Σύνοψη: Όταν η -βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα- ιστορία μίας μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμηση από έναν ιστορικό και φανατικό αρνητή του Ολοκαυτώματος εναντίον μίας ιστορικού και συγγραφέα, κατρακυλά σε απλώς ένα ακόμα δράμα με υψηλές προσδοκίες, που δεν καταφέρνει να τις φτάσει ποτέ το αποτέλεσμα της ταινίας, πόσω μάλλον να τις ξεπεράσει κιόλας.

Μία τέτοια γεύση αφήνει το Denial του Mick Jackson που πραγματεύεται στο μεγαλύτερο μέρος του τη δίκη ανάμεσα στον David Irving (Timothy Spall), παθιασμένο αρνητή του Ολοκαυτώματος, ο οποίος καταθέτει μήνυση εναντίον της Deborah Liebstadt (Rachel Weisz), Αμερικανής ιστορικού από το Queens -η Weisz χρησιμοποιεί και την ανάλογη προφορά για να δηλώσει την καταγωγή της ηρωίδας της- και συγγραφέα του που κατακυρώνει την καριέρα του Irving. Η Liebstadt αναγκάζεται να βρεθεί στο Λονδίνο για τη δίκη και να μάθει από τον δικηγόρο της για το ιδιότυπο αγγλικό σύστημα, το οποίο υποχρεώνει τον εναγόμενο κι όχι τον ενάγοντα στις υποθέσεις συκοφαντίας να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να αποδείξει την αθωότητά του. Έτσι, η Liebstadt έχοντας στο πλευρό της τον Anthony Julius (Andrew Scott), έναν Βρετανό δικηγόρο που απέκτησε ιδιαίτερη φήμη, υπερασπιζόμενος την πριγκίπισσα Diana στο διαζύγιό της, ξεκινά να προετοιμάζεται για τον δικαστικό αγώνα. Το βρετανικό δίκαιο βέβαια διαχωρίζει τους δικηγόρους σε solicitors -ο Julius που θα προετοιμάζει την υπόθεση- και σε barristers -με τον Tom Wilkinson ως τον σκωτσέζο δικηγόρο που θα εκπροσωπήσει ενεργά την Liebstadt στη δικαστική αίθουσα, ενάντια στον Irving, ο οποίος επιλέγει να εκπροσωπήσει ο ίδιος τον εαυτό του.

Άποψη: Κι ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κοινού που θα βρεθεί σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα για να παρακολουθήσει την ταινία, θα είναι σίγουρο για την έκβαση της δίκης, αυτό δεν θα μειώσει επ’ ουδενί το ενδιαφέρον. Ο εξαιρετικός Timothy Spall παραδίδει έναν ανατριχιαστικά ισχυρογνώμων και απεχθή Irving -ο σκηνοθέτης, μπορεί να δει κανείς, πως χρησιμοποιεί σαφείς αναφορές μέσω του ρόλου του Spall στην διαχείριση των ΜΜΕ από τον Trump κατά την προεκλογική του εκστρατεία- και στον αντίποδα, ο Tom Wilkinson με την ήρεμη δύναμή του να τον χαρακτηρίζει αλλά και έναν υπολανθάνοντα εκνευρισμό για όσα εκπροσωπεί ο Irving, θα τον ‘κολλήσει στον τοίχο’ με κάθε ευκαιρία με τον επαγγελματισμό του. Η Rachel Weisz παίζει μία γυναίκα που δεν έχει μάθει να σιωπά, μα ακριβώς αυτό της ζητείται να κάνει στην αίθουσα για να επιτευχθεί η νίκη, κάτι που όμως δεν την αφήνει να αναδειχθεί ως τίποτα παραπάνω από μία παρορμητική φιγούρα και ας δικαιώνεται λόγω των ευγενών της προθέσεων. Άμα χάσει τη δίκη, τότε θα δοθεί το δικαίωμα να υποστηρίζονται ανιστόρητες, ρατσιστικές γνώμες.

Το Denial είναι ένα κλασικό δόλωμα για να βρεθεί στις υποψηφιότητες των Όσκαρ. Η καταπολέμηση του ρατσισμού, η διεκδίκηση της αλήθειας, η συγκίνηση που φέρει στη μνήμη το Ολοκαύτωμα, το βαρύγδουπο μα αξιόλογο καστ, ο εξαιρετικός David Hare (The Reader, The Hours) ως σεναριογράφος, τα πλάνα στο Άουσβιτς, που δημιουργούν ανατριχίλα και σίγουρα θα κάνουν τους θεατές να σωπάσουν και να μην μασήσουν ούτε ένα ποπκόρν μέχρι να τελειώσουν οι σκηνές, μαζί και οι μουσικές επιλογές ως επιστέγασμα αυτής της μεγαλεπήβολης προσπάθειας. Κι όμως, γιατί φαντάζει το αποτέλεσμα τόσο ανεπαρκές;

Προς μεγάλη απογοήτευση, η ουσία της ιστορίας κάπου χάνεται στην υπερπροσπάθειά της να αναδειχθεί. Εστιάζοντας σε κάθε ανεξάρτητο στοιχείο, θα βρεθούν πολλά υποσχόμενες δυνατότητες, για κάτι όμως που ποτέ δεν εκπληρώνει η ταινία, κι ας πασχίζει τόσο γι’ αυτό. Όμως, παρόλα αυτά, δεν μας αφήνει να της θυμώσουμε, γιατί οι προσδοκίες της ήταν ειλικρινείς, όπως και οι προσπάθειές της. Ίσως όμως μερικές φορές χρειάζεται κάτι πιο ιδιαίτερο από τη συνάθροιση απλά τυπικά αξιόλογων στοιχείων. Και αυτό το ιδιαίτερο ενοποιητικό στοιχείο εκλείπει και δεν γίνεται επ’ ουδενί η απουσία του να αγνοηθεί. 

Πρώτη δημοσίευση: 19 Jan 2017, 20:40
Ενημέρωση: 26 Jan 2017, 16:57
Τίτλος:
Denial (Άρνηση)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
109
Εταιρία διανομής: 
Release: 
19 Ιανουαρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos