χαθεί ολη η ελπίδα, δεν υπάρχει λόγος για απαισιοδοξία". 

Τα μελαγχολικά πλάνα του Φινλανδού παραμένουν αριστοτεχνικά, η ρετρό αισθητική και μουσική του υπέροχη και το σύνολο του "Fallen Leaves" εχει την ίδια επίδραση με τα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου. Τα χαζεύεις αισθαντικά.

Πρώτη δημοσίευση: 30 Nov 2023, 04:56
Ενημέρωση: 7 Dec 2023, 12:47
Τίτλος:
Fallen leaves (Πεσμένα φύλλα)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
81
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Νοεμβρίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Human Voice

The Human Voice

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το μακρινό 2020, στην εποχή όπου στην ζωή και την καθημερινότητά μας εισήχθη ο...
16 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos