Σύνοψη: Τσεχοσλοβακία 1942.Ο Josef Gabčík και o Jan Kubiš φθάνουν στην κατεχόμενη Πράγμα με σκοπό να φέρουν εις πέρας την επιχείρηση «Ανθρωποειδές». Η αποστολή έχει στόχο να δολοφονήσει τον αξιωματικό των SS Reinhard Heydrich. τον τρίτο κατά σειρά ισχυρότερο αξιωματικό του 3ου Ράιχ μετά τον Hitler και τον Heinrich Himmler. Ο Heydrich ήταν επίσης επί κεφαλής των Ναζί στην Τσεχοσλοβακία και γνωστός ως ο “σφαγέας της Πράγας”. Εκεί οι δύο άντρες θα έρθουν σε επαφή με την τοπική αντίσταση και με πολλές δυσκολίες θα προσπαθήσουν να οργανώσουν την επιχείρησή τους, η οποία ίσως να είναι η τελευταία της ζωής τους.

Άποψη: Άλλη μια αληθινή ιστορία από τις τόσες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γνωρίζει μια κινηματογραφική μεταφορά πιστή μεν "στο γράμμα και το πνεύμα του νόμου", αλλά με ελαχιστότατες διαφορές από μια καλογυρισμένη (και με φροντισμένη παραγωγή) τηλεταινία επιπέδου. Αλλά τηλεταινία. Mια δημιουργία με ελάχιστες εκπλήξεις, εντελώς by the book, η οποία παρά το θέμα της και το λαμπερό πρωταγωνιστικό της δίδυμο πέρασε απαρατήρητη στην περυσινή Berlinale.

Παράξενη επιλογή θεματικής από τον Σον Έλις, της πολύ ενδιαφέρουσας και ιδιαίτερης αισθηματικής κομεντί "Cashbak" (αλλά και του επίσης όχι by the book, ρεαλιστικού "Metro Manila"), o οποίος εδώ κυριολεκτικά σκηνοθετεί περίπου στον αυτόματο πιλότο, αποδεικνύοντας ότι είναι άνισος σαν δημιουργός. Με διάχυτη αγωνία στην εξέλιξη της πλοκής, ικανοποποιητική σκηνή σύγκρουσης στο φινάλε και ερμηνείες "τόσο όσο", αλλά με περιττά σημεία, δίχως ρυθμό και χωρίς ουσιαστικές εκπλήξεις, αδυνατεί να ξεφύγει από την σύμβαση της "χρυσής μετριότητας", στην οποία δείχνει να έχει επαναπαυτεί. 

Και ο μέτριος είναι καλός μόνο για καφές.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Feb 2017, 18:39
Ενημέρωση: 9 Feb 2017, 14:19
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Anthropoid (Επιχείρηση ανθρωποειδές)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
120
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Φεβρουαρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos