Bad times at the El Royale

Bad times at the El Royale - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Στην πρώτη σκηνή της ταινίας, ένας άνδρας ξυλώνει το πάτωμα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου και κρύβει σ’αυτό μια βαλίτσα, σύντομα όμως δολοφονείται από έναν άγνωστο άνδρα. Δέκα χρόνια μετά τέσσερις άγνωστοι καταφθάνουν στο El Royale που αν και κάποτε γνώριζε μέρες δόξας τώρα παρακμάζει. Ο Milles (Lewis Pullman), ο μοναδικός υπάλληλος του ξενοδοχείου, καλωσορίζει έναν αντιπαθή πωλητή ηλεκρτικών συσκευών (Jon Hamm), τον πάστορα Daniel Flyn (Jeff Bridges), την Darlene Sweet (Cynthia Erivo) μιας επίδοξη τραγουδίστρια της soul και την αγενή Emily Summerspring (Dakota Johnson). Με την άφιξη τους στο ξενοδιχείο ξεκινά η διαλεύκανση της πρώτης σκηνής, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται με την άφιξη του μυστηριώδη Billy Lee (Chris Hemsworth).

Άποψη: Το σενάριο του Bad Times At The El Royale, που ανήκει στον Drew Goddard που υπογράφει και τη σκηνοθεσία, ξεκινά με τέτοια δυναμική που του συγχωρεί κανείς τα μετέπειτα ατοπήματα του. Αν και εμπεριέχει ικανοποιητική δράση υπάρχει συχνά η αίσθηση πως απλώς κάτι λείπει. Παρ’ όλα αυτά δεν παύει στιγμή να είναι διασκεδαστικό, με την έννοια πως για τις σχεδόν δυόμιση ώρες που διαρκεί είναι ικανό να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή απορροφώντας τον στην ατμόσφαιρα του. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει ο τρόπος με τον οποίο διαχειρείζεται την έννοια του αφηγηματικού χρόνου η ταινία, που συχνά θυμίζει το Pulp Fiction του Tarantino. Η πλοκή εξελίσεται με αφηγηματικά πηγαινέλα στο χρόνο, τα οποία όχι μόνο δεν μπερδεύουν αλλά κάνουν ξεκάθαρη στο θεατή τόσο τη σημασία των γεγονότων που εκτιλίσονται όσο και του πλέγματος σχέσεων που ανπτύσεται μεταξύ των ηρώων.

Το μεγαλύτερο ωστόσο ατού της ταινίας είναι η ατμόσφαιρα που καταφέρνει να χτίσει και το στυλ που αποπνέει από το πρώτο ως το τελευταίο της λεπτό. Κάποια αποσπάσμτα από μια ομιλία του Nixon στην τηλεόραση μας δίνουν ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η ταινία, κατανοώντας πως πρόκειται για τη δεκαετία του 70’. Κάθε τι μέσα σε αυτή, από τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία μέχρι τη μουσική και τη φωτογραφία, λειτουργεί μέσα και προς αυτό το πλαίσιο κάνοντας την ταινία τουλάχιστον απολαυστική. Αν και ο ρυθμός της μπορεί σε κάποιους να φανεί σε σημεία αργός, τόσο οι γωνίες όσο και τα χρώματα του κάθε κάδρου είναι αρκετά ώστε να αποσπάσουν το θεατή από το γεγονός πως δεν συμβαίνουν δράσεις που να προχωρούν τη πλοκή.

Το Bad Times At The El Royale είναι επίσης μια ταινία με ensemble cast, μια ταινία δηλαδή όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποιός είναι ο πρωταγωνιστής, αντίθετα διαθέτει μια δυναμική που βασίζεται σε ένα σύνολο άρτιων ερμηνειών, κάτι που μαρτυρά τόσο η δομή της ταινίας όσο και ο τρόπος που δρουν οι ηθοποιοί μέσα σε αυτή. Δεν υπάρχει κάποια ερμηνεία που να ξεχωρίζει, ούτε κάποια που θα έλεγε κανείς πως είναι αξιοσημείωτη, ωστόσο η χημεία ανάμεσα στο cast είναι ενδιαφέρουσα και όλοι μαζί δίνουν ενέργεια στην ταινία.

Εξετάζοντας κανείς το Bad Times At The El Royale κυνικά ή ακαδημαϊκά σίγουρα θα βρει ατέλειες και ελλατώματα. Ωστόσο ο κινηματογράφος δεν είναι τόσο μονοσήμαντος ώστε να εξετάζεται μόνο ακαδημαϊκά ενώ μια κυνική ανάλυση του είναι συνήθως ελλειπής. Ο κινηματογράφος είναι κυρίως αίσθηση και αυτή που στο τέλος είναι αφήνει το Bad Times At The El Royale είναι αυτή που ψάχνει κανείς μπαίνοντας στη σκοτεινή αίθουσα, κοιτώντας τη μεγάλη οθόνη.

Πρώτη δημοσίευση: 18 Oct 2018, 15:46
Ενημέρωση: 25 Oct 2018, 13:48
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Bad times at the El Royale (Δύσκολες ώρες στο Ελ Ροαγιάλ)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
141
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Οκτωβρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos