The Croods: A new age

The Croods: A new age - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Οι Κρουντς έχουν επιβιώσει από αρκετούς κινδύνους, από φτερωτά προϊστορικά θηρία μέχρι το τέλος του κόσμου, όμως τώρα θα αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη πρόκληση: μια αντίπαλη οικογένεια. Οι Κρουντς χρειάζονται ένα νέο μέρος για να ζήσουν. Η προϊστορική οικογένεια ξεκινάει την αναζήτηση μιας ασφαλέστερης περιοχής.

Όταν ανακαλύπτουν ένα ειδυλλιακό, περιφραγμένο παράδεισο που καλύπτει όλες τους τις ανάγκες, πιστεύουν ότι όλα τα προβλήματά τους βρήκαν τη λύση τους… εκτός από μια λεπτομέρεια. Μια άλλη οικογένεια κατοικεί ήδη εκεί: Οι Προχώβιοι (στο «προχώ» δώστε βάση).

Τη στιγμή που όλα μοιάζουν χαμένα, μια νέα απειλή θα βάλει τις δυο οικογένειες σε μια επική περιπέτεια έξω από την ασφάλεια του κόσμου τους, και θα τις αναγκάσει να αποδεχθούν τις διαφορές τους και να επιδιώξουν ένα κοινό μέλλον.

Άποψη: Έπειτα από το επιτυχημένο animation της Dreamworks, The Croods, του 2013, μέσα στην καραντίνα, κυκλοφόρησε το σίκουελ, το οποίο βγαίνει αυτή την εβδομάδα στα ελληνικά θερινά σινεμά. Οι Απίθανοι της προϊστορικής εποχής, η οικογένεια Κρουντς, επιστρέφει σε νέες περιπέτειες, το ίδιο κεφάτη, το ίδιο έτοιμη, το ίδιο ατσούμπαλη με την πρώτη φορά.

Η Νέα Εποχή βρίθει θρησκευτικών παραλληλισμών, με την έννοια του παραδείσου, της έξωσης, του Θεού και του απαγορευμένου καρπού, που αντί για μήλο είναι μπανάνα, και το κακό που καραδοκεί να είναι βασικές παράμετροι της πλοκής της νέας ταινίας.

Η προϊστορική οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με το καινούργιο, τους Betterman, όπως είναι στα αγγλικά, με έμφαση στο Better, καθώς είναι άνθρωποι και εκείνοι αλλά καλύτεροι, όπως ρητά δηλώνει το όνομά τους. Σαν ο Homo Neanderthal να συναντά τον Homo Sapiens, που όπως και στην πραγματικότητα ο δεύτερος εξαφάνισε τον πρώτο, ή τέλος πάντων συνέβαλε σε αυτό, έτσι και εδώ οι Προχώβιοι ή Betterman δεν βλέπουν με καλό μάτι τους πρωτόγονους συνανθρώπους τους. Ειδικά όταν μήλον της έριδος γίνεται ο Guy,  που έχει σχέση με την κόρη της οικογένειας Croods, αλλά τον θέλουν και οι Betterman για την κόρη τους. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν ένας κοινός εχθρός θα τους βρει απροετοίμαστους.

Κωμική περιπέτεια, με αρκετά κοινά στοιχεία με την πρώτη ταινία, αλλά και διαφορές, που σίγουρα θα ευχαριστήσουν μικρούς και μεγάλους, μιας και η απειλή του νέου, του εξελιγμένου και του καινοτόμου πάντα υπάρχει, όπως και ο σνομπισμός του τελευταίου προς το πιο πρωτόγονο. Η ανθρώπινη φυλή δεν έχει αλλάξει, όπως θέλει να μας πει η ταινία, από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα και ίσως να έχει δίκιο.

Ευτράπελα, αγώνας επιβίωσης και προσπάθεια ομόνοιας είναι οι βασικοί πυλώνες των Croods, που δείχνουν πως έχουν να πουν και άλλα. Οι Croods σίγουρα είναι μια απάντηση της Dreamworks προς το Ice Age της 20the Century Fox μιας και βρισκόμαστε σε κοντινές εποχές, αν και το Ice Age χρονολογικά πάει λίγο πιο πίσω.

Δεν έχει βέβαια το ίδιο χαβαλέ, ούτε την ίδια αντοχή για τόσα πολλά σίκουελ, πάντως τον σκοπό του τον καταφέρνει.

Πρώτη δημοσίευση: 3 Jun 2021, 04:04
Ενημέρωση: 10 Jun 2021, 02:36
Τίτλος:
The Croods: A new age (Οι Κρουντς 2: Νεα εποχή)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 
Release: 
3 Ιουνίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos